- 1 Μαρτίου, 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 25-2-2017
Γλεντήστε, ξεφαντώσετε,
φεύγει το Καρναβάλι…
Συμφώνησαν «Σαρακοστή»
και φαίνεται …μεγάλη.
Το γεγονός ότι η …ετοιμόρροπη Ελλάδα γίνεται αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξενίζει σε κανέναν. Γι’ αυτό προφανώς και οι κυρίες Μέρκελ και Λαγκάρντ αναλαμβάνουν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ των δανειστών μας (από πού αλλού το ξαφνικό ενδιαφέρον, άλλωστε). Κάτω από αυτή τη «λογική», διαγράφονται δύο σενάρια: Ένα «καλό» με συμφωνία τον Απρίλιο κι ένα «κακό», με παράταση της αβεβαιότητας μέχρι τον Ιούνιο, οπότε ίσως έχουμε και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων. Με άλλα λόγια, «τα ίδια Παντελάκη μου» κτλ.
Μην υποτιμάτε, ωστόσο, ότι μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους δανειστές, ακόμη κι αν είναι επαχθής όπως όλες οι προηγούμενες, εξασφαλίζει μάλλον και τις Κυβερνητικές καρέκλες στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αυτήν τη …χρήσιμη ιστορική πραγματικότητα, πού τι βάζεις; (Μην το απαντήσετε δυνατά το… «πού τη βάζεις;» – Πιπέρι.).
Αξίζει να διαβάσετε την κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, αμέσως μετά το αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Όπως έγραψε, «η Αθήνα, για μια ακόμα φορά, ανειλικρινώς αποδέχτηκε αδύνατους δημοσιονομικούς στόχους. Περισσότερες μειώσεις στις συντάξεις και μεγαλύτερους φόρους, παρουσιάζοντάς τα ως «μεταρρυθμίσεις». Το σημερινό Eurogroup με λίγα λόγια: Οι δανειστές κατάφεραν να επιβάλλουν στην Αθήνα την ανειλικρινή αποδοχή στόχων που είναι αδύνατον να επιτευχθούν». Η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup, δέχθηκε την προνομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του προγράμματος. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ύψους 2% του ΑΕΠ: το 0,75% αφορά το ασφαλιστικό και άλλο ένα 0,75% το φορολογικό. Το ακριβές ύψος τους, πάντως, θα καθοριστεί στις διαπραγματεύσεις.
Ας δούμε πώς υποδέχτηκε τα …καλά νέα για την επιστροφή των δανειστών, την περασμένη Τρίτη, στο κύριο άρθρο της η πιο έγκριτη από τις Ελληνικές εφημερίδες, που …απέμειναν πια σε κυκλοφορία, η «Καθημερινή»: Χθες στο Eurogroup αποφεύχθηκε το ναυάγιο και αυτό είναι σημαντικό. Η χώρα δεν αντέχει νέες περιπέτειες ή επανάληψη του 2015. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό θάρρος να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν εν τέλει σε μία συμφωνία. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν θα λυθεί. Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να αγγίξει τον δημόσιο τομέα, γιατί αφορά πολλούς «πελάτες» της. Και παρά τις διακηρύξεις της, κάθε άλλο παρά φιλική είναι προς τις επενδύσεις και το επιχειρείν. Χωρίς μείωση του Δημοσίου και πραγματική στροφή υπέρ της επιχειρηματικότητας, ο φαύλος κύκλος δεν θα σπάσει ποτέ.
Σε επίρρωση των παραπάνω: Με ένα εξαιρετικά μη ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα επιβαρύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, επίπτωση που αντανακλάται και στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι η Ελλάδα κατέχει μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. τη δεύτερη υψηλότερη θέση σε σχέση με τη φορολογία εταιρικών κερδών και μερισμάτων, ενώ τα στελέχη στις ελληνικές επιχειρήσεις φορολογούνται σε επίπεδα αντίστοιχα με χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ιταλία και υψηλότερα των σκανδιναβικών χωρών και χωρίς μάλιστα οι φόροι αυτοί να προσφέρουν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα. Επιπλέον, η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη στη χώρα μας περιορίζεται στα 5 έτη, την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και χωρίς να έχουν περάσει τόσο βαθιά και παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός.
Στη δίνη του κυκλώνα έχει βρεθεί η ΔΕΗ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να διενεργεί έλεγχο για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και για χειραγώγηση των τιμών στην χονδρική αγορά, τους δανειστές να πιέζουν για την πώληση μονάδων και την άμεση αύξηση των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω δημοπρασιών και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κάτω από το βάρος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών. Μα, πώς γίνεται να είσαι σχεδόν μονοπώλιο σε μια χώρα και να …πτωχεύεις; Το σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση της ιστορίας της, από την οποία δεν θα βγει αλώβητη. Το ιλιγγιώδες ποσό, στο οποίο έχουν φθάσει οι ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί, τα 2,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των οφειλών που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, έχει στερήσει από τη ΔΕΗ κάθε ίχνος ρευστότητας. Χρωστά σε προμηθευτές, σε φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού κτλ. και -ταυτόχρονα- πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια, που μόνον για τις δόσεις μέχρι τον Απρίλιο φθάνουν στα 500 εκατ. ευρώ.
«Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι…» Σε μία ασυνήθιστη αίτηση προέβησαν 38 στρατιώτες, που ζήτησαν να παραμείνουν στην παραμεθόριο και να ολοκληρώσουν εκεί την θητεία τους, χωρίς να πάρουν μετάθεση σε πόλεις συμφερόντων τους. Το σπάνιο αυτό αίτημα επιβραβεύτηκε ηθικά από το ΓΕΣ, που στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Αριθμός Στρατιωτών της 2016 E/ΕΣΣΟ, που υπηρετούν σε Μονάδες του Έβρου και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, εθελοντικά και με δήλωσή τους, αποποιήθηκαν του δικαιώματός τους να μετατεθούν στο εσωτερικό, σε πόλεις συμφερόντων τους και ζήτησαν να παραμείνουν μέχρι το πέρας της θητείας τους στις Μονάδες που υπηρετούν στην παραμεθόριο. To ΓΕΣ συνεχάρη τους εν λόγω Στρατιώτες, τους απένειμε με έγγραφη διαταγή Ηθική Αμοιβή («Συγχαρητήρια») διότι, ζήτησαν να παραμείνουν στις Μονάδες τους μέχρι το πέρας της θητείας τους, αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα και το ήθος τους, καθώς επίσης και την σε υψηλό βαθμό αίσθηση του χρέους και του καθήκοντος προς την Πατρίδα και τους χορήγησε πενθήμερη τιμητική άδεια».
Κατά τα άλλα πάντως, με μόνιμους δράστες τους Τούρκους, ο πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και τα «παιχνιδάκια» με τις δήθεν «γκρίζες ζώνες», καλά κρατούν… Η Άγκυρα επιδίδεται σε μια επικίνδυνη προπαγάνδα, για εσωτερική κατανάλωση κυρίως και θέλει να πιστεύει, ότι επισείοντας τον «μπαμπούλα» ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή αλλού, θα μπορέσει να κρύψει κάτω από τα χαλί -σαν …σκουπίδια- τα πολλά της προβλήματα, εσωτερικά και διεθνή. Όπως κι αν το δει κανείς, ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά και η λογική λέει ότι -ως εκ τούτου- πρέπει να αισθάνεται πολύ στριμωγμένος.
