• 24 Ιουλίου, 2017

Αφιέρωμα στον Κων/νο Μπούντη – έκδοση 22-7-2017

Αφιέρωμα στον Κων/νο Μπούντη – έκδοση 22-7-2017

Σε έναν τυχερό και ακούραστο πρωτεργάτη της αγοράς του Αλμυρού

Γνωστός στην αγορά του Αλμυρού, άνθρωπος ευγενικός, πρόσχαρος, πρωτεργάτης στο χτίσιμο της εμπορικής αγοράς της περιοχής μας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα Νοσταλγικά Αφιερώματα του «Λαού του Αλμυρού». Εξοφλούμε λοιπόν το δικό μας γραμμάτιο στην αγορά του Αλμυρού, σκύβοντας πάνω από ένα απαραίτητο μνημόσυνο στον πρόσφατα εκλιπόντα Κωνσταντίνο Μπούντη.

Ο Κωνσταντίνος Μπούντης, με τυπικότητα, ευρηματικότητα και εργατικότητα κατάφερε σε επικίνδυνους και δύσκολους καιρούς να καταξιωθεί στον χώρο του εμπορίου και να γίνει γνωστός στην τοπική κοινωνία του Αλμυρού, ως έμπορος έτοιμων ενδυμάτων.

Μπούντης30001
Με το γιό του Παναγιώτη

Γεννημένος στις 12 Δεκεμβρίου 1922 στον Αλμυρό, υπήρξε ένας άνθρωπος έξυπνος, ευχάριστος και ακούραστος, δεν «φοβήθηκε τη δουλειά», ξεκίνησε ως πλανόδιος πωλητής, κατάφερε όμως μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς να εδραιωθεί ως έμπορος έτοιμων ενδυμάτων.

Μέλος πολύτεκνης οικογένειας, έχασε τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 12 ετών. Ο πατέρας του, Παναγιώτης ήταν έμπορος καπνού και έκανε εξαγωγές στην Αλεξάνδρεια. Μετά τον χαμό του, η πολυμελής οικογένεια αντιμετώπισε αρκετές οικονομικές δυσκολίες. Ο Κώστας κατάφερε να αποφοιτήσει από το σχολαρχείο. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες όμως, δεν επέτρεψαν να συνεχίσει το σχολείο και η εύρεση εργασίας αποτελούσε μονόδρομο για την επιβίωση.

Μπούντης 50002

Εφόσον η εποχή ήταν δύσκολη, αποφάσισε να γίνει πλανόδιος πωλητής. Στον πάγκο του μπορούσε κανείς να βρει κινίνα, σπαρματσέτα, χτένες και μπριγιαντίνη. Ως πλανόδιος πήγαινε στα κεντρικά περάσματα του Αλμυρού επιτυγχάνοντας ευκαιριακές πωλήσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 18 ετών περίπου, προσελήφθη στο φαρμακείο του Κατσίγρα ως βοηθός φαρμακοποιού. Εκείνη την εποχή ήταν από τα μεγαλύτερα φαρμακεία του Αλμυρού και βρισκόταν επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου. Στο φαρμακείο δούλεψε αρκετά χρόνια και η παραμονή του εκεί, τον έκανε γνωστό στην τοπική κοινωνία. Η ενασχόλησή του με το φαρμακείο τον έσωσε δύο φορές από εκτελέσεις. Η πρώτη συνδέεται με την τραγική για τον Αλμυρό ιστορική στιγμή της εκτέλεσης ελλήνων από τους Γερμανούς, στο σημερινό νεκροταφείο. Τότε, ο δοσίλογος τον εξαίρεσε, καθώς τον αναγνώρισε από τις υπηρεσίες του ως βοηθός φαρμακοποιού και γλίτωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Η δεύτερη φορά, συνδέεται με την εποχή του Εμφυλίου πολέμου, όπου συνελήφθη από τους αντάρτες, στάθηκε όμως ξανά τυχερός καθώς τον αναγνώρισαν για τον ίδιο λόγο και εξαιρέθηκε και πάλι, από την εκτέλεση.

Ο Κώστας Μπούντης ιδιωτεύει από το 1950. Φεύγοντας οι Γερμανοί, κατέστρεφαν και έκαιγαν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους. Έτσι, το κέντρο του Αλμυρού ήταν καμένο.  Καμένο παρέλαβε και νοίκιασε το πρώτο του κατάστημα ο Κώστας Μπούντης, (στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το κατάστημα ηλεκτρικών κ. Χασιώτη) το ανακαίνισε πλήρως και έτσι άνοιξε το δικό του μαγαζί με μορφή βιβλιοχαρτοπωλείου, πουλώντας τετράδια, βιβλία και βοηθήματα της εποχής.

