- 28 Φεβρουαρίου, 2017
Μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον στην ημερίδα του Δήμου – έκδοση 25-2-2017
Σημαντικές τοποθετήσεις και ενστάσεις για τους Δασικούς Χάρτες
Ο Δήμος Αλμυρού πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα για το φλέγον ζήτημα των Δασικών Χαρτών. Η Γραμματέας του Δήμου κα Χρύσα Τσαγανού, ανέλαβε τη διοργάνωση, αλλά και το δύσκολο συντονισμό της εκδήλωσης.
Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη, ο Αντιδήμαρχος Άρης Καραγεώργος, αναφέρθηκε στη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο ψήφισμα που εξέδωσε.
Στη συνέχεια οι ομιλητές παρέθεσαν κάποια βασικά στοιχεία επί της διαδικασίας, επισημαίνοντας αυτά στα οποία θα πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι ιδιοκτήτες γης.
Το πάνελ των κύριων ομιλητών αποτελούταν από τους κ. Γρουσόπουλο Κωνσταντίνο, από το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, κ. Βασιλικό Μιχαήλ, εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, κ. Γάκη Στέργιο της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, Προϊσταμένο του τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων και τον Δογκάλη Ανδρέα, τοπογράφο από το ΤΕΕ Μαγνησίας. Ο λόγος δόθηκε και στον κ. Δαρδιώτη, εκπρόσωπο της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, όπως και στη Νάνσυ Καπούλα Πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας.
Παρευρέθησαν στην εκδήλωση οι βουλευτές, του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μεϊκόπουλος και της Χρυσής Αυγής κ. Ηλιόπουλος και Παππάς, η πρώην Υφυπουργός κα Χρυσοβελώνη, οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί του θέματος, αλλά έθεσαν και καίριες ερωτήσεις.
Στο βήμα της εκδήλωσης, μίλησαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης κα Κολυνδρίνη και ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Μποτός.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αλμυρού, αλλά και της Δήμητρας Αγχιάλου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, Αγροτο-συνδικαλιστές, εκπρόσωποι συλλόγων, μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, δικηγόροι, μηχανικοί, δασολόγοι και πολλοί ιδιοκτήτες γης, κατέκλυσαν την αίθουσα και έθεσαν ερωτήματα.
Οι τοποθετήσεις και ερωτήσεις καταγράφηκαν από την κάμερα του e-almyros.gr και μπορείτε να παρακολουθήσετε το μεγαλύτερο μέρος της εκδήλωσης, στο site ή στο κανάλι μας «Λαός Αλμυρού» στο youtube.
Οι ομιλητές παρουσίασαν το πλαίσιο κατά το οποίο δημιουργήθηκαν-αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες, τις περιπτώσεις που εξαιρούνται από το τέλος ενστάσεων οι πολίτες, τα στενά χρονικά περιθώρια, για να φτάσουμε στο μεστό λόγο του Νομικού Συμβούλου, από όπου αποκαλύφθηκε και το πρόβλημα του χρονικού πλαισίου, της μεγάλης δαπάνης που απαιτείται για το φάκελο ένστασης, το κενό τις συνεργασίας των υπηρεσιών του Δημοσίου ώστε να γίνει η ανταλλαγή πληροφοριών, και το σημαντικότερο οι πολύ σοβαρές έννομες συνέπειες, αν κυρωθούν οι χάρτες ως έχουν χωρίς αντίρρηση… Η διαδικασία θα είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα, καθώς ο ιδιοκτήτης θα είναι πλέον το δημόσιο.
Μνεία έγινε για την περίπτωση του Αλμυρού, στο γεγονός ότι είχε καεί το αρχείο του Υποθηκοφυλακείου το ’46, αλλά και πολλές κοινότητες, οπότε και θα υπάρχει πρόβλημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, που πρέπει να καταβληθούν στην περίπτωση των ενστάσεων.
Ο Αργύρης Μποτός, τόνισε ότι από τα 45.000 στρέμματα της κτηματικής περιφέρειας Αλμυρού, τα 40.000 φαίνονται δασική έκταση, ενώ ρώτησε… «πότε συνέβη ξανά η απόφαση ενός συμβουλίου να είναι τελεσίδικη και να πρέπει ο πολίτης για να την αναιρέσει να φτάσει έως τον Άρειο Πάγο», ζητώντας νομοθετική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Μεϊκόπουλος, συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε τις περιπτώσεις που οι πολίτες εξαιρούνται της χρέωσης. Επίσης ανέφερε τη συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επόμενα βήματα.
Ο Χρήστος Μπουκώρος μεταξύ άλλων ανέφερε «μετά την εφαρμογή σε 5 νομούς, μπορούσαν μετά τη συσσώρευση λαθών να διακόψουν και να διορθώσουν τη διαδικασία… Όταν επιλέγονται συγκεκριμένα μελετητικά γραφεία, δεν έχουν οι πολίτες το δικαίωμα να είναι καχύποπτοι; …Αυτά όλα φορολογήθηκαν και επιδοτήθηκαν. Πιστεύετε ότι η κομισιόν δεν θα βάλει χαρτί και μολύβι και δεν θα τα ζητήσει πίσω; …Μετά από πολλούς νόμους, ήρθε ο νόμος που αμφισβητεί την περιουσία των πολιτών!»
Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι δέχονται πλήγμα οι παραγωγοί και ότι η Χρυσή Αυγή ετοιμάζει πρόταση για τροπολογία.
Η Δωροθέα Κολυνδρίνη, πρόσθεσε μεταξύ άλλων τα ερωτήματα: Έχει γίνει κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για τις συνέπειες πριν την ανάρτηση των χαρτών; Ο ΕΝΦΙΑ θα δοθεί πίσω στους πολίτες;
Η Νάνσυ Καπούλα, τόνισε, καλούν τους ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τα έγγραφα και να αποδείξουν ό,τι θα έπρεπε να αποδείξει το Δημόσιο.
Μια πολύ περιληπτική απόδοση των συμπερασμάτων της εκδήλωσης, θα μπορούσε να είναι, ότι βεβαίως και πρέπει να γίνουν οι δασικοί χάρτες, αλλά δίνοντας παράταση, διορθώνοντας το πλαίσιο, κυρίως αξιοποιώντας το αρχείο τους οι Δημόσιες υπηρεσίες σε συνεργασία και χωρίς να χρεωθούν οι πολίτες. Τέλος σε κάθε περίπτωση, ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό ώστε κανείς να μην αφήσει την περιουσία του, χωρίς έλεγχο ή αντίρρηση, καθώς οι συνέπειες είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες.