• 5 Απριλίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 1-4-2017

Σήμερα η Πρωταπριλιά

«τραπέζι» να μας στρώσει,

να ‘ρθει ΕΝΑ ψέμα μια φορά,

αυτό που θα μας …σώσει.

 

Όταν αρχίζω να γράψω ένα σχόλιο με σκληρές αλήθειες για την κλιμακούμενη καταστροφή της πατρίδας μου, αναρωτιέμαι για τη …ματαιότητα του εγχειρήματος, αφού -εδώ και χρόνια- όχι μόνο οι «προπονητές» της κεντρικής σκηνής, οι πολιτικοί δηλαδή, αλλά και οι Έλληνες «πυγμάχοι» της καθημερινότητας (οι φαμελίτες), έχουν πετάξει μέσα στο «ρινγκ» τη «λευκή πετσέτα» της παραίτησης. Και, φυσικά, αυτοί που θα έπρεπε να «καίγονται», κυριολεκτικά και μεταφορικά, δεν είναι εκείνοι και εκείνες που απολαμβάνουν και απομυζούν τα (άθικτα) προνόμια των πολιτικών, ούτε τα χαϊδεμένα παιδιά της πλουτοκρατίας, αλλά οι απλοί πολίτες αυτής της χώρας, που -για να μην λέμε πολλά- έχουν χάσει πια και σταδιακά από χρόνια «τα αυγά και τα πασχάλια».

 

Μάλλον κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, γράφει ο Αθηναίος συνάδελφος Φώτης Γεωργελές. Συζητάμε με όρους προηγούμενων χρόνων, τονίζει, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουμε αλλάξει φάση. «Το αίτημα «κλείστε την αξιολόγηση», όσο κι αν εκφράζει πραγματική αγωνία, είναι η μισή αλήθεια. Η Ελλάδα σέρνεται. Έχει χάσει ήδη μια δεκαετία επειδή το πολιτικό σύστημα αρνείται να αλλάξει τις παρωχημένες δομές. Την άρνηση αυτή ονομάζει «διαπραγμάτευση». Ψηφίζει τα μνημόνια για να πάρει τις δόσεις και καθυστερεί στην εφαρμογή τους μέχρι να τα ακυρώσει. Με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το βαθύ γαλάζιο μεταλλάχτηκε σε Ανέλ, το βαθύ πράσινο σε Σύριζα. Οι πιο σκληροί πυρήνες του κρατισμού δεν καθυστερούν απλώς την εφαρμογή των μνημονίων, όπως έκαναν οι προκάτοχοί τους, ακυρώνουν και τις λίγες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έγιναν το 2010 – 2014. Με αποτέλεσμα την επιστροφή στην ύφεση το 2015 και το 2016. Σήμερα το εθνικό προϊόν είναι μικρότερο από το 2014. Η χώρα ξανακύλησε. Η χαμένη δεκαετία για τη χώρα είναι κερδισμένη δεκαετία για τον κρατισμό. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, η οικονομική κρίση με τη στενή έννοια τελείωσε τον Δεκέμβριο του 2014. Η χώρα δεν ήταν πια σε ύφεση, δεν είχε ελλείμματα. Γιατί λοιπόν τα δύο προηγούμενα χρόνια παίρναμε μέτρα; Γιατί είμαστε σε ύφεση. Είμαστε σε ύφεση γιατί αυτό ψηφίσαμε, την επιστροφή στην Ελλάδα του 2009. Αυτή που χρεοκόπησε.» Το ζητούμενο είναι πιο είναι το κυριολεκτικά μεγαλύτερο και πιο ολέθριο ψέμα; Εκείνο το παλιό «λεφτά υπάρχουν» ή το νεοφανές… «διαπραγματευόμαστε»;

 