Την ώρα που στην Ελλάδα οι οικογένειες υποφέρουν από την οικονομική κρίση, οι οπαδοί της Σάλκε φρόντισαν να δείξουν το …επίπεδό τους. Συγκεκριμένα κατά την διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε, μέσα στην Τούμπα, οι οπαδοί της Γερμανικής ομάδας προέβησαν σε μια απεχθέστατη κίνηση. Έβγαλαν από τις τσέπες τους χαρτονομίσματα των πενήντα ευρώ, τα οποία κουνούσαν επιδεκτικά στον αέρα, προς την πλευρά των Ελλήνων φιλάθλων. Η Ιστορία έδειξε να επαναλαμβάνεται, αφού το επίπεδο των νεαρών δραστών ξαναθύμισε κάτι από …Ούννους.
Από την άλλη μεριά, όμως… «Την παρέμβαση του Εισαγγελέα, αλλά και των αρμόδιων Δικαστικών Αρχών ζητά ο Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», για την ατάκα του Σάββα Θεοδωρίδη, μετά το τέλος του ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός περί …Βασιβουζούκων. Μάλιστα, ο σύλλογος επικαλείται στην ανακοίνωσή του και τον αντιρατσιστικό νόμο. H ανακοίνωση: Απαράδεκτη και ρατσιστική επίθεση κατά της Μικρασιατικής ομάδας ΑΕΚ, με τον χαρακτηρισμό «Βασιβουζούκους», από τον αντιπρόεδρο του Ολυμπιακού Σάββα Θεοδωρίδη! Είναι γνωστή η τακτική που προσβάλει τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και απογόνους των Μικρασιατικών ομάδων ποδοσφαίρου και αθλημάτων, ειδικά από τους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού με ρατσιστικά συνθήματα εντός και εκτός των γηπέδων, αλλά από παράγοντα της ΠΑΕ ΟΣΦΠ να λέγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί και συγκρίσεις με τον άτακτο στρατό «Βασιβουζούκοι» των Τούρκων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ξεπερνάει κάθε όριο ρατσισμού, ξυπνάει μνήμες και προσβάλει κάθε Έλληνα με Μικρασιατική και Κρητική καταγωγή, ανεξαρτήτως προτίμησης ποδοσφαιρικής ομάδας». Κάποτε αυτό το «καλαμπούρι» με τις ρατσιστικές επιθέσεις εντός της Ελληνικής εθνότητας, κατά …εαυτών και αλλήλων, πρέπει να σταματήσει. Κι αν πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης ίσως συνετιστούν κάποιοι ελαφρόμυαλοι και κομπλεξικοί – ανιστόρητοι υβριστές.
Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς παίζεται σήμερα στο Βόλο, στον τελικό του Κυπέλλου ΕΠΣΘ και η «κούπα» δείχνει να γνέφει στον εκπληκτικό φέτος Γυμναστικό Σύλλογο Αλμυρού, που αγωνίζεται με τον φιναλίστ Σαρακηνό. Ε, λοιπόν, σηκώστε την κούπα, βρε λεβέντες και φέρτε την στον Αλμυρό… Μην χαλάτε χατίρια στην αθλητική Ιστορία και στην εξόφθαλμη αγωνιστική πραγματικότητα.
Μόνο …λαχανιασμένα και από εθιμική «υποχρέωση» μπορώ να αναφερθώ στο τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, που αρχίζει σήμερα. Τίποτε από όσα ζούσαμε πριν, στη ….μακάρια εποχή, η οποία προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης, δεν είναι πια ίδιο και δεν πρόκειται (σύντομα τουλάχιστον) να ξαναζήσουμε. Τώρα, για παράδειγμα, οι καρναβαλικές μάσκες ίσως να ήταν πιο χρήσιμες, όχι για τις αποκριάτικες μεταμφιέσεις μας, αλλά για να κρύψουμε τη ντροπή μας. Αλλά και για τους χαρταετούς, το δημοφιλές σύνθημα «αμόλα καλούμπα» είναι πια κενό …περιεχομένου.
Διάβασα μια Αγγλική παροιμία που μου άρεσε: «Στα γέρικα σκυλιά, δεν μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα». Μήπως διαφωνείτε;