- 6 Μαρτίου, 2017
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – Έκδοση 4-3-2017
ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε)
Στις 22.02.2017 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση της Επιτροπής Πολιτισμού της Κ.Ε.Δ.Ε και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ και αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας- συνεργασίας στο τομέα του πολιτισμού.
Συμμετείχα στη συνάντηση αυτή, με τη παραπάνω ιδιότητα, κατά την οποία αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός για τη σημασία του πολιτισμού και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικά στις συνθήκες που ζούμε.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, ο οραματιστής με το σπουδαίο έργο που άφησε, από όποια θέση υπηρέτησε κατά το δημόσιο βίο του, (Δήμαρχος Καλαμάτας, Υπουργός Εσωτερικών με αποτύπωμά του, τη δημιουργία των ΚΕΠ και Υπουργός Πολιτισμού), εδώ και δέκα χρόνια έχει κινητοποιήσει ολόκληρη την Ελλάδα με το ΔΙΑΖΩΜΑ, μεταξύ των άλλων τόνισε:… Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων: με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, από την άλλη. Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος, είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Από τη πλευρά της Κ.Ε.Δ.Ε., τονίσθηκε η αναγκαιότητα να δοθεί από τη τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερο βάρος στο πολιτισμό και ειδικά στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Προέκυψε ταύτιση απόψεων στην αναγκαιότητα αυτή και η συνάντηση κατέληξε στην κατ΄ αρχήν συμφωνία για τη κατάρτιση σύμβασης συνεργασίας και αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί κατά τον Απρίλιο με Μάιο ημερίδα με το παραπάνω θέμα, όπου θα εξειδικευθούν το αντικείμενο, οι όροι και οι τρόποι της συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή μου, στη συνάντηση αυτή, με πήγε στα 2011, όταν ως Δημοτική Αρχή, διοργανώσαμε στον Αλμυρό, εκδήλωση με θέμα το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών και ομιλητή το Σταύρο Μπένο. Είχαμε τη τύχη κατά διήμερο της φιλοξενίας του στον Αλμυρό να περιηγηθούμε τα μνημεία της περιοχής μας (Ζερέλια, Μουσείο Αλμυρού, Αρχαία Άλο) και να ανταλλάξουμε απόψεις για τα θέματα του πολιτισμού , της πολιτικής γι΄ αυτόν και τα αρχαία θέατρα.
Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση αυτή, τόνισα:
- Ότι πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής στη καθημερινότητά μας.
- Την αδιαμφισβήτητη αξία της παιδείας και το πρωταρχικό μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πολιτισμό. Μόνο έτσι, προάγεται η ζωή και εξασφαλίζονται όροι του «ευ ζην».
- Τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος, ως συλλογική μας συνείδηση.
- Τη ατομική και συλλογική μας ευθύνη για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, στη μικρή κλίμακα της πόλης μας, αλλά και στη μεγάλη της εθνικής μας ζωής.
- Για να πετύχουμε ως κοινωνία, όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν είναι οι οικονομικοί μόνο παράγοντες. Είναι ο τρόπος λειτουργίας μιας πόλης-κοινωνίας, οι αξίες και οι αρχές της και όλα αυτά εμπεριέχονται στην έννοια του πολιτισμού
- Για να επιτευχθούν οι όροι του «ευ ζην», προϋποτίθεται η συνέργεια της κοινωνίας των πολιτών και τονίσθηκε η δύναμή της. Και εδώ ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καταλυτικός.
7.Τη σημασία των μνημείων για τη ζωή μας και η σχέση τους με το φυσικό περιβάλλον.
- Την αξία σύνδεσης της ζωής με τη φύση.
Το ΔΙΑΖΩΜΑ, έχει προτάξει τις πολιτιστικές διαδρομές μιας ευρύτερης περιοχής, ως άξονα δράσης του, με στόχο μέσα από την ανάδειξη των μνημείων, μεταξύ των οποίων, κορυφαίο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα αρχαία θέατρα, με την μεγαλοπρέπεια και ελκυστικότητά τους, για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητάς της, τη σύνδεσή τους με τη κοινωνία, καθώς επίσης και με στόχο την ενίσχυση στη διαδρομή αυτή της τοπικής παραγωγικότητας (τοπικά προϊόντα) και επιχειρηματικότητας, του τουρισμού κ.λ.π., για να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση η συνέργεια των πολιτών (με τις διάφορες συλλογικότητες, φορείς, σωματεία, συν/σμούς κ.λ.π. ) με το Δήμο μας, εντάσσεται σε μια λογική ευρύτερης συνέργειας, με όμορους Δήμους και αυτή διαδοχικά στη συνεργασία εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Όλα είναι μία αλυσίδα με αρχή το μικρό και τελικό στόχο το μεγάλο.