Από την άλλη μεριά πάντως, η υποχώρηση βασικών οικονομικών δεικτών, ο κίνδυνος το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχουμε ύφεση, αλλά κυρίως η προοπτική να μη βγούμε στις αγορές το 2018 οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή για το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με έγκριτες δημοσιογραφικές πληροφορίες (π.χ. vima.gr) η κυβέρνηση τα έδωσε σχεδόν όλα και πλέον είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί η επίτευξη της συμφωνίας. «Ο Αλέξης πήρε τις αποφάσεις του…», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους. Δεν είναι τυχαία εξ άλλου και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη που έβαλε τέλος στα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο. Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της τελικής συμφωνίας το περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς: «Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Στις μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων θα προστεθεί ακόμη μια βαριά ήττα στα εργασιακά, αφού οι συλλογικές συμβάσεις δεν επανέρχονται, το όριο των απολύσεων αυξάνει και ο συνδικαλιστικός νόμος αλλάζει. Ένα αντίμετρο που φαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά λόγω μείωσης του αφορολόγητου θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή. Επίσης, έχει κλείσει και η πώληση μεγάλου κομματιού του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια να μην περιληφθούν τα υδροηλεκτρικά.» Πλέον μένει η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και πως αυτή θα περάσει χωρίς παρατράγουδα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Η περιστασιακή άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης. Και -αν αληθεύουν όλα αυτά- εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα «ε, και λοιπόν; τι θα αλλάξει στις ζωές μας; μήπως κάτι προς το καλύτερο;»

 

Μεγάλος καυγάς ξέσπασε μεταξύ των χρηστών του «φατσοβιβλίου», άμα τη τηλεοπτική εμφανίσει του Σημίτη, με συνέντευξη σε γνωστή πολιτική εκπομπή. Κανένας δεν έδειξε να κατάλαβε προς τι αυτή η ανάσταση των πολιτικά «νεκρών», που στο όνομα ενός κίβδηλου εκσυγχρονισμού, σχεδόν πρώτοι άρχισαν το …μπαλαμούτιασμα και το άγριο κλέψιμο (π.χ. χρηματιστήριο και «φούσκες») του Ελληνικού λαού. Κι έχουν ακόμη το θράσος να αποφθέγγονται, να μας κουνάνε το δάχτυλο επιτιμητικά και να μα φοβερίζουν;

 

Πάντως, την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία έκτακτη κατάσταση «η οποία χρειάζεται μία λύση με προσφυγή στις εκλογές», εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην παραπάνω συνέντευξή του. «Οι αντιθέσεις είναι τόσο μεγάλες, το κυβερνητικό κόμμα έχει χάσει τόσο πολύ την αποδοχή του κοινού και υπάρχει μία αδυναμία να γίνει μία πολιτική που θα οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Χρειάζεται μία πλειοψηφία στην Βουλή, η οποία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να πάρει τις αποφάσεις. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό», εξήγησε.

 

Για «στημένο διαγωνισμό» και για πώληση της ΔΕΗ «όσο – όσο» έκανε λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, ένας διαγωνισμός είναι στημένος όταν «σε αναγκάζουν να πουλάς σώνει και καλά μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2018. «Είναι σαν να παίζεις χαρτιά και να σου έχουν πει εξαρχής ότι το πρωί θα έχεις χάσει τα μισά σου λεφτά» ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση της ΔΕΗ ως μια «πάρα πολύ σημαντική απόφαση» τονίζοντας ότι η εταιρεία είναι η ιστορία των τελευταίων δεκαετιών της χώρας. «Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, στην αγορά δεν μπορεί να σταθεί μια επιχείρηση μονοπωλιακή όπως τις δεκαετίες του ’70 και του ’80». Το θέμα είναι, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης εάν μιλάμε για μια βίαιη έφοδο στην περιουσία της ΔΕΗ όπως επιχειρείται τώρα να γίνει ή αν θα αφήσουμε τη διαδικασία να κινηθεί ομαλά ως την επόμενη κατάσταση. Σε ό,τι αφορά στο δίκτυο, ο κ. Σκουρλέτης είπε πως «είναι ένα και εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο». Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία εκτοξεύτηκαν με το «χαράτσι» και έτσι φτάσαμε με τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών στα 2,3 δισ. Ως τώρα υπήρχε μια ιδεοληπτική λογική που οδήγησε στην απαξίωση της ΔΕΗ με στόχο να πωληθεί η εταιρεία όσο, όσο.» Και γιατί δεν βάζετε χέρι τους μεγαλο-οφειλέτες της ΔΕΗ, τις μεγάλες επιχειρήσεις, ακόμη κι εκείνες του Δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που χρωστάνε στη ΔΕΗ ένα σκασμό λεφτά;

 

Νέο άδικο αίμα -και μάλιστα πάλι νέων ανθρώπων- χύθηκε στην άσφαλτο, χαράματα Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη. Έκλεισαν τέσσερα σπίτια από το θάνατο 4 νέων ανθρώπων. Και ο οδηγός που στουκάρισε στον τοίχο το αυτοκίνητο, ετών 17… Ένας 17χρονος, ξημερώματα, ίσως πιωμένος, «συνεταιράκι» του Χάροντα, σκοτώθηκε ο ίδιος και τρεις περίπου συνομήλικοι φίλοι του. Πέρα και πάνω απ’ το θρήνο, πόσοι και ποιοι είναι οι ένοχοι για αυτή τη νέα (αλλά όχι και τελευταία, δυστυχώς) τραγωδία;

 

Την άμεση απόλυση, αλλά και ποινικές ευθύνες, όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι έχουν προσληφθεί προσκομίζοντας πλαστούς τίτλους σπουδών (πλαστά Απολυτήρια Γυμνασίων και Λυκείων), συνεπάγεται η αποκάλυψη αυτής της πλαστότητας, μετά από σχετική έρευνα η οποία κατά περίπτωση διεξάγεται. Πρόκειται για μία από τις περίπου 20.000 περιπτώσεις υπαλλήλων του Δημοσίου, που μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν προσκομίσει στην υπηρεσία τους πλαστά έγγραφα. Πρόκειται για μια ολόκληρη επιχείρηση εξυγίανσης του Δημοσίου, υπό την ονομασία «Έλεγχος νομιμότητας πτυχίων του προσωπικού μητρώου υπαλλήλων». Είναι προφανές ότι οι συνέπειες δεν θα είναι μόνο διοικητικές, όπως η απόλυση, αλλά και ποινικές.

 

Με αδιάπτωτη τη συγκίνησή μου σε τέτοια ζητήματα, είδα το πρωί της περασμένης Δευτέρας τον Γιάννη Πρεβεζιάνο και τον Βασίλη Μπουρλή, ως εκπρόσωπους της εθελοντικής Ομάδας «Αλληλεγγύης», να τρέχουν σε κεντρικό σούπερ μάρκετ της πόλης μας για να ψωνίσουν νέα τρόφιμα υπέρ των απόρων και αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. Το νου σας… Το Πάσχα πλησιάζει. Βοηθείστε…

 

Το έχουμε «τερματίσει» με το survivor. Βάζει το τηλεοπτικό κανάλι διαφημίσεις και ξαφνικά ακούγονται όλα τα καζανάκια της γειτονιάς, ταυτόχρονα.

 

Ο ορισμός της ανοησίας είναι να κάνεις διαρκώς το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. (Άλμπερτ Αϊνστάιν).

 

Η στήλη σήμερα δεν τήρησε το έθιμο της Πρωταπριλιάς… Δεν έγραψε, δηλαδή, κανένα ψέμα. Και γιατί να το κάνει, άλλωστε, σε μια εποχή που όλα γύρω μας, σ’ αυτή την έρημη χώρα, μοιάζουν πια σαν ψέμα, σαν μια κακόγουστη και κακοπαιγμένη φάρσα; Μακάρι σύντομα η αλήθεια να γυρίσει πίσω, για το καλό όλων μας και κυρίως των παιδιών μας…

 

Εύχομαι καλόν, Πασχαλιάτικο μήνα…


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…