• 6 Φεβρουαρίου, 2017

Δηλώσεις Καραγκιόζογλου και Νομικού Συμβούλου του Δήμου Αλμυρού για τη δίκη της Σούρπης – Έκδοση 4-2-2017

Δηλώσεις Καραγκιόζογλου και Νομικού Συμβούλου του Δήμου Αλμυρού για τη δίκη της Σούρπης – Έκδοση 4-2-2017

Αθώος κρίθηκε τελικά από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας ο πρώην Δήμαρχος Σούρπης, Κωνσταντίνος Καραγκιόζογλου, ο οποίος κατηγορήθηκε για απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με όφελος και ζημία που υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

 

 

Κατηγορουμένοι ήταν άλλα δεκατέσσερα άτομα, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, υπάλληλοι αλλά και συγκεκριμένος εργολάβος, οι οποίοι βαρύνονταν με τις κατηγορίες της απιστίας στην Υπηρεσία και της άμεσης συνέργειας σε απάτη σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Το σύνολο των κατηγορουμένων απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες, καθώς από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι τα έργα που τελέστηκαν το 2009, με αφορμή τη θεομηνία που είχε πλήξει την περιοχή και έγιναν με απευθείας αναθέσεις λόγω του κατ’ επείγοντος χαρακτήρα των αποκαταστάσεων.

Θυμίζουμε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών είχαν τελεστεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 1.924.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις και όχι με τη διενέργεια διαγωνισμών.

 

Η ΑΝΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Από τον πρώην Δήμαρχο Σούρπης κ. Κώστα Καραγκιόζογλου, μετά την υπέρ του αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου, λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω δήλωση:

«Πέρασαν τουλάχιστον 6 χρόνια, από τη στιγμή που ξεκίνησαν έναν αγώνα σπίλωσης, συκοφαντίας και διαπόμπευσης, εναντίον του πρώην Δημάρχου Σούρπης κ. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΓΛΟΥ Κων/νου και των Δημοτικών Συμβούλων, όλων των δημοτικών παρατάξεων, ότι δήθεν με πρόθεση ζημίωσαν τη περιουσία του Δήμου, κατασκευάζοντας ανύπαρκτα έργα για να προσποριστούν ιδία οφέλη και ενώ οι υποδομές του Δήμου είχαν καταστραφεί λόγω της βιβλικής καταστροφής της 10/12/09 που υπέστη η περιοχή.

Αλλά η αλήθεια είναι μία και το ψέμα πολυσχιδές, λέει ο Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός.

Φώναζε τότε ο γράφων ότι, «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» και να σταλούν τα πάντα στον κ Εισαγγελέα, πράγμα που έπραξαν ως όφειλαν, συνεχίζοντας όμως ως αυτόκλητοι λαϊκοί δικαστές να δικάζουν και να καταδικάζουν, αποκτώντας οπαδούς, γιατί γνωστό είναι το «ψέμα βγάζει λουλούδια αλλά ΠΟΤΕ καρπούς» κατά Σοφοκλή. Μάλιστα ομοϊδεάτες αυτοδιοικητικοί, που σήμερα κατέχουν υψηλές θέσεις , για τους δικούς τους οπορτουνιστικούς, αήθεις λόγους, χωρίς γνώση, αλλά με σκοπό, φόρεσα την τήβεννο δικαστή αποδίδοντας και ποινές.

Και φθάνοντας στο ΣΗΜΕΡΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ως μόνος ανθρώπινος Θεσμός απονομής Δικαίου και αφού έκρινε μετά από 5,5 χρόνια ερευνών, ότι οι «κατηγορούμενοι» είναι ΑΘΩΟΙ.

Το ψεύδος γέρασε και πέθανε, όμως η αλήθεια ανέτειλε. Τι απομένει; Ποιο το αποτέλεσμα όλων αυτών;

Μια μεγάλη χρονική περίοδος, που εξαιτίας του ψέματος, της συκοφαντίας, διαπόμπευσης, σπίλωσης και λάσπης, οι αιρετοί του Δήμου Σούρπης, με πρώτο το Δήμαρχο και οι οικογένειές των, να υποστούν όλα αυτά από μια αδηφάγο κοινωνία, που αρέσκεται στο να κατασκευάζει ενόχους, που ενώ έχει αρίστη όραση, δεν βλέπει την αλήθεια, αλλά λόγους που καμιά σχέση με την αλήθεια έχουν.

