• 31 Ιανουαρίου, 2017

Αλμυρός: Σε …αντιφατικό κυκεώνα λογιστές και επαγγελματίες – έκδοση 28-1-2017

 

Σύγχυση για τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις – Δηλώσεις από τους φοροτεχνικούς και επαγγελματίες του Αλμυρού

 

 

Η σύγχυση που επικρατεί στο Ασφαλιστικό αλλά και το Φορολογικό είναι γνωστή.Το «τοπίο» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε ότι έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές καθώς κάθε μέρα προκύπτει κάτι καινούριο. Απ’ ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, οι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων. Ανήσυχοι οι πολίτες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με λογιστές, ασφαλιστές, αλλά και φοροτεχνικούς, με το ερώτημα-φωτιά που τους βασανίζει: «Πόσα θα πληρώσω;».Υπάρχουν βέβαια και άλλα ερωτήματα, όπως η καταβολή των μισθών μέσω τραπέζης, αλλά και η εγκατάσταση συστήματος POS.Επικοινωνήσαμε με λογιστές της περιοχής μας και τους ζητήσαμε να σχολιάσουν την κατάσταση που επικρατεί.

 

Αλεξάνδρου Γιώργος: «Αυτό που απασχολεί περισσότερο τον κόσμο είναι οι αλλαγές που γίνονται στο Ασφαλιστικό, ενώ η ερώτηση που γίνεται συχνότερα είναι το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις και εμείς δεν είμαστε σίγουροι, καθώς έρχονται συνεχώς καινούριοι εγκύκλιοι από το Υπουργείο με διαφορετικά κριτήρια. Όσον αφορά το POS, θα βγει σχετική λίστα με τους επαγγελματίες που θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους. Ακόμη θα είναι υποχρεωτικό η κάθε επιχείρηση να έχει ταμπέλα σχετικά με το αν έχει σύστημα POS, έτσι ώστε οι πελάτες να το γνωρίζουν πριν εισέλθουν σε αυτή. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τη μισθοδοσία μέσω τραπέζης από την 1η Ιανουαρίου 2017, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται σαν δαπάνη της επιχείρησης. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ελπίζω να έχουμε όλοι μας υπομονή.»

 

Μακατσιάνου Μαρία: «Υπάρχει μεγάλη σύγχυση με το ασφαλιστικό και ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος. Λαμβάνουμε καθημερινά εγκυκλίους από το υπουργείο και είμαστε σε διαρκή αναζήτηση για τυχόν διευκρινήσεις προς τους πελάτες μας. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αν και κατά πόσο θα λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα. Επίσης, οι αγρότες πλέον θα αντιμετωπίζονται όπως και οι επαγγελματίες, με μόνο ελαφρυντικό ότι τους πιάνει το αφορολόγητο. Για το POS -όπως θα σας έχουν πει και οι συνάδελφοι- ισχύει από αυτό το μήνα και αφορά αρχικά τον κλάδο της εστίασης. Απ’ ό,τι βλέπουμε, όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.»

 

Μπόσινα Ειρήνη: «Όλοι είναι αναστατωμένοι με όσα ακούγονται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό. Προφανώς δεχόμαστε καθημερινά τηλεφωνήματα από τους πελάτες μας για διευκρινήσεις. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο. Τα πράγματα αλλάζουν καθημερινά και μπορεί κάτι που θα ανακοινωθεί σήμερα για παράδειγμα, την επόμενη μέρα να αναιρεθεί. Η μισθοδοσία μέσω τραπέζης είναι υποχρεωτική αλλά και η χρήση POS για ορισμένους κλάδους με πρώτο αυτόν της εστίασης. Επίσης να αναφέρουμε πως υπάρχει ένα μικρό μπέρδεμα με όσους έχουν δεύτερη ή και τρίτη απασχόληση και θα αναγκάζονται πλέον να χρησιμοποιούν μπλοκάκια. Για τους αγρότες, σύμφωνα με τη Διαταγή ΠΟΛ1201/2016 που εκδόθηκε μετά τις 28 Δεκεμβρίου θα μπαίνουν σε βιβλία για είσπραξη επιδότησης (οποιουδήποτε τύπου) άνω των 5.000 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι ανάλογες με το καθαρό εισόδημα που δηλώνουν. Όλοι είμαστε αναστατωμένοι. Το ασφαλιστικό αν δεν αλλάξει κάτι (εκλογές π.χ.) πιστεύω θα είναι σταθερό. Το φορολογικό όμως βλέπω να πηγαίνει ακόμη χειρότερα. Τα εισοδήματα μειώνονται μέρα με τη μέρα ενώ οι φόροι αυξάνουν. Ήδη συζητιέται η μείωση του αφορολόγητου. Συνοψίζοντας λοιπόν, επικρατεί αβεβαιότητα κ σύγχυση. Για το ασφαλιστικό μέχρι να βγουν οι διευκρινήσεις για το που θα κλειδώσει κ για το αν θα έχει εξαιρέσεις κ ποιες. Για το φορολογικό από την άλλη, δείχνει πιο σταθερό για την ώρα τστ για την φορολόγηση του 2016 που γνωρίζουμε την φορολογία. Για το μέλλον περιμένουμε να δούμε που θα φτάσει το αφορολόγητο.»

 

Σκιαμπέ Βάγια: «Ο κόσμος είναι πολύ ανήσυχος και επικοινωνεί συνεχώς μαζί μας για διευκρινήσεις. Για τη μισθοδοσία ισχύει το γνωστό, πως από 1η Ιανουαρίου 2017 πρέπει οι μισθοί να καταβάλλονται στην τράπεζα. Η εφαρμογή του POS ξεκινάει από αυτές τις μέρες και η πρώτη ομάδα αφορά τον κλάδο της εστίασης. Μεγάλο μπέρδεμα υπάρχει και με τα μπλοκάκια. Γενικά είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό το νέο σύστημα θα λειτουργήσει. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και οι τοπικές επιχειρήσεις.»

 

Φατμελής Βασίλης: «Καθημερινά δεχόμαστε πλήθος ερωτημάτων από τους πελάτες μας οι οποίοι αγωνιούν για τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται από την 1/1/2017. Η αλήθεια είναι, πως οι πρώτες εγκύκλιοι για το ασφαλιστικό μας ήρθαν στις 20 και 25 Ιανουαρίου. Υπάρχουν πολλά σημεία που χρίζουν οδηγιών και ερμηνειών, ιδίως γι’ αυτούς που έχουν περισσότερες από μια δραστηριότητες. Όσον αφορά το POS είναι χαρακτηριστικό πως αυξάνεται ο κόσμος που ζητάει τη χρήση του. Όπως καταλαβαίνετε είναι και αυτό ένα θέμα για το οποίο δεχόμαστε αρκετά ερωτήματα. Σε σχέση με τη μισθοδοσία μέσω τραπέζης, ο νόμος ψηφίστηκε στις 22 Δεκεμβρίου και είναι απαραίτητο να τον εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις, εφόσον καταχωρείται στις δαπάνες κάθε της επιχείρησης. Βλέποντας τα πράγματα σαν λογιστής, η συνεχιζόμενη αστάθεια και οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, δημιουργούνε μεγάλη σύγχυση στους απλούς πολίτες αλλά και στους επαγγελματίες. Η κατάσταση αυτή επιφέρει σαν αποτέλεσμα τα όποια λιγοστά φαινόμενα επιχειρηματικών κινήσεων να αναστέλλονται με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην αγορά.»

 

ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Εκτός όμως από τους λογιστές, ήρθαμε σε επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της επαρχίας Αλμυρού κ. Κώστα Πανταζώνα, ο οποίος σχολίασε τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ μας μίλησε και για την περίοδο των εκπτώσεων:

«Αυτές οι πολιτικές επιδεινώνουν και εγκλωβίζουν το επιχειρείν και το εμπόριο. Όσο συνεχίζουν να κάνουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούμε να βαδίσουμε προς την ανάπτυξη. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να εδραιωθεί αυτή η άσχημη κατάσταση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και η αγορά να πλήττεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά την περίοδο των εκπτώσεων, δυστυχώς συνέπεσε με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Υπήρξε ελάχιστη κίνηση στην αγορά και ο τζίρος των μαγαζιών είναι χαμηλός. Ευελπιστούμε να καλυτερεύσουν τα πράγματα, ενώ πρέπει να τονίσουμε πως στα καταστήματα της αγοράς μας υπάρχει επάρκεια προϊόντων και ανταγωνιστικές τιμές.»

Χριστίνα Τοσούδη


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…