- 27 Μαρτίου, 2017
Η συμβολή Μαγνησίας και Αλμυρού στην Εθνεγερσία – Σύντομη επισκόπηση – Έκδοση 25-3-2017
Γράφει ο Γεώργιος Σύρος,
μέλος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Κοκκωτών «Η ΌΘΡΥΣ»
Σε μια εποχή ενός εκχυδαϊσθέντος «αναθεωρητισμού» και μιας καταφανούς ισοπεδωτικής απαξιώσεως της συμβολής της Εθνικής Συνειδήσεως στον ξεσηκωμό, απορρέουσα βεβαίως από την αδιάλειπτη διαχρονική δράση του καταλυτικού Φυλετικού παράγοντα στη χιλιόχρονη πορεία του έθνους, καθίσταται αδήριτη ανάγκη να διατηρήσουμε την Ταυτότητά μας. Να είμαστε εμείς οι απλοί Έλληνες πολίτες γνήσιοι Θεματοφύλακες της Εθνικής μας Μνήμης ενάντια στους μυσαρούς εθνοδιαβρωτικούς πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι ως άλλοι τοποτηρητές ξένων συμφερόντων εκποιούν παντοιοτρόπως την χώρα και την ιστορία. Όπως κάθε τμήμα της ένδοξης Ελλάδας αντέστη σθεναρώς στην Οθωμανική αυτοκρατορία η οποία καταδυνάστευε το Έθνος, έτσι και ο τόπος μας, η Μαγνησία, έδωσε το δικό της στίγμα στον Ιερό Αγώνα της Εθνεγερσίας. Διότι δεν ήταν απλώς μια επανάσταση… Ήταν Εθνεγερσία. Διότι το Έθνος εγέρθη και απετίναξε τον ανατολίτη εχθρό.
Εμβληματική μορφή του Αγώνα και Εθνομάρτυρας ήταν ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος. Μέσω του «Θούριου», ως μια πολεμική «ελεγεία», ο πόθος του Γένους θέριευε, η Μνήμη και τα ανδραγαθήματα μιας ολόκληρης Φυλής αναβίωναν και το Φρόνημα χαλυβδωνόταν μέρα με τη μέρα. Το 1797 συνελήφθη στην Τεργέστη και στις 24 Ιουνίου 1798 τον στραγγάλισαν. Ξεψυχώντας είπε στον δήμιό του: «Λύσσαξε Τούρκε, δεν εξαλείφεις ημάς και τον σπόρον της ελευθερίας, οι εκδικηταί μας γλήγορα θ` αναβλαστήσωσι!».
Η Μαγνησία βρίθει ηρώων, προσωπικοτήτων και μελών της Φιλικής Εταιρείας που συνετέλεσαν καθοριστικώς στην Εθνεγερσία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής από τους Κοκκωτούς, ο Φιλικός Κωνσταντής Σακελλίων, ηγετική μορφή του ξεσηκωμού στην περιοχή του Αλμυρού, ο Γαρέφης που κατεδιώχθη από τον Αλή Πασά, ο Γιάννης Δήμου, ο οπλαρχηγός Κυριάκος Μπασδέκης στη Ζαγορά, ο Βελέντζας (Δούμας 1797 – 1854) από τον Πτελεό, οι Γεώργιος Γριζάνος και Δημήτρης Καλαμίδας από την Αμαλιάπολη και ο Αθανάσιος Φράγκος από τους Κοκκωτούς Αλμυρού, μέλος της Φιλικής Εταιρείας.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Ξεσηκωμού του Γένους στα μέρη της Μαγνησίας ήταν ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γαζής. Ήταν τέτοια η δράση του και τόσο μαζική η σύνταξη Ελλήνων στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας, ώστε το 1820 η Φιλική Εταιρεία προτείνει να μεταφερθεί η έδρα της από την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή της Μαγνησίας στο Πήλιο. Η 7η Μαΐου 1821 ήταν ημέρα ορόσημο για την Επανάσταση στη Μαγνησία. Ο Γιάννης Δήμου υψώνει το Λάβαρο της Επαναστάσεως στις Μηλιές και καλεί τους Έλληνες να εξεγερθούν για την ελευθερία τους. Το λάβαρο του Αγώνα, το είχε κεντήσει η αδελφή του Γιάννη Δήμου, ήταν λευκό και στη μέση είχε ένα μεγάλο ερυθρό Σταυρό, στις γωνιές μικρούς σταυρούς και στο πάνω μέρος τον Ήλιο.
Όσο για τον Κοκκωτιανό Αθανάσιο Αθανασίου (Φράγκο), πρόκειται για μια εξαιρετική προσωπικότητα του Αγώνα του Έθνους. Εγεννήθη το 1790 στους Κοκκωτούς και γύρω στο 1817 καθίσταται ένθερμο μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό. Επιστρέφει στους Κοκκωτούς και οργανώνει με ιδιαίτερο ίμερο τους Έλληνες.
Η Μαγνησία και ιδιαιτέρως η περιοχή του Αλμυρού έχει να επιδείξει τεράστιο πλούτο και μια ιερή παρακαταθήκη στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Επομένως είναι δέον να δώσουμε βάρος στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας καθώς αυτή είναι κομμάτι αναπόσπαστο της Ιστορίας του Ελληνικού κράτους. Διότι λαός που λησμονεί την Ιστορία του είναι καταδικασμένος να απωλεσθεί.
« Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία.»
Ανδρέας Κάλβος