μπούντης0002
Βόλτα με τα ποδήλατα στο Κουρί με τον Γιώργο Τσανταρό

 

Τμηματικά μέσα σε μια πενταετία, κατάφερε να το μετατρέψει φέρνοντας υφάσματα, κλωστές, νήματα και στη συνέχεια βιομηχανοποιημένα ενδύματα. Το κατάστημα εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων και μετατράπηκε σε κατάστημα «Νεοτερισμών» όπως συνήθιζαν να λέγονται τότε, με ανδρικό, γυναικείο και παιδικό ένδυμα.

Μπούντης20001
Στο πρώτο του μαγαζί

 

Ένα χρόνο πριν τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τον Αλμυρό είχε μεταφέρει το κατάστημά του επί της οδού Αθηνάς. Τότε όλη η αγορά είχε μεταφερθεί στη θέση Πλατάνια, αλλά η καλή του τύχη τον ευνόησε για μια ακόμη φορά, καθώς η οικοδομή ήταν καινούρια και δεν υπέστη τις ζημιές που είχαν τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης. Το 1998 μεταφέρθηκε στο κτίριο που γνωρίζουμε όλοι επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου όπου παραμένει μέχρι σήμερα με άξιο συνεχιστή τον γιό του κ. Παναγιώτη.

Ο εμπορικός κόσμος εκείνης της εποχής αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον απλό κόσμο και τους επιφανείς πολίτες. Τις Κυριακές, οι έμποροι εκείνης της εποχής, παρευρίσκονταν σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις και συμμετείχαν σε συλλόγους.  Ο Κώστας Μπούντης σε συνεργασία με τους άλλους εμπόρους του Αλμυρού ήταν οι πρωτεργάτες της τοπικής αγοράς. Έχτισαν τη μεταπολεμική εμπορική αγορά του Αλμυρού και ανέπτυξαν το εμπορικό ήθος.

Μπούντης 50001
Κυρακάτικη βόλτα με τους Γιώργο Τσανταρό και Τάσο Παπούλια

 

Σταθμό στη ζωή του, αποτέλεσε ο γάμος του με την κ. Σοφία. Πρόκειται για τη γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του και τον στήριζε στις αποφάσεις του από το 1966. Οι δυο τους δημιούργησαν μια εξαιρετική οικογένεια, αποκτώντας δυο γιούς τον Παναγιώτη και τον Χρήστο και τέσσερα εγγόνια.

Μπούντης0004
Με τη σύζυγό του Σοφία και την αδελφή του

 

Οι κ. Τάσος Καζής και Δημήτρης Μελέτης, γνωστοί στην αγορά του Αλμυρού, έχουν συνυπάρξει στην ίδια γειτονιά μαζί του και ζητήσαμε να μας πουν «μια κουβέντα» για τον φίλο και συνοδοιπόρο Κώστα Μπούντη. Όλοι τους σα να ήταν από πριν συνεννοημένοι είχαν να τονίσουν πως «ο Κωστάκης, ήταν αγαπητός στην οικογένεια, στην πελατεία του, αλλά και στους συναδέλφους του».

κ. Δημήτρης Μελέτης: «Ο Κώστας ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και άριστος επαγγελματίας. Βρισκόμασταν στην ίδια γειτονιά από το 1973 μέχρι το 2010. Πάντα κοινωνικός, με θέληση να βοηθήσει και να εξυπηρετήσει με όποιο τρόπο μπορούσε. Υπήρξε άριστος οικογενειάρχης και ένα από τα πιο αξιοσέβαστα άτομα στην τοπική αγορά».

κ. Τάσος Καζής: «Από τότε που ήρθα στον Αλμυρό και άνοιξα την επιχείρησή μου, το όνομα «Μπούντης» ήταν από τα πιο γνωστά στην αγορά του Αλμυρού. Σε όλα τα χρόνια που ακολούθησαν ποτέ δεν ακούστηκε κάτι άσχημο ή κάτι που να αμαυρώνει την εικόνα του. Πάντα πρόσχαρος και ευγενικός με τον κόσμο και πάντα πρόθυμος να εξυπηρετήσει.  Δημιούργησε μια εξαιρετική οικογένεια. Με τη σύζυγό του Σοφία, απέκτησαν δύο χαρισματικούς γιούς οι οποίοι «κρατούν» το καλό όνομα και ειδικά ο Παναγιώτης που έχει αναλάβει και την οικογενειακή επιχείρηση».

Χριστίνα Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…