- 28 Φεβρουαρίου, 2017
ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ «ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ» ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ» – Έκδοση 25-2-2017
Η Αγροτική Επιχείρηση «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ» βρίσκεται στο Δίλοφο Φαρσάλων σε ιδιόκτητες εκτάσεις, όπου καλλιεργούνται σιτηρά, όσπρια , αμπέλια και κηπευτικά, όλα ντόπιων ελληνικών ποικιλιών. Η μεταποίηση και συσκευασία των προϊόντων πραγματοποιείται στην καθετοποιημένη μονάδα, που βρίσκεται μέσα στο Αγρόκτημα από το οποίο γίνεται σε όλη την Ελλάδα η διακίνησή τους.
Στο Αγρότημα Αντωνοπούλου καλλιεργείται το, γνωστό από την αρχαιότητα, δίκοκκο σιτάρι τα προϊόντα του οποίου από άλευρα, ζυμαρικά, ψωμί, αρτοσκευάσματα μέχρι παξιμάδια και άλλα, έχουν διακριθεί από την δεκαετία τού 1980 με επωνυμία και ένδειξη προϊόντα «ΖΕΑΣ». Επίσης από το 2009 έχουν καταχωρισθεί πλήθος σημάτων μας με την ένδειξη αυτή (Αλευρα «ΖΕΑΣ». », Ζυμαρικά «ΖΕΑΣ». κ.λπ), όπως και διάφορα σήματα με άλλες επωνυμίες και ενδείξεις στο όνομα του κ. Γεωργίου Αντωνόπουλου, συνιδιοκτήτου του Αγροκτήματος.
Η Οικογένεια Αντωνόπουλου, με επιχειρηματική, παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα δεκαετιών, ακολουθώντας πάντα τις ελληνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς νομοθεσίες είναι κάτοχος Κοινοτικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένδειξη «ΑΛΕΥΡΑ ΖΕΑΣ » στο όνομα του κ. Γεωργίου Αντωνόπουλου για όλη την σειρά και τους τύπους προϊόντων που παράγει.
Παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ελληνική Αλευροβιομηχανία είναι γνωστό ότι η επωνυμία-ένδειξη «Αλευρα ΖΕΑΣ» ανήκει στο Αγρόκτημα Αντωνοπούλου, Ελληνικός Επιχειρηματικός Ομιλος προσέβαλε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Σημάτων την διαδικασία καταχώρησης του Κοινοτικού Σήματός μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Κοινοτικό Γραφείο Σημάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε τις νομικές ενέργειες της εν λόγω Αλευροβιομηχανίας και μετά την ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΙΑ της απόφασής του, το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Σήμα μας καταχωρίσθηκε ΟΡΙΣΤΙΚΑ στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.
Από την πλευρά μας προσβάλαμε στο Υπουργείο Εμπορίου αιτήσεις για αντίστοιχα Ελληνικά σήματα που είχε καταθέσει η ενάγουσα Αλευροβιομηχανία. Κατά την διαδικασία οι νομικές ενέργεια (ανακοπές) απορρίφθηκαν από την Διοικητική Επιτροπή Σημάτων, όπως, αξίζει να αναφερθεί, ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ και όλες οι προσφυγές της ανωτέρω αλευροβιομηχανίας για την διαγραφή των πολυπληθών σημάτων μας. Πλέον αρμόδια να αποφασίσουν οριστικά είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια, αφού οι αποφάσεις της Επιτροπής σημάτων ΔΕΝ είναι αποφάσεις , αλλά ατομικές Διοικητικές Πράξεις.
Η μεγάλη διαφορά των δύο απορρίψεων ( μεταξύ της Ελληνικής και Κοινοτικής – Ευρωπαϊκής) είναι ότι για το μεν Κοινοτικό-Ευρωπαϊκό Αίτημα η απόφαση ήταν τελεσίδικη και το σήμα μας καταχωρίσθηκε οριστικά, ενώ για τις Ελληνικές Δηλώσεις Σημάτων ακολουθεί η Δικαστική διερεύνηση της διαφοράς, αφού ήδη προσφύγαμε στα Διοικητικά Δικαστήρια από τα οποία αναμένεται η εκδίκασή τυς.
Σύμφωνα λοιπόν με το Ελληνικό Δίκαιο αρμόδια να κρίνουν κυριαρχικά και τελεσίδικα την υπόθεση σχετικά με την ένδειξη «ΖΕΑΣ» είναι τα Διοικητικά Δικαστήρια. Μέχρι να αποφασίζουν τα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια, τα σήματά μας που αφορούν στην χρήση της επωνυμίας-ένδειξης «ΖΕΑΣ», προστατεύονται απολύτως ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων. Κατά ρητή επιταγή τού Νόμου οι αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων αναστέλλονται αυτοδικαίως με την άσκηση της προσφυγής μας. Μέχρι τότε η αναγνώριση των σημάτων που έχει καταθέσει η εν λόγω Αλευροβιομηχανία αναστέλλεται και τα «σήματά» της δεν καλύπτονται έναντι της ελληνικής Νομοθεσίας. Ετσι σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σήμα – ένδειξη «ΖΕΑΣ» ανήκει στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου.