• 23 Ιανουαρίου, 2017

Δ.Τ. της ΚΟΙΝΣΕΠ Αλότοπος για τα εγκαίνιά της

Δ.Τ. της ΚΟΙΝΣΕΠ Αλότοπος για τα εγκαίνιά της

Δημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της ΚΟΙΝΣΕΠ Αλότοπος, σχετικά με τα εγκαίνιά της. Θα βρείτε το ρεπορτάζ του e-almyros.gr με τις φωτογραφίες και το video, στο παρακάτω link.

Τα εγκαίνια της Κοιν.Σ.Επ. «ΑΛΟΤΟΠΟΣ» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 στον Αλμυρό, στο χώρο που αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό των εγκαινίων και ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Μαρδάκης, έλαβε το λόγο και παρέθεσε πληροφορίες για το περιεχόμενο της δράσης του ΑΛΟΤΟΠΟΥ, τους στόχους του, τις σχέσεις με άλλους φορείς της περιοχής αλλά και με την ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑ. Έπειτα τα μέλη του ΑΛΟΤΟΠΟΥ τίμησαν το μέλος της ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑΣ και του ΑΛΟΤΟΠΟΥ κ. Μιλτιάδη Λασκαρίδη για την πολύχρονη προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας καθώς και για τη συμβολή και στήριξή του στη δημιουργία και λειτουργία του ΑΛΟΤΟΠΟΥ. Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε η πολυμελής παρέα των Φίλων της Μουσικής Αλμυρού «Ρεμπέτικο» οι οποίοι παρουσίασαν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ρεμπέτικα τραγούδια. Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο συμπολίτης μας Δημήτρης Κωνσταντίνου εξέθεσε πίνακες ζωγραφικής από τη γκαλερί του, ενώ προσέφερε έναν από τους πίνακες σε αυτόν που βρήκε το φλουρί της βασιλόπιτας.

Τα βασικότερα σημεία της σύντομης ομιλίας του κ. Μαρδάκη ήταν τα εξής:

O ΑΛΟΤΟΠΟΣ είναι ένα νομικό πρόσωπο νέου τύπου (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που συστάθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Αλμυρού καθώς και στην ανάδειξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με βάση το αντικείμενο αυτό ο χώρος της ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑΣ πέρασε στη διαχείριση του ΑΛΟΤΟΠΟΥ. Τονίστηκε ότι η ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑ πραγματοποίησε από το 2013 πολλές, αξιόλογες και ποιοτικές δράσεις φιλοξενώντας τόσο νέους όσο και δημοφιλείς καλλιτέχνες, καθώς και ότι η ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑ συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί ως φορέας κοινωνικής και πολιτιστικής δράσης. Παράλληλα, αποτελεί ένα από τα μέλη του ΑΛΟΤΟΠΟΥ και υλοποιεί τις δράσεις της στον παρόντα χώρο.

Βασικότερη ωστόσο αιτία της σύστασης του ΑΛΟΤΟΠΟΥ και της συνέχισης της ιδέας και δράσης της ΑΛΑΤΟΣΤΡΑΤΑΣ, είναι το έλλειμμα που εκτιμάται ότι υπάρχει στην στήριξη και ανάδειξη μορφών πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης που δεν προβάλλονται οργανωμένα σε περιφερειακές περιοχές όπως η δική μας.

Ο ΑΛΟΤΟΠΟΣ μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο φιλοξενίας και προβολής για:

– νέα παιδιά που οργανώνουν μικρές μπάντες,

– ντόπιους καλλιτέχνες που θέλουν να εκφραστούν και να παρουσιάσουν την δουλειά τους η οποία είναι ποιοτική και αξιόλογη,

– δράσεις ανάδειξης και προβολής της πολιτικής μας κληρονομιάς,

αλλά και χώρος δημιουργίας πολιτιστικών προϊόντων που θα ταυτοποιούν και θα παρουσιάζουν τον πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουμε ως περιοχή.

Ο κ. Μαρδάκης, περιέγραψε και το τι είναι η ΚΟΙΝΣΕΠ. ΚΟΙΝΣΕΠ είναι το ακρωνύμιο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης η οποία αποτελεί μια νέα μορφή κοινωνικής δράσης, λαμβάνει χαρακτηριστικά συνεταιριστικής επιχείρησης χωρίς να αποσκοπεί στο κέρδος. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ εντάσσονται στο πλαίσιο και στο ουσιαστικό περιεχόμενο της Κοινωνικής Οικονομίας η οποία αφορά την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων που προέρχονται από Συλλογικές Πρωτοβουλίες και δίνουν έμφαση στις ανάγκες της κοινωνίας. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ έχουν δηλαδή σαφή οικονομική δραστηριότητα, αποσκοπώντας όμως στην οικονομική βιωσιμότητα και όχι στο κέρδος.

Όσον αφορά τη σχέση του ΑΛΟΤΟΠΟΥ με την τοπική κοινωνία και τους συλλόγους της περιοχής, ο ΑΛΟΤΟΠΟΣ ως προς τον τρόπο δράσης του, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες από μόνος του να φέρει εις πέρας, ενώ παράλληλα μπορεί να συνεργάζεται με άλλους φορείς της περιοχής, ακόμη και να φιλοξενεί δικές τους δραστηριότητες. Επιθυμεί δηλαδή να συνεργαστεί με οποιονδήποτε (συλλογικό φορέα, άτομο ή και παρέα) που έχει μια ιδέα για δράση ή εκδήλωση και η οποία συμφωνεί με τους σκοπούς και τις αρχές του ΑΛΟΤΟΠΟΥ.

