• 14 Ιουνίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 10-6-2017

Όλοι κλέβουν κι αρπάζουνε

χειμώνα – καλοκαίρι.

Στο τσάι και στη ρίγανη,

Τσάμηδες βάλαν χέρι.

 

Με πρωτοβουλία του ίδιου του ιατρικού κόσμου Μαγνησίας και Λάρισας και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι ήδη σε εξέλιξη επιδημιολογική μελέτη, η οποία θα προσπαθήσει να ανακαλύψει και να εξηγήσει γιατί -όσο περνούν τα χρόνια- ο καρκίνος θερίζει στην περιοχή μας. Πέρα από την αύξηση του αριθμού των θανάτων -σε σύγκριση με τον αριθμό των γεννήσεων- που τα τελευταία χρόνια καταγράφεται στα ληξιαρχεία της Μαγνησίας, σοκ προκαλεί την ίδια ώρα και ο αριθμός των θανάτων που προέρχονται από καρκίνο. Το 2016 και μόνο στον Δήμο Βόλου, σε 344 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, από τις 1.233 συνολικά, αναγράφονταν η αιτία καρκίνος. Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο έφτασε στο 27% από το 23,9% που ήταν το 2013 και σε πολλές περιπτώσεις έχει θύματά του νέους ανθρώπους. Αυτή η κλιμακούμενη αύξηση έχει θορυβήσει πλέον την ιατρική κοινότητα του Νομού μας, που επί σειρά ετών ζητούσε την εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης.

 

Ήταν μεγάλο λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να σηκώσει, μάλιστα για εσωτερικούς κυρίως λόγους, πολύ ψηλά τον πήχη για το χρέος, ισχυρίζονται πολιτικοί αναλυτές, κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης. Θα περίμενε κανείς ότι, έπειτα από τις εμπειρίες δυόμισι ετών σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, θα μπορεί να διαβάσει σωστά τα μηνύματα που παίρνει από το εξωτερικό. Βεβαίως, το κόστος της μακράς καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι μεγάλο. Σημασία όμως έχει τώρα η επιστροφή στην κανονικότητα και η αποφυγή μιας νέας κρίσης, η οποία θα διαλύσει ό,τι απέμεινε από την πραγματική οικονομία. Η αλήθεια προβάλλει αμείλικτη: Νέα λάθη απαγορεύονται πλέον…

 

Εντυπωσιάζουν οι …συστηματικές πλέον «επιδρομές» Αλβανών (βλέπε φωτο), κυρίως στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου (και η κοντινή μας Όθρυς, όπως και άλλα βουνά, δεν πάνε πίσω) για την παράνομη και μαζική συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η νέα αυτή μάστιγα απειλεί την Ελληνική χλωρίδα και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όχι μόνο γιατί έχουν αφανίσει τα πρανή από τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι, πρίμουλα και γεντιανή, αλλά και γιατί μαζεύουν αδιακρίτως ό,τι φυτό βρουν μπροστά τους, θέτοντας σε κίνδυνο και τη Δημόσια υγεία.

 

«Η διαπραγματευτική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυσκολία του να στοχεύσει το τέρμα. Είναι η κληρονομική αδυναμία του να δει το γήπεδο», γράφει η «Καθημερινή», δια χειρός Μιχάλη και ο καθένας σκέφτεται μελαγχολικά πως μακάρι να μην ήταν έτσι, για το καλό του τόπου πρωτίστως.

 

Ο καλός συνάδελφος Δημήτρης Χορταργιάς, σε προχθεσινή ανάρτησή του σε social media, τονίζει: «Ο αμαθής βλαξ είναι κοινός και γνώριμος τύπος ανθρώπου. Εύκολα θα δεχθεί να υπηρετήσει έναν δημαγωγό και θα υποδουλωθεί σε έναν ακόμη πιο μεγάλο δημαγωγό. Η δικτατορία των αμαθών πλησιάζει». Ο γνωστός δημοσιογράφος διευκρινίζει ότι «οι φράσεις ανήκουν στον καθηγητή Γιώργο Δερτιλή και ειπώθηκαν στο τετραήμερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου και είχε ως θέμα, γιατί δεν αντιδρούν οι Έλληνες σε όλα αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία 8 χρόνια στη χώρα». Ως Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας πάντως, ο φίλος Δημήτρης, κάτι παραπάνω θα ξέρει και κάποιους παραπάνω λόγους θα έχει να φοβάται τη …δικτατορία των αμαθών.

 

Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει κανείς να καταλάβει (ακόμη και οι επαγγελματίες της ενημέρωσης) για το τι «παίζει» στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, τι είδους συμφέροντα διακυβεύονται και από ποιους, πώς και ποιες συμμαχίες στήνονται κ.ο.κ. Εδώ και καιρό όλη η περιοχή σπαράσσεται από πολεμικές συρράξεις, τρομοκρατικές ενέργειες και κάθε είδους ακρότητες, οι οποίες είναι υπό τη διακριτική παρακολούθηση των ισχυρών του πλανήτη, αν δεν υποδαυλίζονται από τους ίδιους, ενώ υπάρχουν φορές που η διπλωματία βγάζει ξεδιάντροπα το …φερετζέ της. Με αιχμή του δόρατος το Ισλαμικό Κράτος, τυφλά και πολύνεκρα χτυπήματα βίας διαχέονται στην Ευρώπη, που πληρώνει βαρύ φόρο αίματος και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να μπει ένα φρένο σε μια κατάσταση που διαρκώς κλιμακώνεται, χειροτερεύει. Ας ευχηθούμε ο Θεός να βάλει το χέρι του (γιατί ο …Αλλάχ, όταν βάζει το δικό του χέρι, το κάνει συνήθως λίγο άγαρμπα και αιματηρά).