Τι αξίζουν λοιπόν όλοι αυτοί οι αιρετοί που για το Δήμο τους παρατύπησαν για να ανταπεξέλθουν των συνεπειών της καταστροφής, κατασκεύασαν έργα και παρέδωσαν τον υπό κατάργηση Δήμο τους στον διάδοχο Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού, με τις υποδομές σε καλή κατάσταση;

Τίποτε παραπάνω από μία ΣΥΓΓΝΩΜΗ. Αλλά πάλι, αν οι τέως κατήγοροι δεν έχουν τη μεγαθυμία να το πράξουν σε εμάς, ας ζητήσουν μια συγγνώμη από το Θεό και ας κοιμούνται ήσυχοι.

Οι δε αυτοδιοικητικοί, ας έχουν στο νου τους το ρητό του Βία του Πριηνέα «δει τον αγαθόν άνδρα, παυόμενον της αρχής, μη πλουσιώτερον, αλλά μάλλον ενδοξώτερον γεγονέναι», δηλαδή ο άνδρας που σταματά να ασχολείται με τα κοινά πρέπει να είναι ενδοξότερος και όχι πλουσιότερος. Εμείς τουλάχιστον με απόφαση της δικαιοσύνης είμαστε. ΕΣΕΙΣ;

 

ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

Ζητήσαμε από τον δικηγόρο κ. Κοσμά Αλέκο, νομικό σύμβουλο του Δήμου Αλμυρού, την άποψη της άλλης πλευράς:

Το σχόλιό σας για την απόφαση του εφετείου κακουργημάτων Λάρισας;

«Έμεινα κατάπληκτος από την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας, για αθώωση όλων των κατηγορουμένων, λόγω έλλειψης βλάβης του Δήμου, αν και πιθανολογούσα την πρόταση για αθώωση λόγω αμφιβολιών, στο δεύτερο νομικό στύλο της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της απιστίας, που είναι η ύπαρξη δόλου στο πρόσωπο των κατηγορουμένων.

Στην πρόταση της Εισαγγελέως και επακόλουθα στην απόφαση, συνέβαλε το γεγονός ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ή των μαρτυρικών καταθέσεων δεν προέκυψαν αποδείξεις για παράνομο χρηματικό όφελος από τους κατηγορούμενους. Όλα και όλοι συνέτειναν στο ότι η υπόθεση περιείχε (πλήθος) παρατυπιών, πλην όμως «αναγκαίων» και όχι επιβλαβών.

Προσωπικά, έχω έντονη αντίρρηση στο σκεπτικό ότι ο Δήμος Αλμυρού, δεν υπέστη βλάβη και μάλιστα οικονομική. Για να καταλάβετε σε γενικές γραμμές την υπόθεση, πρέπει να αναφέρω επιγραμματικά το ιστορικό:

Ο εργολάβος κ. Πρίφτη, εξέδωσε την αριθ. 582/2011 διαταγή πληρωμής του Μον/λους Πρωτ/κείου Βόλου, ύψους 302.343,24 ευρώ.

Προς εγγυοδοσία και προς αποφυγή της αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του ο Δήμος Αλμυρού (κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό του) κατέβαλε στον εργολάβο το ποσό των 140.000 ευρώ, με βάση απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου, κατά την γνώμη μου απαράδεκτη, ως προς το ύψος του ποσού της εγγυοδοσίας.

Ο Δήμος Αλμυρού πέτυχε την ακύρωση της διαταγής πληρωμής με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Βόλου, την οποία απόφαση ο εργολάβος προσέβαλε με Έφεση ενώπιον του Εφετείου Λάρισας, η οποία εκδικάσθηκε την 27-1-2017 και αναμένεται η απόφασή του σε λίγους μήνες.

Επομένως η υπόθεση σε σχέση με την αμοιβή του εργολάβου για έργα (42 συνολικά), που τόσο η Έκθεση της Επιτροπής που όρισε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αλμυρού, όσο και οι ορκωτοί εκτιμητές που ορίστηκαν με εισαγγελική παραγγελία, κατά μεγάλη πλειοψηφία δεν …εντοπίσθηκαν, εκκρεμεί και υπάρχει πιθανότητα ευδοκίμησης των δικονομικών ενεργειών του εργολάβου και η πληρωμή τους από τον Δήμο Αλμυρού.

Τι μπορεί να γίνει μετά την απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων; Ο Δήμος μπορεί να ζητήσει από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, προκειμένου να δικασθεί η υπόθεση και σε δεύτερο βαθμό.

Ο έλεγχος του φακέλου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει ολοκληρωθεί κι απεστάλη στην Εισαγγελία για την δίωξη. Όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να προβεί σε καταλογισμό των υπαιτίων, σε περίπτωση που τελικά ο Δήμος υποχρεωθεί στην πληρωμή των τιμολογίων του εργολάβου.»


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …