• 8 Μαρτίου, 2017

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ενημερώνονται για την Ενδοσχολική Βία και τον Eκφοβισμό

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευξεινούπολης ενημερώνονται  για  την Ενδοσχολική Βία και τον Eκφοβισμό

 Το Υπουργείο Παιδείας, έχει  καθιερώσει την 6η Μαρτίου ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της  Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στα Σχολεία. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν με δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών,  ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης  τη Δευτέρα  6 Μαρτίου 2017,   σε συνεργασία με το ΣΣΝ της ΔΔΕ Μαγνησίας με υπεύθυνο τον  κ. Πλαγερά Αντώνη,  διοργάνωσε  μια ενημερωτική εκδήλωση  με κύριο ομιλητή τον  κ. Σκόνδρα  Γεώργιο,  Αρχιφύλακα  της  Υποδιεύθυνσης  Ασφάλειας Βόλου.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών προκειμένου να κατανοήσουν  το φαινόμενο του bullying,  και να μάθουν  να αναγνωρίζουν και να αξιολογούν  σωστά κάθε περιστατικό. Ο κ. Σκόνδρας  αναφέρθηκε κυρίως στον  ηλεκτρονικό  εκφοβισμό,  ο οποίος αποτελεί την πιο σύγχρονη μορφή εκφοβισμού,  που  παίρνει εύκολα και γρήγορα διαστάσεις και εκτός σχολείου.  Τόνισε τη σημασία που έχει η ενημέρωση για τη διαχείριση των προκλήσεων του διαδικτύου και ότι το διαδίκτυο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο μάθησης, γνώσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιούν προσεχτικά. Να κατανοήσουν τις παγίδες που κρύβει η αλόγιστη  χρήση του. Να γνωρίσουν  τους τρόπους με τους οποίους μπορούν  να ελέγξουν τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν, να προφυλάξουν  τα προσωπικά τους δεδομένα και να προστατέψουν την ψυχική και σωματική τους υγεία. Αναφέρθηκε στις ψυχικές διαταραχές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι ως παθολογικοί χρήστες. Τα παραδείγματα περιστατικών παρενόχλησης μέσω διαδικτύου και απάτης είναι πολλά και σοκάρουν. Κατέθεσε την εμπειρία του για θέματα που αφορούν το Έγκλημα μέσω του Διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η γνώση. Αναφέρθηκε στο σχολικό εκφοβισμό το Cyberbullying,  με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Για να προστατευθούν οι νέοι θα πρέπει να ενημερωθούν και να μάθουν να αναγνωρίζουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι δράστες του Cyberbullying, να μην εμπιστεύονται προσωπικά στοιχεία τους σε άλλους, να αντιδρούν άμεσα σε κάθε πιθανή απειλή ακόμη και απενεργοποιώντας τις συσκευές τους και να αναφέρουν οποιαδήποτε περιστατικά στους γονείς τους, στους καθηγητές τους  ή σε κάποιον έμπιστο ενήλικα. Καμία πληροφορία, εικόνα, κείμενο ή video, δεν διαγράφεται, ακόμη και αν εμείς δώσουμε την εντολή, π.χ. στο facebook ή σε κάποιο ιστότοπο συζήτησης. Ο κ. Σκόνδρας αναφέρθηκε στην έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος, το οποίο φυσικά λόγω της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, μεταλλάσσεται και προχωράει. Μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μη ορθή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Τέλος, τόνισε στους μαθητές πως οι δυνατές και πραγματικές  φιλίες  γίνονται έξω στη ζωή, στην κατά πρόσωπο επικοινωνία και όχι στο internet και  εάν διαπιστώσουν  ότι έχουν  πέσει θύμα ηλεκτρονικού εκφοβισμού, το καλύτερο που έχουν  να κάνουν  είναι να καταγγείλουν  αυτό που συμβαίνει, όσο πιο νωρίς γίνεται! Αρχικά, απαραίτητο είναι να ενημερώσουν  κάποιον ενήλικα (γονέα, κηδεμόνα, δάσκαλο ή καθηγητή) σχετικά με αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορεί να τους  βοηθήσει. Επίσης μπορούν  να αποταθούνε  στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,  ιστοσελίδα: http://www.cybercrimeunit.gr, το οποίο θα αναλάβει να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη του ατόμου ή των ατόμων που τους  έχουν εκφοβίσει, ή με οποιονδήποτε τρόπο παρενοχλήσει, στο διαδίκτυο.

Στο τέλος,  ο κ. Πλαγεράς  μιλώντας στους μαθητές  για τη σωματική και τη λεκτική  βία αναφέρθηκε στο γεγονός ότι  σε πολλές  περιπτώσεις σπεύδουμε  να χαρακτηρίσουμε  ως περιστατικό bullying ένα συνηθισμένο καυγά ή  διαπληκτισμό  μεταξύ μαθητών, τη στιγμή που την αμέσως επόμενη ημέρα τα ίδια παιδιά λειτουργούν και πάλι φυσιολογικά στο σχολικό περιβάλλον.  Τόνισε ότι οι μαγικές  λέξεις  που ορίζουν  το φαινόμενο του bullying   και στις οποίες πρέπει να εστιάζουμε είναι η συχνότητα και η επανάληψη.

 

 

.

Η Διευθύντρια

Σταυραντώνη Μαρία

 


Σχετικά Άρθρα

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Γίνε εσύ ο Άι Βασίλης – Δράση του Δήμου Αλμυρού

Το Κέντρο Κοινότητας δήμου Αλμυρού με γνώμονα τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης, καλεί όσους…
ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

ΟΙ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ  ΚΘ΄ ΣΥΝΟΔΟ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ  2024-2025

Οι μαθητές /τριες των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης  δέχτηκαν με πολύ χαρά την επιλογή τους στην  ΚΘ’…
Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Επαναλειτουργεί η Φιλαρμονική του Δήμου Αλμυρού

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Αλμυρού σχετικά με την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής: Όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί…