- 3 Ιουνίου, 2017
Χρ. Μπουκώρος: Χαοτική η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες – Να δοθεί παράταση
Για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, κατέθεσε με ερώτηση του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.
Στην ερώτηση αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: «Μόλις λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, σχετικά με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Οι ατέλειες του νόμου είναι πλέον ορατές δια γυμνού οφθαλμού. Η αδικαιολόγητη βιασύνη του αρμόδιου υπουργείου να προχωρήσει στη διαδικασία ανάρτησής τους, χωρίς να εξετάσει τους χάρτες προηγούμενων ετών, χωρίς να μελετήσει τα επιμέρους προβλήματα και τις ιδιαιτέρες κατηγορίες περιπτώσεων, φέρνει τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες και ιδίως τον αγροτικό κόσμο, αντιμέτωπους με έναν κυκεώνα προβλημάτων.
Τα βασικότερα προβλήματα που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
1) ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ: Πολλές διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης έχουν, ήδη, ενημερώσει εγγράφως τις κατά τόπους διευθύνσεις δασών, αλλά και το υπουργείο, ότι είναι σε πλήρη αδυναμία να ικανοποιήσουν τον όγκο των αιτημάτων χιλιάδων πολιτών για έκδοση βεβαιώσεων εκχερσώσεων, αναδασμών, κλήρο τεμαχίων κλπ. Η αδυναμία αυτή των υπηρεσιών, είναι επακόλουθο, τόσο της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2) ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΑΤΕΛΩΣ: Μόλις στις 12-04-2017 με την υπουργική απόφαση 153394/919 η οποία αντιστοιχεί στο ΦΕΚ 1366 Β´ του 2017, καθορίσατε τις κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται να υποβάλλουν αντιρρήσεις ατελώς. Επιπλέον, στις 2/5/2017, τροποποιήσατε το συγκεκριμένο ΦΕΚ προσθέτοντας κατηγορίες εποικισμού και αναδασμού. Πρόκειται για κυβερνητικές ενέργειες αναγκαίες μεν, καθυστερημένες δε, αφού αυτονόητα μείωσαν δραστικά τις προθεσμίες των ενδιαφερομένων και όξυναν το ζήτημα της συναλλαγής τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
3) ΚΑΤΟΧΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ: Παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την έκδοση πληθώρας υπουργικών αποφάσεων, χιλιάδες αγρότες αγωνιούν αφού βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να αναγκαστούν σε επαναγορά της γης την οποία καλλιεργούν επί τέσσερις και πέντε γενιές. Όσο δεν αναλαμβάνονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες με σχετικές τροπολογίες ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει. Με βάση τις διατάξεις του νόμου, εξομοιώνονται απολύτως όσοι αγρότες εκχέρσωσαν ιδιόκτητη γη, για την οποία κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας, με τους καλλιεργητές εντός δημοσίων δασικών εκτάσεων, οι οποίοι παρά το νόμο ασκούσαν και ασκούν αγροτική δραστηριότητα χωρίς άδεια των δασικών η άλλων διαχρονικά αρχών! Εκτός από την προφανή αδικία η συγκεκριμένη περίπτωση μεγεθύνει την κοινωνική αναστάτωση. Αυτό το ενδεχόμενο, προκύπτει από το γεγονός ότι χιλιάδες αγρότες διαθέτουν συμβόλαια αγοράς, όχι όμως και δικαστική αναγνώριση τίτλων από τα οικεία πρωτοδικεία. Είναι πρόδηλο, ότι αν αυτοί οι αγρότες αναγκαστούν σε καταβολή τιμήματος, τόσο για την αλλαγή χρήσης, όσο και για την εξαγορά της γης τους, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τους ίδιους αλλά και για την εθνική οικονομία. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής σημασίας. Πολλοί από τους συγκεκριμένους αγρότες, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν τις οικονομικές δυνατότητες σκέπτονται να καταθέσουν αιτήματα εξαγοράς, προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο, ώστε οι συγκεκριμένες εκτάσεις να μην αναρτηθούν στους δασικούς χάρτες και να αντιμετωπιστούν από το επερχόμενο δασολόγιο. Άλλοι, μελετούν το ενδεχόμενο να μην υποβάλλουν καν αντιρρήσεις και να προσφύγουν στις δασικές υπηρεσίες. Κατάσταση θολή έως χαοτική.
Στην προκειμένη περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση, ώστε να παραμείνουν, τουλάχιστον, σε εκκρεμότητα τα αιτήματα εξαγοράς ως προς τον καθορισμό του τιμήματος έως και την διεκπεραίωση των διαδικασιών αναγνώρισης των δικαιωμάτων των πολιτών έναντι του δημοσίου .
4) ΠΡΟΔΗΛΑ ΛΑΘΗ: Η εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων στη συγκεκριμένη κατηγορία σε πολλές διευθύνσεις δασών, εάν όχι στο σύνολο, λειτούργησε μόλις λίγες μέρες πριν. Επιπλέον, παραμένει ασαφές το νομικό πλαίσιο σχετικά με το ποιες κατηγορίες ενδιαφερομένων δικαιούνται υποβολή αιτήσεων στην κατηγορία “πρόδηλα λάθη”.
Θα πρέπει να αποσαφηνισθούν άμεσα και συγκεκριμένα τα περί προδήλων, διότι λόγω της ατέλειας θα κατευθυνθούν προς αυτά οι πολίτες με σοβαρό κίνδυνο απόρριψής τους κατόπιν.
5) ΟΡΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ : Σε πολλές ορεινές περιοχές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πήλιο και κυρίως το ανατολικό τμήμα αυτού, οι παραγωγοί προέβησαν σε αντικατάσταση των προηγούμενων με νέες δενδρώδης καλλιέργειες, π.χ. από φουντουκιές σε μηλιές. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχουν προβλήματα φωτοερμηνειών, λόγω του ανάγλυφου της πυκνότητας της βλάστησης και της ιδιαιτερότητας του εδάφους, δημιουργούν θέματα πολλαπλών αντιρρήσεων και κόστους. Επί της ουσίας, πρόκειται για τους φτωχότερους αγρότες με κλήρο που δεν ξεπερνά τα 15 στρέμματα. Το ενδεχόμενο να αναγκασθούν σε επαναγορά των κτημάτων που καλλιεργούν, εδώ και πολλές γενιές, προκαλεί τεράστιες διαμαρτυρίες. Εφόσον πρόκειται για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές απαιτείται παρέμβαση του υπουργείου για εξομάλυνση της κατάστασης.
6) ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Στελέχη υπηρεσιών υπολογίζουν με πρόχειρες εκτιμήσεις ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει αντιρρήσεις παρά μόνο το 15% έως 20% των ενδιαφερομένων, περίπου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό Μαγνησίας συνολικά έως σήμερα 202.06.2017, έχουν υποβληθεί 466 αιτήσεις αντιρρήσεων και 517 αιτήσεις αντιρρήσεων ατελώς. Συνολικά 983 αιτήσεις, όταν τα αιτήματα στο νομό Μαγνησίας υπολογίζονται σε πολλές χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες. Οι συγκεκριμένοι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της σύγχυσης των πολιτών, της αδυναμίας των υπηρεσιών και της ασάφειας του νομικού πλαισίου .
Τούτων δοθέντων , πιστεύουμε πως κατανοείτε την ανάγκη μιας γενναίας παράτασης προθεσμιών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και να μην αδικηθούν χιλιάδες πολίτες. Η παράταση από μόνη της δεν θα έλυνε το πρόβλημα , απλά θα το καθυστερούσε. Εκείνο το οποίο απαιτείται αυτή την ώρα, είναι η έκδοση ενός σαφούς και αναλυτικού ” μνημονίου ενεργειών ” προς τις υπηρεσίες και τους πολίτες, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες αντιρρήσεων, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Διατάξεις, υπουργικές αποφάσεις και ΦΕΚ, τα οποία με δυσκολία ερμηνεύονται ακόμη και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελούν πραγματικό γολγοθά για τους απλούς πολίτες και, κυρίως, για τους αγρότες, οι οποίοι υποβάλλονται σε ψυχολογική πίεση ,απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλα έξοδα.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. υπουργός:
1) Θα εκδώσει απόφαση για παράταση των υφιστάμενων προθεσμιών και ποια θα είναι η χρονική της επέκταση;
2) Θα καταρτίσει, έστω και τώρα, αναλυτικό, συγκεκριμένο και, κυρίως, σταθερό μνημόνιο ενεργειών, προκειμένου να διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες;», καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας.