• 3 Απριλίου, 2017

Η ημερίδα των κτηνοτρόφων για τη ΦΕΤΑ και τη CETA – Σημαντικές πληροφορίες στην ομιλία Μαριά

Η ημερίδα των κτηνοτρόφων για τη ΦΕΤΑ και τη CETA – Σημαντικές πληροφορίες στην ομιλία Μαριά

Με κεντρικό ομιλητή τον Ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν ημερίδα, με θέμα τις διεθνείς συμφωνίες με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά (CETA) και πως αυτές επηρεάζουν την ΦΕΤΑ και τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας.

Ο Τόπας Κωνσταντίνος, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης. Ο Ιωάννης Γκρίνιας αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, μεταξύ άλλων τόνισε στην ομιλία του: Σας καλέσαμε για ένα καυτό θέμα, το οποίο δεν θα διαλύσει μόνο την κτηνοτροφία, αλλά ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό της Ελλάδος…. ο κτηνοτρόφος, ενεργοποιεί με την εργασία του, ακόμη 17 επαγγέλματα. Οι κτηνοτρόφοι αντιδράσαμε στη συμφωνία της CETA από την πρώτη υπογραφή της Δαμανάκη. Αντιδράσαμε με τη συμφωνία Μπαρόζο – Σαμαρά. Από απελπισία μετά από συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, παρότι προερχόμασταν από τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργήσαμε το κόμμα. Αργότερα με την υπογραφή του κ. Σταθάκη ήρθε η συμφωνία προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο και την ψήφισαν οι Έλληνες ευρω-βουλευτές… Θέλαμε για λόγους τουλάχιστον Εθνικής υπερηφάνιας να μην ψηφίσουν. Τώρα μένει μόνο η ψήφιση της συμφωνίας από την Ελληνική Βουλή. Καλούμε τους έλληνες βουλευτές να δείξουν τον πατριωτισμό τους, να μην καταστρέψουν τον πρωτογενή τομέα, να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας CETA και κατά της συμφωνίας με τη Νότιο Αφρική που πιθανόν θα έρθει νωρίτερα προς ψήφιση.

Ο Νότης Μαριάς, αφού χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της CETA, ως τσουνάμι που θα πνίξει σε πολλά επίπεδα την ελληνική οικονομία, ανέλυσε το διεθνές περιβάλλον, γύρω από τις οικονομικές συμφωνίες που σχετίζονται με το θέμα της ημερίδας. Αναφέρουμε σημαντικά σημεία της ομιλίας του:

  1. Ανετράπη η βασική αρχή, τα εισαγόμενα προϊόντα να πωλούνται πιο ακριβά, με αποτέλεσμα να μην καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε.
  2. Ανατρέπεται γενικότερα η αρχή της ΕΟΚ για την κοινοτική προτίμηση αγαθών
  3. Οι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Νότιος Αφρική, παράγουν κυρίως αγροτικά προϊόντα και επομένως με αυτά επιχειρούν να μπουν στις ξένες αγορές.
  4. Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην αξία του ορισμού ΠΟΠ, -ισάξιος με ένα δυνατό εμπορικό σήμα- και ότι μπορεί να το κερδίσαμε δύσκολα, αλλά εύκολα χάνεται.
  5. Ότι ίσως η συμφωνία με τη Νότιο Αφρική να είναι ακόμη πιο επικίνδυνη, εφόσον το δικό τους τυρί, παράγεται με όλες τις προδιαγραφές του ελληνικού (π.χ. πρόβειο και αγελαδινό γάλα) πλήν της γεωγραφικής θέσης.
  6. Πραξικοπηματικά, πριν ψηφίσουν δηλαδή τα κοινοβούλια των χωρών, ψήφισαν στην ευρωβουλή -έστω προσωρινά, για κάποια χρόνια- να εφαρμοστεί η CETA.
  7. Οι ομογενείς παραγωγοί του Καναδά που παράγουν φέτα θα έχουν το δικαίωμα να συνεχίσουν… Είναι έτοιμες κάποιες πολυεθνικές να αγοράσουν τις επιχειρήσεις των ομογενών και να συνεχίσουν με την δική τους άδεια να παράγουν και μάλιστα να εξάγουν και στις ΗΠΑ. Οπότε χάνουμε όλες τις αγορές.
  8. 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι ο κύκλος εργασιών γύρω από τη φέτα, ενώ οι έλληνες αγοράζουμε 350 εκατομμύρια ευρώ σε εισαγόμενα τυριά.
  9. Τόνισε την ανάγκη των Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων να εκδόσουν ψηφίσματα κατά της CETA, όπως και την ανάγκη διεπαγγελματικών συμφωνιών που θα ισχυροποιήσουν την ΠΟΠ για τη ΦΕΤΑ.

Δημοσιεύουμε βίντεο με την πολύ σημαντική ομιλία του ευρωβουλευτή κ. Νότη Μαριά, ενώ μέσα στη μέρα θα προσθέσουμε και το βίντεο με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη, του εκπροσώπου της βιομηχανίας Ρούσσα, κ. Αργύρη Ρούσσα, του κ. Μαστρογιάννη εκπροσώπου του Δικτύου της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Δελτίου Τύπου-χαιρετισμού του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος για την ημερίδα και την ομιλία του κ. Γκρίνια.


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…