• 28 Απριλίου, 2017

Μεγάλη η συμμετοχή του Αλμυρού στη διαβούλευση για τον Καλλικράτη – Ευκαιρία για διεκδίκηση από τους Προέδρους των κοινοτήτων – video

Μεγάλη η συμμετοχή του Αλμυρού στη διαβούλευση για τον Καλλικράτη – Ευκαιρία για διεκδίκηση από τους Προέδρους των κοινοτήτων – video

Η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε εκδήλωση παρουσίασης και ανοιχτού πολιτικού διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη στα πλαίσια της Θεσμικής Ανασυγκρότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την περασμένη Πέμπτη 27 Απριλίου στο Δημαρχείο Βόλου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Πουλάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αιρετοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης της περιοχής μας και εκπρόσωποι φορέων, συλλογικοτήτων πολιτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι συγκριτικά και με τον πληθυσμό του Αλμυρού, η πόλη μας εκπροσωπήθηκε με την μεγαλύτερη συμμετοχή.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν από τον Αλμυρό, ο Δήμαρχος Αλμυρού, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Νίκος Τσανής και Δημήτρης Τσούτσας, οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων, Αγίων Θεοδώρων, Γιάννης Βαλωμένος, Κοκκωτών Ευστάθιος Πολυμέρου, Βρυναίνης Ιωάννης Χαλκιάς, Πλατάνου, Αθανάσιος Χριστοδούλου, Πτελεού, Κωνσταντίνος Παπαδογιάννης και εκπρόσωποι του Τοπικού του ΣΥΡΙΖΑ και συλλογικοτήτων πολιτών.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε στον Καλλικράτη όπως εφαρμόζεται σήμερα και στις αδυναμίες που κρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι παρατηρούνται και ανέλυσε την επιλογή της κυβέρνησης για τη διαδικασία διόρθωσης μέσα από δημοκρατικό διάλογο, παρότι όπως περιέγραψε είναι χρονοβόρο.

Κατά την ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της απλής αναλογικής, ενώ ανέφερε ως  γνώμονα  της ανασυγκρότησης του Καλλικράτη σε τέσσερις  βασικούς άξονες α) την ενίσχυση της αυτοτέλειας και της διοικητικής αποτελεσματικότητας των Ο.Τ.Α., β) την οργανωτική και θεσμική ανασυγκρότηση τους με εμβάθυνση της τοπικής δημοκρατίας και την εφαρμογή της απλής αναλογικής, γ) τη διαφάνεια, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ, και δ) τον αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό των δήμων και των περιφερειών.

Στη συνέχεια ο κ. Πουλάκης, αναφέρθηκε σε 25 βασικά σημεία της ανασυγκρότησης (στην ιστοσελίδα e-almyros.gr μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας για τα 25 σημεία και την τοποθέτηση του Δημάρχου Αλμυρού). Αμηχανία υπήρξε στην αίθουσα όταν για περισσότερη από μισή ώρα και πριν δώσει το λόγο για ερωτήσεις και διαβούλευση, παρουσίασε το έργο του Υπουργείου κατά την περίοδο κυβένησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εφόσον θεωρήθηκε, μάλλον, εκτός θέματος.

Σχετικά με το χωροταξικό στο πλαίσιο του Καλλικράτη τόνισε πως δεν αφορά τη Μαγνησία.

 

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, κατά την τοποθέτησή του συνεχάρη τους διοργανωτές και τους ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία της ημερίδας, ενώ στάθηκε στα παρακάτω θέματα:

  • Ενίσχυση των Δήμων με υπαλλήλους
  • Οικονομική αυτοτέλεια των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων
  • Μείωση της γραφειοκρατίας με αναφορές στο πρόβλημα εύρεσης εργολάβων, λόγω της φορολογίας.
  • Κατάργηση του Νόμου 4412 ή εκ βάθρων ανανέωσή του.
  • Διαφώνησε με την απλή αναλογική.

 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλατάνου, Θανάσης Χριστοδούλου, εκπροσωπώντας σημαντική μερίδα των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων του Αλμυρού, έθεσε τα παρακάτω θέματα:

  • Γιατί δεν καλέστηκαν από τις Δημοτικές Αρχές οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στην ημερίδα.
  • Ότι, δεν εισακούονται οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τοπικών Κοινοτήτων από τη Δημοτική Αρχή.
  • Οι Δήμαρχοι δουλεύουν μόνο για την έδρα του Δήμου.
  • Η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, έχει την ίδια ισχύ με τα Τοπικά Συμβούλια, ζητώντας να δοθούν χρήματα και εξουσίες στα δεύτερα.

Εκτός της απλής αναλογικής και της ισχύος-εξουσίας των Τοπικών Συμβουλίων και Προέδρων, στα περισσότερα μέρη που επισημάνθηκαν από τον κεντρικό ομιλητή, το ακροατήριο βρέθηκε σύμφωνο. Τέλος, το μπαλάκι φαίνεται πως είναι στο γήπεδο των Συμβουλίων και Δήμων, ώστε να υποβάλλουν και γραπτώς τις προτάσεις τους, με τη διαβεβαίωση από τον κ. Πουλάκη, ότι θα εισακουστούν.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…