Ο ΑΛΟΤΟΠΟΣ διαθέτει έναν αδειοδοτημένο χώρο με επαρκή χωρητικότητα για να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις με αξιόλογη τεχνική υποστήριξη τόσο υλική όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό (Επιφάνεια 300 τμ, Κυλικείο, αρτιο τεχνικό εξοπλισμό). Έχει τη δυνατότητα παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων όπως βιβλία και άλλα έντυπα, cd. Παράδειγμα το ημερολόγιο του 2017 που περιλαμβάνει τα 114 θρησκευτικά πανηγύρια της περιοχής κατανεμημένα ανά μήνα. Αποτελεί επίσης έναν φορέα με νομική και φορολογική οντότητα που μπορεί να παρέχει στήριξη και πρόσβαση στη χρηματοδότηση δράσεων σε ανταγωνιστικά προγράμματα (ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς).

Από τα τέλη Νοεμβρίου 2016 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΑΛΟΤΟΠΟΥ πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • μια εκδήλωση παρουσίασης σπάνιων και πρωτότυπων παραδοσιακών φορεσιών από την Ανατολική Ρωμυλία στην οποία συμμετείχε το παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα «Ραστωδία».
  • μουσικές βραδιές ζωντανής μουσικής με τοπικά μουσικά σχήματα που έπαιξαν ελληνική και ξένη μουσική.
  • μια εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου
  • δύο εκδηλώσεις για παιδιά: μία με κουκλοθέατρο και μία με ταχυδακτυλουργικά.
  • μία εκδήλωση με dj με τραγούδια περασμένων δεκαετιών.
  • Έκδοση του ημερολογίου 2017

 

Στα άμεσα σχέδια του ΑΛΟΤΟΠΟΥ είναι:

  • ο ΑΛΟΤΟΠΟΣ να αποκτήσει μια κανονικότητα στη λειτουργία του, έχοντας κάποια εκδήλωση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Συναντήσεις για χορό: Ήδη αρκετοί φίλοι του ΑΛΟΤΟΠΟΥ συγκεντρώνονται κάθε Πέμπτη βράδυ και χορεύεουν … παραδοσιακά.
  • θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2017 (ώρα 6 μ.μ.) επίδειξη χορού Swing με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και ένα τμήμα στον Αλμυρό.
  • θα γίνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις τόσο με τοπικές ομάδες και σχήματα όσο και με πιο γνωστούς καλλιτέχνες
  • Εκδηλώσεις για τα παιδιά
  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις
  • Αφιερώματα σε ιδιαίτερα είδη μουσικής.
  • Νέες εκδόσεις

 

Τα βασικότερα προβλήματα του ΑΛΟΤΟΠΟΥ έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες στην ενημέρωση και πληροφόρηση για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί, δεδομένου του μεγάλου αριθμού τους, ενώ σημαντικό ζήτημα αποτελούν τα οικονομικά, όπου χρειάζεται στήριξη με οποιονδήποτε τρόπο.

Ο ΑΛΟΤΟΠΟΣ δεν έχει όμως μόνο τα μέλη του (Π. Μαρδάκης, Κ. Πρατής, Δ. Τζιοβάρα, Ε. Καραγιάννη, Γ. Θεοδώρου / Αλατοστράτα, Μ. Ζάχου, Η. Παπαδόπουλος, Π. Αγγελίδου, Π. Σύρου), αλλά έχει και τους εθελοντές του. Όσοι επιθυμούν μπορούν να εγγραφούν δωρεάν και ενταχθούν στο σώμα των εθελοντών του ΑΛΟΤΟΠΟΥ.

Η επικοινωνία και ενημέρωση από τον ΑΛΟΤΟΠΟ γίνεται μέσω facebook, από τον τοπικό τύπο, με αφίσες, ενώ όσοι επιθυμούν μπορεί να γίνεται και μέσω email (στείλτε στο alotopos@gmail.com).

Κλείνοντας ο κ. Μαρδάκης ανέφερε:

«Προσπαθούμε θα μπορούσα να πω πεισματικά να βοηθήσουμε τον τόπο μας να κοιτάξει λίγο και προς το εσωτερικό του. Να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνατότητές του, τους κρυμμένους πόρους του, κι αφού τους ανακαλύψει να τους αναδείξει και να τους προβάλει. Εμείς θέτουμε εθελοντικά τις δικές μας δυνάμεις, το μεράκι μας και την αγάπη μας για τον τόπο αυτό στη διάθεση όλων εκείνων που έχουν στα χέρια τους και στο μυαλό τους κάποιες σπίθες που μπορούν να ανατρέψουν την σημερινή κοινωνικο-οικονομική ίσως και πολιτιστική κρίση και καθήζιση. Στη προσπάθεια αυτή απαιτούνται όσο γίνεται περισσότεροι συμπαραστάτες για μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις. Θα είμαστε εδώ, θα περιμένουμε και θα επιμένουμε».


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…