• 12 Απριλίου, 2017

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στη Διασχολική Εκδήλωση της ΔΔΕ Μαγνησίας για το Νίκο Καζαντζάκη

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης στη Διασχολική Εκδήλωση της ΔΔΕ Μαγνησίας  για το Νίκο Καζαντζάκη

«Ταξιδεύοντας» στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου

Χθες  k  Σήμερα

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης συμμετείχαν στο διασχολικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από το θάνατο  του Νίκου Καζαντζάκη που οργάνωσε η Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο Βόλο,  την Τετάρτη  5 Απριλίου 2017,  μελετώντας το ταξίδι στην Ιαπωνία. Το βιβλίο  “Ταξιδεύοντας”  “Ιαπωνία – Κίνα” είναι το ιστορικό και λογοτεχνικό δημιούργημα του συγγραφέα από το πρώτο του ταξίδι στην Ιαπωνία – Κίνα το 1935. Οι μαθητές γνώρισαν το έργο του Ν. Καζαντζάκη μέσα από την οπτική γωνία αλλά και τη φιλοσοφική διάθεση του ίδιου του συγγραφέα. Ήρθαν σε επαφή με το χρώμα, τη ζωγραφική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, το θέατρο και τη λογοτεχνία της Ιαπωνίας. Όλα ζωντάνεψαν ανάγλυφα μέσα από τις περιγραφές και τις ταξιδιωτικές εντυπώσεις του συγγραφέα και αποτέλεσαν αφόρμηση  για την εικαστική παρέμβαση των μαθητών. Στη  φαντασία τους ξεδιπλώθηκαν τα κιμονό, οι ανθισμένες κερασιές και το πάντα χιονισμένο Φουζί.

Η καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών εκφράστηκε μέσα από το έργο “Κύμα” του Χουκοσάι. Το έργο απεικονίζει το νερό σε κίνηση και η επικείμενη συντριβή του κύματος δημιουργεί ένταση,  καθώς αποδίδει το αποφασιστικό κυμάτισμα του Φουζί. Η βιαιότητα της φύσης ισορροπεί με την ήρεμη αυτοπεποίθηση, την πειθαρχία και την αγωνιστικότητα των Ιαπώνων. Οι μαθητές συνταίριαξαν την Ιαπωνία του Καζαντζάκη με τη δική τους εικόνα της σύγχρονης Ιαπωνίας, όπως την έχουν γνωρίσει μέσα από τα “manga”.

Μέσα από τη δράση τους οι μαθητές καλλιέργησαν το πνεύμα της συνεργασίας, της ομαδικότητας και δημιούργησαν το εικαστικό έργο με την υποστήριξη των διδασκόντων.

Το έργο παρουσίασαν στην εκδήλωση οι μαθήτριες: Κολώνη Μαρία, Κυρίτση Αλεξάνδρα, Μπέλλου Αικατερίνη  και Σαμαρά Χρυσούλα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πετρά Ευαγγελία, Γκαραγκούνη Παυλίνα, Τσιαμανή Ελένη, Καραγιαννοπούλου Μαρία.

 


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…