• 6 Φεβρουαρίου, 2017

Η παρουσίαση του 20ου Δελτίου της Φιλαρχαίου – Έκδοση 4-2-2017

Η παρουσίαση του 20ου Δελτίου της Φιλαρχαίου – Έκδοση 4-2-2017

 

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στις 11.30 π.μ πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της Φιλαρχαίου Αλμυρού Όθρυς καθώς και παρουσίαση του 20ου Αφιερωματικού Τεύχους του ΔΕΛΤΙΟΥ της , στον Νικόλαο Γιαννόπουλο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η τέως υφυπουργός  Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Βόλου  κ. Μποντού Γεωργία , ο κ. Ζιγγιρίδης Ευθύμης μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αλμυρού Καλλές Νικόλαος, η κ. Σταυραντώνη Μαρία εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αλμυρού σε ζητήματα Πολιτισμού και Παιδείας, εκπρόσωπος του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης, εκπρόσωποι συλλόγων καθώς και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

 

 

Την πίττα ευλόγησε ο πατέρας Γεώργιος Μπέκας. Το φλουρί, αντιστοιχούσε σε μία ιστορική ασπρόμαυρη φωτογραφία του κάτω μοναστηριού της Παναγίας Ξενιάς, τραβηγμένη από τον Ζημέρη, γνωστό Βολιώτη φωτογράφο της εποχής, τοποθετημένη σε καλαίσθητη κορνίζα 50Χ70 , ώστε εκτός από την ιστορική αξία της να κοσμήσει το σπίτι του τυχερού, που ήταν ένα από τα μέλη της Φιλαρχαίου.

Το Δελτίο παρουσίασαν ο κ. Βίκτωρ Κοντονάτσιος πρ. Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας επιμελητής της έκδοσης του 20ου Δελτίου και ο κ. Τριαντάφυλλος Σπανός Αντιπρόεδρος της Φιλαρχαίου, η οποία πιστή στο ετήσιο εκδοτικό ραντεβού της με τους φιλίστορες αναγνώστες, παρουσίασε με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση το τεύχος αυτό το αφιερωμένο στον Νικόλαο Γιαννόπουλο, επειδή το 2016 ήταν έτος τριπλής επετείου. Συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από τη γέννηση του Νικολάου Γιαννόπουλου(Δόλιανη Ηπείρου 1866), 120 χρόνια από την επίσημη ίδρυση και αναγνώριση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού (28 Απριλίου 1896) και 20 χρόνια από την έναρξη της Β΄ Εκδοτικής Περιόδου του Δελτίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς».

Όπως γράφει στον πρόλογο της έκδοσης ο κ. Β. Κοντονάτσιος που την  επιμελήθηκε «τα γεγονότα αυτά συνδέονται με την προσωπικότητα του Νικολάου Γιαννόπουλου και οφείλονται αιτιολογικά και αποκλειστικά στην ύπαρξή του και την ευεργετική, ειδικά για την πόλη του Αλμυρού και γενικότερα για τη Θεσσαλία, δραστηριοποίησή του στην έρευνα και καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας, το βασικό αντικείμενο των σκοπών της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού». Τα προηγούμενα απετέλεσαν και το τελικό συμπέρασμα του κ. Κοντονάτσιου κατά την εκδήλωση προσθέτοντας ότι η δραστηριοποίηση η δραστηριοποίηση αυτή του Ν. Γιαννόπουλου προσείλκυσε το επιστημονικό ενδιαφέρον ευρωπαίων αρχαιολόγων, διάσημων στον τομέα τους, με τους οποίους εκείνος ανέπτυξε συνεχή και επιτυχή συνεργασία, κάνοντας γνωστό τον Αλμυρό στην Ευρώπη για την ιστορία του.

Επίσης ιδιαίτερα ζωντανή ήταν η παρουσίαση των εργασιών του Δελτίου από τον κ. Σπανό, ο οποίος προέβαλε πολλές φωτογραφίες του Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού και του Ν. Γιαννόπουλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες αυτές προέρχονται από ημερίδες αφιερωμένες σ’ αυτόν για τα 60 και 70 χρόνια από το θάνατό του, που είχαν διοργανωθεί από το Παν/μιο Θεσσαλίας, το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών και τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού.

Κατόπιν αυτών η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Όθρυς» θέτει στη διάθεση των φίλων αναγνωστών το 20ο  τεύχος του Δελτίου της και εύχεται σε όλους Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το Νέο Έτος 2017.

Από το Δ.Σ.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …