- 3 Μαΐου, 2017
25 χρόνια παραδοσιακά προϊόντα από την οικογένεια Βούλγαρη
Η οικογένεια Βούλγαρη, έχει συνδέσει το όνομά της με τα παραδοσιακά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Ήδη τα τελευταία 25 χρόνια παράγει παραδοσιακά ζυμαρικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός, πως μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, της ανεργίας, όταν για άλλους αποτελούσε εμπόδιο, για το ζεύγος Βούλγαρη αποτέλεσε έμπνευση και δημιουργήθηκε η επιχείρηση που κατάφερε να κερδίσει τους Αλμυριώτες και όχι μόνο. Συναντηθήκαμε με την κ. Τασούλα και τον μεγαλύτερο γιό της, Γιάννη, με σκοπό να προβάλλουμε την τοπική επιχείρησή τους, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αλλά και το μυστικό της επιτυχημένης πορείας τους.
Η επιχείρηση στήθηκε μετά από μια δύσκολη στιγμή για την οικογένεια, όταν ο πατέρας, ο κ. Κωνσταντίνος έμεινε άνεργος. Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Τασούλα, όσο βρισκόταν σε αναζήτηση για το τι θα κάνουν, κάποιος γνωστός τους, τους ανέφερε σαν ιδέα πως θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση με παραδοσιακά ζυμαρικά. Βρέθηκαν λοιπόν στα Φάρσαλα που υπήρχε μια παρόμοια επιχείρηση. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και εφόσον στον Αλμυρό δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους οικοτεχνία. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή, γνωστοί και φίλοι τους αποθάρρυναν λέγοντας πως δεν θα πετύχει κάτι τέτοιο στην περιοχή μας. Εκείνοι όμως δειλά μεν, αλλά με πείσμα ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν, όπως και έκαναν αφού βρίσκονται στην αγορά του Αλμυρού σχεδόν 25 χρόνια.
Η πελατεία ήταν μικρή στην αρχή και αντιμετώπιζε το προϊόν ως κάτι ξένο. Εκείνο το διάστημα η επιχείρηση δούλευε φασόν. Οι πελάτες έδιναν τα υλικά τους και η κ. Τασούλα με τον κ. Κωνσταντίνο τους έφτιαχναν τον τραχανά ή τις χυλοπίτες. Στην πορεία, κατάφεραν να εντάξουν και την παραγωγή γιαουρτιού και όσο η δουλειά αυξανόταν αγόρασαν μηχανές, έτσι ώστε να παράγουν και να συσκευάζουν τα δικά τους παραδοσιακά ζυμαρικά και γαλακτοκομικά.
Αυτή τη στιγμή η οικογενειακή βιοτεχνία παράγει τραχανά γλυκό και ξινό, χυλοπίτες, χυλοπιτάκι, κριθαράκι, πρόβειο γιαούρτι, κρέμα και ριζόγαλο. Οι συνταγές που χρησιμοποιούν είναι αυτές που μάθανε η κ. Τασούλα από τη μητέρα της για τα ζυμαρικά και ο κ. Κωνσταντίνος από τους δικούς του γονείς για το γιαούρτι. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίσσεται, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η αυθεντική και παραδοσιακή γεύση των προϊόντων.
Πλέον την επιχείρηση την έχουν αναλάβει οι δύο μεγαλύτεροι γιοί μαζί με την μητέρα τους, ενώ ο πατέρας τους ασχολείται με την κτηνοτροφία. Όπως ανέφερε ο Γιάννης «θέλουμε να επεκτείνουμε την επιχείρηση. Η οικονομική κατάσταση όμως είναι πολύ δύσκολη και γι’ αυτό είμαστε διστακτικοί. Είναι μεγάλο το ρίσκο, για τέτοιες αποφάσεις, σε δύσκολους καιρούς και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε όσα έχουν καταφέρει οι γονείς μας τόσα χρόνια».
Τα προϊόντα της οικογένειας ταξιδεύουν και εκτός της επαρχίας Αλμυρού. Παράλληλα συνεργάζονται με καταστήματα στο Βόλο αλλά και με συνοικιακά παντοπωλεία στην Αθήνα, όπου μπορεί κανείς να τα βρει. Υπάρχουν προτάσεις και από άλλα μέρη της χώρας μας, όμως η αβεβαιότητα και η ασταθής οικονομική κατάσταση τους κρατάνε από το να κλείσουν καινούριες συνεργασίες, καθώς η παραγωγή δεν επαρκεί. Κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεργασίας με γνωστή αλυσίδα Super Market, τους ζητήθηκε να μειώσουν τις τιμές, (κάτι που σήμαινε πως θα έπρεπε να αλλοιωθεί η πρώτη ύλη και ως συνέπεια η ποιότητα) αλλά, προτίμησαν να διακόψουν τη συνεργασία παρά να χαλάσουν αυτό που έχουν χτίσει.
«Η δουλειά μας είναι τρόπος ζωής για ‘μας. Έχει τις δυσκολίες του, η παραγωγή δεν σταματάει ποτέ, αλλά αυτό είναι θετικό καθώς δείχνει ότι υπάρχει κατανάλωση» .
Εντυπωσιακό είναι το ότι πρόκειται για μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση. Δεν απασχολούν άλλα άτομα καθώς οι δουλειές τους είναι μοιρασμένες με τέτοιο τρόπο που μπορούν να τις φέρνουν εις πέρας μόνοι τους. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο, αφού η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών συνεχώς μειώνεται. Η κ. Τασούλα ανέφερε: «Κάποτε ο κόσμος έμπαινε στο μαγαζί και ψώνιζε μεγάλες ποσότητες. Ακόμη και για δώρα ή για να τα στείλουν σε συγγενείς και φίλους που έμεναν μακριά. Πλέον αυτό έχει αλλάξει. Έρχονται και αγοράζουν μικρές ποσότητες ή μας φέρνουν να τους τα φτιάξουμε. Κινούνται όλοι πολύ προσεκτικά με τα χρήματα. Θυμάμαι ακόμη τα προηγούμενα χρόνια, κόσμος που ερχόταν για διακοπές στον Πτελεό ή το Αχίλλειο και κατά τη διαμονή του δοκίμαζαν τα προϊόντα μας, πριν φύγουν από την περιοχή μας, περνούσαν από το μαγαζί για να δούνε πως είναι το μέρος που παράγονται αλλά και για να ψωνίσουν».
Κλείνοντας, αυτό που ανέφεραν και οι δύο είναι πως θέλουν να ευχαριστήσουν τον κόσμο. «Ο κόσμος μας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια έμπρακτα. Ακόμη και σήμερα που είναι πιο δύσκολα τα πράγματα εξακολουθούν να ψωνίζουν από την επιχείρησή μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Αυτός είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν θέλουμε να αλλάξουμε την ποιότητα των προϊόντων μας. Συνεχίζουμε πιστοί στην παράδοση και την ποιότητα, όπως όταν ξεκινήσαμε. Εξελισσόμαστε αλλά δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε».
Χριστίνα Τοσούδη