Το 2014, το ΔΙΑΖΩΜΑ, πραγματοποίησε την 7η συνέλευσή του, με βάση τη Ν. Αγχίαλο και το Βόλο. Φιλοξενήθηκαν για 3 ημέρες 300 μέλη του και ξεναγήθηκαν στη περιοχή. Κατατέθηκε το πρόγραμμά του για τις πολιτιστικές διαδρομές με τους παραπάνω στόχους και με αιχμή δόρατος του προγράμματός του, τα αρχαία θέατρα των Φθιωτίδων Θηβών και της Λάρισας και παράλληλα μ΄ αυτά η σύνδεσή τους με τα λοιπά μνημεία της Θεσσαλίας, Σέσκλο, Ν. Αγχίαλο, Μετέωρα κ.λ.π. Στη λογική αυτή, των πολιτιστικών διαδρομών, εντάσσονται οι δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα ( προϊόντα αγροτικά με ταυτότητα, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός και διάφορες υπηρεσίες γύρω από αυτόν). ΄Ετσι, θα αναζωογονηθούν οι παραγωγικές και οικονομικές δυνάμεις της περιοχής, με το οικονομικό όφελός της, αλλά και στο πολιτισμό και με ό,τι αυτός εμπεριέχει.
Πέρυσι, το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών, παρουσιάσθηκε από το ΔΙΑΖΩΜΑ στο Μέγαρο Μουσικής, γεγονός καθόλου ασήμαντο και με την ευκαιρία αυτή, με συνεργάτες μου, εξασφαλίσαμε τη παρουσία της Φιλαρχαίου Εταρείας «ΟΘΡΥΣ», η οποία είχε την αγαθή τύχη, να παρουσιάσει στο Αθηναϊκό κοινό και όχι μόνο, την ιστορία της και την ιδιαίτερη σχέση της με το αρχαίο θέατρο .
Η μελέτη του αρχαίου θεάτρου των Μικροθηβών έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και βρίσκεται στα χέρια του Περιφερειάρχη. Καθυστερεί η ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αναστύλωσή του. Είναι κατανοητή η σημασία του, εάν πραγματοποιηθεί η εκτέλεση αυτού του κορυφαίου για τη περιοχή μας ιστορικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού μνημείου και η πολλαπλή σε όλα τα επίπεδα οφέλη για τη περιοχή μας. Θα πρόκειται για το πιο σημαντικό μνημείο της περιοχής μας, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Πολιτικό Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, στον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στην είσοδο των τουριστικών προορισμών του Πηλίου , των Σποράδων και της περιοχής Αλμυρού , δίπλα στο Βόλο, πόλη με παράδοση στο πολιτισμό , στο κέντρο της Ελλάδος.
Στη παραπάνω φιλοσοφία, εντάσσεται η προοπτική σύνδεσης των μνημείων του Δήμου μας, όπως τα ΖΕΡΕΛΙΑ, αποτέλεσμα της οποίας είναι το έργο που αποπερατώνεται , το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού, η Πινακοθήκη, η αρχαία ΄Αλος, η Καστροπολιτεία του Πτελεού, η Μονή Ξενιάς και η ΄Οθρυς με τις διαδρομές και τα φαράγγια της. Αλλά και τα εκλεκτά τοπικά μας προϊόντα της κτηνοτροφίας, της αγροτικής παραγωγής, με τους ελαιώνες της νότιας πλευράς του Δήμου, το τσάϊ του βουνού, τα αρωματικά φυτά κ.λ.π. ΄Ετσι θα αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας και το πολιτισμικό της απόθεμα, και θα δώσει ώθηση στην τουριστική και οικονομική της ανάπτυξη.
Μόνο με την πολύ-επίπεδη συνέργεια της κοινωνίας μας και το πολιτισμό θα κατορθώσουμε να σταθούμε όρθιοι στη λαίλαπα της κρίσης και ας αντιμετωπισθεί η κρίση ως ευκαιρία.