• 10 Απριλίου, 2017

Να ανακαλέσει ο Νίκος Καλλές ζητά με Δελτίο Τύπου ο Ιωάννης Βαλωμένος

Να ανακαλέσει ο Νίκος Καλλές ζητά με Δελτίο Τύπου ο Ιωάννης Βαλωμένος

Μετά τη λογομαχία Νίκου Καλλέ, προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού και Θανάση Χριστοδούλου Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνου, ο Ιωάννης Βαλωμένος παίρνει θέση και ζητά από τον κ. Καλλέ “να ανακαλέσει την τοποθέτηση του, με την οποία κατηγορεί και προσβάλλει τους Τοπικούς Προέδρους”. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό Δελτίο Τύπου. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Με αφορμή τα τεκταινόμενα στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 4/4/2017 και μετά την τοποθέτηση του κ. Καλλέ, ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού για τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, θεωρώ υποχρέωση μου να κάνω και εγώ ως Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας μια ανάλογη τοποθέτηση.

  • Η νομοθεσία του Καλλικράτη αναφέρει σαφέστατα ότι: «Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας μετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου (και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ισότιμη του Δημοτικού Συμβούλου) όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει θέμα που αφορά την Τοπική Κοινότητα. Σε περίπτωση μη πρόσκλησής του(άρα μη ψήφου), η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πάσχει ακυρότητας.»

Με λίγα λόγια ο Νομοθέτης, δεν κρίνει απαραίτητη την παρουσία μας, εκτός αν συντρέχει  θέμα για την Τοπική Κοινότητα, οπότε και συμμετέχει με λόγο και ψήφο.

Φαντάζει ευκόλως εννοούμενο για την στοιχειώδη λογική, ότι  στις υπόλοιπες συνεδριάσεις, δεν απαιτείται η παρουσία μας.

Την υποχρέωση αυτή την έχουν μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

  • Όσο αφορά το θέμα της αποζημίωσης των Τοπικών Προέδρων, ο νόμος πάλι αναφέρει σαφώς: «Στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας παρέχονται από τον Δήμο τα έξοδα κίνησης, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ. Τα έξοδα κίνησης, λογίζονται με βάση την χιλιομετρική απόσταση της Τοπικής Κοινότητας από την έδρα του Δήμου και καταβάλλονται μηνιαίως.»

Ακόμη και απ’ αυτό φαίνεται καθαρά, ότι η όποια αποζημίωση δεν αφορά την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά παρέχονται για την υλοποίηση των υπόλοιπων μας υποχρεώσεων που περιγράφονται στον Καλλικράτη.

 

Με μεγάλη μου λύπη, διαπιστώνω ότι ο κ. Καλλές, αγνοεί την νομοθεσία, όπως επίσης αγνοεί παντελώς ή ηθελημένα, την εφαρμογή της όπως την περιγράφει ο Καλλικράτης.

Το λυπηρό είναι βέβαια ότι κατέχει την θέση του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού και αντί να τα αγνοεί, θα έπρεπε να ήταν θεματοφύλακας αυτών.

Και επειδή ήμουν στο συγκεκριμένο Συμβούλιο, αλλά λόγω απογοήτευσης μου απ’ τα δρώμενα, έφυγα νωρίτερα (μια και δεν είχα κάποιο θέμα να αφορά την Κοινότητα μου), είδα με έκπληξή μου στο ανάλογο video, τον κ. Καλλέ (μια και ζήτησε να το καταγράψουν τα μέσα, όπως αναφέρει) να κατηγορεί τους Προέδρους επιδεικτικά, με την αιτιολογία ότι είναι οι μόνοι που πληρώνονται και δεν είναι παρόντες!

Ξέχασε να αναφέρει βεβαίως, ότι είναι και ο ίδιος αμειβόμενος για την θέση που κατέχει 2.5 χρόνια τώρα και θα συνεχίσει να κατέχει για άλλα 2.5 έως το τέλος της θητείας αυτής και μάλιστα πιο καλά αμειβόμενος από τους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων και αμείβεται για να εφαρμόζει τους προβλεπόμενους από τον Νόμο κανόνες διεξαγωγής των  Δημοτικών Συμβούλιων.

Ας δώσει την προσοχή του πάνω σ αυτό, να εκτελεί τα καθήκοντα του όπως ορίζει ο Νόμος, και να είναι πιο προσεκτικός  στα λεγόμενα του σαν Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι  θα περιμένω απ’ τον κ. Καλλέ να ανακαλέσει την τοποθέτηση του, που κατηγορεί και προσβάλλει τους Τοπικούς Προέδρους και είναι τελείως απαράδεκτη, και ίσως να είναι ευκαιρία λόγω του Πάσχα να βρει χρόνο και να μελετήσει ξανά τον Καλλικράτη, για το πώς λειτουργεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο και για τις υποχρεώσεις των αιρετών, προς αποφυγή παρόμοιων λάθους τοποθετήσεων  που μειώνει την εικόνα και τον θεσμό του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Βαλωμένος Ιωάννης

Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας

Αγίων Θεοδώρων

Στο 12:22 το ξέσπασμα του Ν. Καλλέ.


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…