• 8 Φεβρουαρίου, 2017

Περί πρωταθλητών στον τζόγο… Γράφει ο Βασίλης Μπάρδας – Έκδοση 4-2-2017

Περί πρωταθλητών στον τζόγο… Γράφει ο Βασίλης Μπάρδας – Έκδοση 4-2-2017

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα και ρεπορτάζ που έγιναν στην τηλεόραση, πως ” οι Έλληνες είναι πρωταθλητές στο τζόγο ” θέλω να αναφέρω κάποια στοιχεία που βασίζονται σε σοβαρές έρευνες Βρετανικών εφημερίδων, αλλά και προσωπικές εμπειρίες – αριθμούς που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο.

 

 

Θα ξεκινήσω λοιπόν με την εφημερίδα ” THEGURDIAN ” , σύμφωνα λοιπόν σε μια έρευνα που έκανε για το 2016 , τουλάχιστον ένας στους πέντε έφηβους ( 23% ), τζογάρει στο διαδίκτυο τέσσερις φορές  την εβδομάδα και οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Δανία ( 64% ), Σουηδία ( 58% ), Εσθονία ( 55% ), Νορβηγία ( 52% ), Φιλανδία ( 51%).

Αυτά είναι τα νούμερα για αυτούς που παίζουν κάθε εβδομάδα. Πάμε τώρα στους αριθμούς με τις χώρες που τζογάρουν δύο με τέσσερις φορές το μήνα. Εκεί συναντάμε κατά σειρά τις παρακάτω χώρες, Κροατία , Κύπρος, Φιλανδία, Ελλάδα, Σερβία και Σλοβενία. Στο παρακάτω link μπορείτε να δείτε την έρευνα: https://www.theguardian.com/society/2016/sep/20/one-in-eight-european-teenage-boys-gamble-online-says-survey .

Μια μικρή ανάλυση των αριθμών μας δείχνει πως το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως οι Σκανδιναβικές. Σημαντικό ρόλο ίσως να παίζει και ο καιρός, σε αυτές τις χώρες έχουν πολύ κρύο για πολλές μέρες τον χρόνο, με αποτέλεσμα οι νέοι να περνούν πολλές ώρες στον υπολογιστή και να βρίσκουν εκεί μια διέξοδο. Σε αντίθεση με τις χώρες που παίζουν πιο σπάνια, παρατηρούμε πως είναι πιο νότιες και με καιρό πιο ηλιόλουστο.

Πάμε τώρα και σε μια μικρή έρευνα που έκανα: Σε όλα τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια τεράστια πτώση του τζίρου που κάποιες φορές υπερβαίνει το 200 με 300 %. Αν μεταφράσεις αυτά τα ποσοστά σε αριθμούς, μιλάμε για χιλιάδες ευρώ. Με όσα άτομα μιλάω και ξέρω, έχουν όλοι ελαττώσει όχι μόνο την συχνότητα που παίζουν αλλά και τα ποσά, αυτό μπορείτε να το δείτε και εσείς στις παρέες σας.

Όλα λοιπόν τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα, πως το όπου υπάρχει φτώχεια ανθεί τζόγος , δεν είναι πάντα απόλυτο. Είναι πάρα πολύ οι παράγοντες που πρέπει να αναλύσουμε για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Όσο αναφορά την νεολαία που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, το ποσοστό που ασχολείται με τον τζόγο είναι πάρα πολύ μικρό για να θεωρείτε εθισμός και να μας απασχολήσει σοβαρά πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.  Από την ανάλυση των αριθμών προκύπτει ότι ένα μικρό ποσοστό παίζει για την περιέργεια και μόνο, χωρίς να το βάλει στην καθημερινότητα του.


Σχετικά Άρθρα

Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Σε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομική Αρχή, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για φυτεία χασίς στην περιοχή της…
Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Xenia…
Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…