 

Να πώς μπορεί μια μικρή ανθρώπινη τραγωδία να προκαλέσει όχι μόνο λύπη, αλλά και …θυμό. Διαβάζω κάπου τη (συνηθισμένη πια) είδηση, ότι «στην επαρχιακή οδό «Τάδε», δίκυκλη μοτοσικλέτα που οδηγούσε 82χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας της και ανετράπη, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού. Ο 82χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.» Οδηγός μοτοσικλέτας, 82 ετών !!!! Και μπορεί μεν ο ίδιος να έπασχε από πάρκινσον ή άνοια ή έστω κάτι λιγότερο σοβαρό, αλλά οι οικείοι του, η Αστυνομία του τόπου του, η Τροχαία, πώς τον άφηναν να οδηγεί και μάλιστα μοτοσικλέτα. Κι εδώ μεν το κακό ήταν μικρό, αφού το μόνο θύμα ήταν ο 82χρονος …ραλίστας. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όμως, τέτοια ραμολιμέντα γίνονται αίτιοι τροχαίων δυστυχημάτων, που παίρνουν στο λαιμό τους κι άλλες ζωές, μέχρι που ξεκληρίζουν οικογένειες. Απορώ και εξίσταμαι…. Θα πρέπει να υπάρχει νόμος (και να εφαρμόζεται) που θα αφαιρεί το δίπλωμα οδήγησης, πολύ πριν τα 80 χρόνια της ζωής των ανθρώπων. Και μπορεί μεν κάτι τέτοιο να φαντάζει σκληρό, αλλά νομίζω ότι επιβάλλεται για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

 

Επιτέλους – τέλος… Οι πλαστικές σακούλες θα πάψουν να δίνονται δωρεάν από τα σούπερ μάρκετ. Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι από το 2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε σακούλα, ενώ θα προβλέπεται πάντως και μεταβατικό στάδιο με τη μισή χρέωση έως τις 30 Ιουνίου 2018. Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους, ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά και στους Δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες. Εκείνο που πρέπει να προσθέσω ίσως είναι ότι αυτό το κακό της χρήσης πλαστικής σακούλας δεν θα σταματήσει μόνο και μόνο επειδή στο εξής θα χρεώνεται. Πρέπει να γίνει συνείδηση στον καθένα μας, ότι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούμε καθόλου, γιατί κάνει δεκαετίες ολόκληρες να διαλυθεί στο περιβάλλον.

 

«Να θυμάσαι, παιδί μου, ένα πράγμα: Αυτή η χώρα όσο εύκολα χαλάει, τόσο εύκολα φτιάχνει». Αυτή ήταν μια από τις τελευταίες ατάκες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς πολύ γνωστό δημοσιογράφο.

 

Όσο κι αν με απογοητεύουν οι άνθρωποι, θα συνεχίσω να ψάχνω για εξαιρέσεις.

 

Μια χειροποίητη πινακίδα σε κλειστό περίπτερο, που έγινε viral στο διαδίκτυο: «Ο περιπτεράς παντρεύεται. Θα είναι πάλι μαζί σας μόλις συνέλθει.»

 

Ένα πουλί που κάθεται σ’ ένα δένδρο δεν φοβάται ποτέ ότι το κλαδί θα σπάσει. Και τούτο διότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο κλαδί, αλλά στα φτερά του. Πίστεψε λοιπόν στον εαυτό σου…

 

Θεέ και Κύριε… Βροχές ύψους 44 χιλιοστών προβλέπει για την προσεχή Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ βροχερές θα είναι και οι κοντινές (προηγούμενες και επόμενες) μέρες. Μάλλον θα έχουν δίκιο όσοι λένε ότι οι …πιστωτές μας άρπαξαν και το καλοκαίρι. Δεν εξηγείται αλλιώς…


Σχετικά Άρθρα

Αρβανίτης: Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο

Αρβανίτης: Όσοι δεν πιστεύετε στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αφήστε τον τουλάχιστον ήσυχο

Δήλωση του Αντιπροέδρου της Left, επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κώστα Αρβανίτη:  Δεν…
Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Γ. Μαρτίου (ΣΥΡΙΖΑ): «Δικαιούμαστε να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και πρέπει να την έχουμε»

Στο αισθητικό Δάσος Κουρί και ανάμεσα στα φασαριόζικα πανέμορφα παγώνια, κάναμε την συνέντευξη εν όψει εκλογών…
Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Πετσοκομμένες οι αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών της Μαγνησίας»

Από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κο Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο λάβαμε και δημοσιεύουμε: Στη Βουλή έφερε ο Βουλευτής…