• 10 Φεβρουαρίου, 2017

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΥΡΠΗΣ

Η γιορτή της Υπαπαντής, που εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, είναι γνωστή σε όλους στη Γαλλία ως η ιδανική ευκαιρία για να … κάνουμε να χοροπηδούν οι κρέπες. Αυτό το δημοφιλές έθιμο έχει πολλούς οπαδούς, όμως εμείς οι ΄Ελληνες δεν γνωρίζουμε την έννοια και την προέλευσή του.  Όπως οι περισσότερες γιορτές, είναι μια χριστιανική γιορτή που όμως εμπεριέχει και δοξασίες παγανιστικές πολύ παλιές.

Η παρουσία του Κυρίου

Η Υπαπαντή είναι μια χριστιανική εορτή που θυμίζει την είσοδο του Κυρίου στο Ναό και εορτάζεται  κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, 40 μέρες μετά τη γέννησή του.

 

Κεριά στην Υπαπαντή

Η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου, συνοδευόταν άλλοτε από λιτανεία με αναμμένα κεριά. Αυτό εξηγεί το σημερινό όνομα αυτής της γιορτής, σαντελέρ, που σημαίνει κεριά. Ανάβουμε λαμπάδες σε αυτή τη γιορτή και αναμμένες τις μεταφέρουμε στο σπίτι για καλοτυχία. Ας θυμηθούμε εδώ τον Άγιο Συμεών ο οποίος προσφώνησε τον Ιησού «Φως του κόσμου». Η χρησιμοποίηση των κεριών κατά τη διάρκεια της νυκτερινής λιτανείας πάντως είναι παλαιότερη από τα χριστιανικά έθιμα. Μάλιστα, οι Ρωμαίοι της αρχαιότητας και οι Κέλτες είχαν παρόμοια έθιμα, που στόχευαν στον εξαγνισμό της γης και στην εξασφάλιση της γονιμότητας. Άλλοτε, τα κεριά που ευλογούνταν στην Υπαπαντή, φυλάσσονταν προσεκτικά από τους πιστούς, που τα άναβαν σε περίπτωση κινδύνου, αφού πίστευαν ότι τους προστάτευαν.

Κρέπες, δοξασίες και τελετουργίες!

Στην Υπαπαντή, όλος ο κόσμος, μικροί και μεγάλοι, ακολουθούν ευχαρίστως την παράδοση του… αναποδογυρίσματος της κρέπας. Το πρώτο που κάνουν, είναι να γεύονται αυτό το νόστιμο ελαφρύ και γαργαλιστικό επιδόρπιο, αλλά μπορεί να ακολουθούν αυτό το έθιμο επίσης από πρόληψη ή για το συμβολισμό της κρέπας…

Οιωνός ευτυχίας…

Γενικά, με το να αναποδογυρίζει κάποιος κρέπες την Υπαπαντή, θεωρείται ότι εξασφαλίζει μια συνεχή ευτυχία κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Το να αναποδογυρίσουν την κρέπα, κρατώντας ένα νόμισμα στο άλλο χέρι, θα εξασφαλίσει την ευημερία, ακριβώς όπως και το να φυλάξουν και να διατηρήσουν την πρώτη κρέπα της Υπαπαντής, θα εξασφαλίσει καλή σοδειά…

Συμβολισμός της κρέπας

Για τους χριστιανούς, ο συμβολισμός της κρέπας είναι προφανής: με το στρογγυλό της σχήμα και το χρυσό της χρώμα, η κρέπα συμβολίζει τον ήλιο, πηγή φωτός. Παρόλα αυτά, η κρέπα της Υπαπαντής θυμίζει επίσης τη γαλέτα δημητριακών που οι αρχαίοι Ρωμαίοι έτρωγαν προς τιμήν της θεάς Προσπερίν (δηλαδή Ευημερίας). Αυτό μας κάνει να σκεφτούμε ότι η γιορτή της παρουσίας του Κυρίου που εφαρμόστηκε από τον 5ο αιώνα, στόχευε στο να αντικαταστήσει τις παγανιστικές τελετές που υπήρχαν ακόμη. Όπως και να είναι, θα έχουμε όλοι την ευχαρίστηση να γευτούμε κρέπες στην Υπαπαντή.

Στο σήμερα (Πέμπτη 9-2-2017) κι εμείς σκεφτήκαμε να ζήσουμε λίγο …γαλλικά και με τους γαλλόφωνους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου Σούρπης  και με τον καθηγητή γαλλικών κ. Παναγιώτη Τσόγκα αφιερώσαμε μία διδακτική ώρα και απολαύσαμε αυτό το γαργαλιστικό έδεσμα που μικροί και μεγάλοι αγαπούν.

 

σούρπη κρέπα 1


Σχετικά Άρθρα

Στον Βόλο και στον Αλμυρό ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος

Στον Βόλο και στον Αλμυρό ο Μητροπολίτης Κινσάσας Θεοδόσιος

Στην Τοπική μας Εκκλησία θα βρεθεί από τη Κυριακή 24/11 έως τη Δευτέρα 25/11, ο ιεραπόστολος Σεβ.…
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 62ο συνέδριο του Διεθνούς τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ρώμη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 62ο συνέδριο του Διεθνούς τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στην Ρώμη

Τα θέματα – οι εκλογές H ελληνική εκπροσώπηση στο Δ.Σ. Την Παρασκευή 15 και το Σάββατο…
Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τη διασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με τη Sovel – Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Εγκρίθηκε η ΜΠΕ για τη διασύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με τη Sovel – Οι αποφάσεις του…

Συστάθηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης και Αντιμετώπισης Κινδύνων και Κρίσεων  Οι αποφάσεις του…