- 15 Μαΐου, 2017
Μελέτη-πρόταση μαθητών του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού για εγκατάσταση υδροηλεκτρικού συστήματος στην Κεφάλωση
Σήμερα Δευτέρα 15 Μαΐου, η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού, επισκέφθηκε το γραφείο του Δημάρχου κ. Εσερίδη, για να του υποβάλλει και επίσημα πρόταση για την εγκατάσταση πρωτοποριακού υδροηλεκτρικού συστήματος στην Κεφάλωση Αλμυρού.
Δημοσιεύουμε την επιστολή που παρέδωσαν στον Δήμαρχο Αλμυρού, με ημερομηνία 15-5-2017:
Η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού μελετά το ενεργειακό πρόβλημα και τις συνέπειες που έχει στον πλανήτη μας η χρήση συμβατικών πηγών ενέργειας, μέσω των φαινομένων του θερμοκηπίου, της όξινης βροχής κλπ. Είναι ορατό ότι η χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας είναι λύση-μονόδρομος.
Ως περιβαλλοντική ομάδα, προτείνουμε την αποθήκευση της ηλιακής – ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός υδροδυναμικού μοντέλου στην περιοχή μας. Είναι γνωστό πως χιλιάδες κυβικά μέτρα γλυκού νερού στην τοποθεσία «Κεφάλωση» αναβλύζουν και χύνονται στην θάλασσα. Εμείς προτείνουμε την εγκατάσταση ηλιακών κυψελών (φωτο-βολταϊκών συστημάτων) στην τοποθεσία αυτή και με την παραγόμενη μέσω αντλιοστασίων να μεταφέρεται το νερό σε λιμνοδεξαμενή στην τοποθεσία «Αη-Γιαννάκης» μετατρέποντας την ηλεκτρική ενέργεια σε δυναμική ενέργεια νερού (δαφορά ύψους 30-40 μέτρα) και στην πορεία της άρδευσης μπορούμε να έχουμε ένα μικρό υδροηλεκτρικό σύστημα. Έτσι τα οφέλη που προκύπτουν είναι τα εξής: 1. Εξοικονόμηση ενέργειας (υδροηλεκτρική), 2. Καινοτόμες δράσεις, 3. Δωρεάν άρδευση, 4. Κερδοφόρα επένδυση, 5. Κέρδη για τους αγρότες (άρδευση), 6. Εκμετάλλευση «Κεφάλωσης», 7. Εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας, 8. Μείωση των εκπομπών του CO2. Επίσης σε περιόδους βροχών η λιμνοδεξαμενή θα μπορεί να γεμίσει από το Πλατανόρεμα οπότε η παραγόμενη ενέργεια από τα ηλιακά συστήματα θα δίνεται στη ΔΕΗ για όφελος του Δήμου.
Σας παρακαλούμε δείτε και μελετείστε την πρότασή μας διότι η πόλη μας χρειάζεται φρέσκες ιδέες πρωτοπόρες και έτσι βάζουμε εμείς το λιθαράκι για να σώσουμε τον πλανήτη από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σήμερα τα αντλητικά συγκροτήματα ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ η οποία με τις θερμικές μονώσεις παραγωγής ενέργειας στέλνονται εκατομμύρια τόνους CO2 στην ατμόσφαιρα.»
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί Χρήστος Καλλές και Ελένη Κωνσταντινίδη. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: Αλεξίου Κ., Καλτσάς Γ., Μπαζής Γ. Μαλλιαρός Γ., Κοσμίδη Άννα, Γκουντή Γ., Κοντοβάς Π., Μακρής Φ., Κολέτας Χ., Κρανάς Μ., Καλομοίρης Α., Τσαντίλα Ε., Ρούσσα Α., Νάκου Α., Ντόμπος Α., Μπούση Α., Νάνος Α., Μπάση Μ., Κοντούρης Χ., Βέργας Π., Τέντας Α., Μπούντης Γ., Δράκος Γ., Θεοδώρου Ε., Γούσιος Κ., Μόσχος Γ., Τσεργής Θ., Τσιλιός Δ.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κ. Δημήτρης Εσερίδης άκουσε με προσοχή τους μαθητές και καθηγητές και ανέφερε σχετικά με το έργο πως χρειάζεται περισσότερη μελέτη, ενώ είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί και να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην περιοχή μας.