• 6 Απριλίου, 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗΝ  ΚΥΠΡΟ

Στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων «Και  εγένετο  οίνος…….!!! Από  το αμπέλι ……  στο κρασί,  η ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα έως σήμερα» και «Μαθητική εφημερίδα»,  οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ταξίδεψαν  στην Κύπρο από 30 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2017.

Η Κύπρος αποτελεί μια από τις αρχαιότερες χώρες παραγωγής κρασιού.  Ξεκινήσαμε την επίσκεψη του νησιού από την Ερήμη, ένα αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής περιοχής η οποία σε μαγεύει τόσο για την αξιοθαύμαστη αρχαιολογία της όσο και για τη σύγχρονη οικονομική της ανάπτυξη. Η Ερήμη κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού, εξαιτίας τόσο της γεωγραφικής της θέσης όσο και της ποιότητας του οίνου της και αποτελεί οικισμό της Μεγάλης Κομμανταρίας. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο κυπριακό Οινομουσείο, το οποίο στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού και ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία παραγωγής οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στο Οινομουσείο υπήρχε  πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο «εξιστορεί» στον επισκέπτη όλες τις φάσεις επεξεργασίας του σταφυλιού από την καλλιέργεια ως την παραγωγή οίνου. Μέσα από τις φωτογραφίες και το βίντεο που παρακολουθήσαμε,  γνωρίσαμε αφενός τις παραδοσιακές και αφετέρου τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής οίνου. Επιπρόσθετα, στο Οινομουσείο παρατηρήσαμε  διάφορα αντικείμενα που χρησίμευαν στην παραγωγή αλλά και στη φύλαξη του οίνου, όπως πίθους, κανάτια. Χωρίς αμφιβολία, το Οινομουσείο συνέβαλε στη γνωριμία των μαθητών με τις μεθόδους παραγωγής του οίνου προσφέροντάς τους μια συγκλονιστική εμπειρία γευστικής απόλαυσης. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για  τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου, τη Λεμεσό, η οποία είναι κτισμένη ανάμεσα στα δύο αρχαία βασίλεια, την Αμαθούντα στα ανατολικά και το Κούριο στα δυτικά. Περπατήσαμε   στην παλιά πόλη της Λεμεσού με τα γραφικά, στενά, ακτινωτά δρομάκια περνώντας και από τη Δημοτική αγορά της πόλης.  Θαυμάσαμε   το κάστρο της πόλης το οποίο είναι τοποθετημένο στο κέντρο της παλιάς Λεμεσού και αποτελεί κατάλοιπο της παρουσίας των Σταυροφόρων στην Κύπρο.

Τη δεύτερη ημέρα επισκεφτήκαμε τη Λευκωσία. Πρώτος μας σταθμός ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, στρατιωτικό κοιμητήριο και ηρώο κοντά στο μοναστήρι της Μακεδονίτισσας. Εδώ βρίσκονται θαμμένοι αξιωματικοί και οπλίτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Κύπρο κατά την εισβολή των Τουρκικών στρατευμάτων το 1974. Θαυμάσαμε τα Ενετικά τείχη, επισκεφτήκαμε  τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη με τις θαυμαστές τοιχογραφίες,  το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και το Αρχαιολογικό μουσείο. Τέλος,  επισκεφτήκαμε τα Φυλακισμένα μνήματα, χώρο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, στον οποίο είχαν ταφεί κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού αγώνα 1955-1959 οι εννιά απαγχονοιθέντες νέοι από τους Άγγλους. Έντονη συγκίνηση και ανάμικτα συναισθήματα κυριαρχούσαν  σε όλους μας κατά την είσοδο  στους  τάφους των ηρώων και στα  κελιά των μελλοθάνατων καθώς επίσης και στην αγχόνη στην οποία οι Άγγλοι εκτέλεσαν τους εννιά ήρωες.

Την τρίτη ημέρα αναχωρήσαμε  για  την Αγία Νάπα και τη Λάρνακα. Στην Αγία Νάπα επισκεφτήκαμε το βενετσιάνικο μοναστήρι και στη συνέχεια καταλήξαμε στη Δερύνεια, το σημείο όπου δολοφονήθηκαν τα δύο παλικάρια από τους Τούρκους. Εκεί μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη του πολιτιστικού κέντρου και μας ενημέρωσε για τη νεκρή πόλη της Αμμοχώστου,  την οποία είχαμε την ευκαιρία να  δούμε από το παρατηρητήριο.

Έπειτα συνεχίσαμε για την όμορφη πόλη της Λάρνακας και προσκυνήσαμε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου όπου βρίσκεται και ο τάφος του και  περπατήσαμε  στην παραλία με τις Φοινικούδες. Λίγο πριν την αναχώρησή μας  για  την Ελλάδα απολαύσαμε μια βόλτα στην παραλία της πανέμορφης Λεμεσού και πηγαίνοντας  για το αεροδρόμιο της Πάφου περάσαμε από τις Αγγλικές βάσεις και σταματήσαμε στην Πέτρα του Ρωμιού, όπου κατά τη μυθολογία αναδύθηκε από τους αφρούς των κυμάτων η Θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η Αφροδίτη.

Ζήσαμε  μια μοναδική εμπειρία με εναλλαγές συναισθημάτων. Επιστρέψαμε στην Ελλάδα γεμάτοι όμορφες και ιδιαίτερες αναμνήσεις. Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και οι υπεύθυνοι καθηγητές  Σταυραντώνη Μαρία, Σιαμέτη Αθανασία και Πετρά Ευαγγελία  ευχαριστούν το ταξιδιωτικό γραφείο Art of Travel και ιδιαίτερα την κ. Τελκή Μίνα για την άψογη οργάνωση της τετραήμερης εκδρομής στην Κύπρο.

 

Η διευθύντρια

Σταυραντώνη Μαρία

 

DSCN3646-


Σχετικά Άρθρα

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…