• 3 Ιανουαρίου, 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 31-12-2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 31-12-2016

Πριν 35 χρόνια, μια παραμονή Πρωτοχρονιάς που τα παιδιά μου ήταν ακόμη μικρά και έλειπαν όλοι από το σπίτι, μπήκα επίτηδες κρυφά το σούρουπο, άφησα τα δώρα τους μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο και (για να κάνω πιο πειστική τη …σκηνοθεσία για τον ερχομό του Αη-Βασίλη) δάγκωσα και μισο-έφαγα έναν κουραμπιέ.

Αργότερα, όταν επέστρεψαν και άναψαν τα φώτα στο σαλόνι, έγινε …πανζουρλισμός.

-Ήρθε, ήρθε !!!! Έφερε τα δώρα μας και έφαγε και μισό κουραμπιέ !!!!, φώναζαν τα «ζουζούνια» ενθουσιασμένα.

 

Σήμερα, 35 χρόνια μετά, δεν ψάχνω κανένα …δώρο μπροστά στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο μου.

Εκείνον το μισοφαγωμένο …κουραμπιέ ψάχνω, μόνο και μόνο για να τον αποτελειώσω, να ολοκληρώσω την παλιά «σκηνοθεσία» και να …πείσω τους Αγιο-Βασίληδες, να μην περνάνε τόσο φουριόζοι απ’ τις ζωές μας και να μη χάνονται τόσο βιαστικά.

Να μεταλάβω, δηλαδή, πάλι λίγη από την αθωότητα των παιδιών και να μπορώ να πιστέψω επιτέλους στα θαύματα.

%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%bf-%ce%b8%cf%85%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%cf%82-31-12

Το νέο χρόνο με ευχές

θέλω να πλησιάσω,

αλλά δεν πρόκειται να πω

«σφάξε με, αγά, ν’ αγιάσω».

Το έγκλημα, με θύμα Αλμυριώτη επαγγελματία και οι άγριες λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν γύρω απ’ αυτό, σκιάζουν τη γιορτινή χαρά της Πρωτοχρονιάς. Δυστυχώς, η στήλη μου δεν προλαβαίνει το ρεπορτάζ για να σχολιάσει εκτενέστερα.

Προσπάθησα να επιχειρήσω έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει, έτσι όπως θα τον υπαγόρευαν οι εθιμικές εμμονές ενός γερο-δημοσιογράφου, αλλά ήρθε ένα ωμό κείμενο στο διαδίκτυο και μου χάλασε όλη τη «συνταγή»: «Υπάρχουν ακόμα ηλίθιοι που μετράνε τη ζωή με το αν είναι γεμάτη μια καφετέρια. Υπάρχουν ακόμα ανόητοι, που θεωρούν «καλά» το ότι είναι εντάξει με τις τράπεζες και την εφορία. Ότι καλά είμαστε ακόμα, γιατί ένα μέρος του πληθυσμού μπορεί ακόμα και τη βγάζει καθαρή, μέσα στο μεγάλο σφαγείο. Επειδή δεν έχει έρθει η σειρά τους. Επειδή ο χασάπης τους έχει ακόμα στην κατάψυξη, να σιτέψουν καλά… Όχι δεν περνάμε καλά. Ο Έλληνας την πάτησε με το χρηματιστήριο, οι πρώτες κασέλες αδειάσανε, τώρα αδειάζουν και τα ρέστα. Όσοι κρατιούνται καλά φεύγουν, όσοι μείνουν, σε λίγο καιρό θα νοιώθουν αυτό ακριβώς που τους θεωρεί το σύστημα. Τίποτα. Ο κανένας. Όλη αυτή η κίνηση, όλη αυτή η υποταγή ακόμα είναι γιατί ο άλλος θυμάται ακόμα το όνομά του. Μια σπίθα ν’ ανάψει στο μυαλό της ζόμπιλαντ και θα γίνει ένα γενικευμένο χασάπικο. Κι όποιος επιβιώσει. Το να γυρίζεις ένα λαό στο μεσαίωνα και να νομίζεις πως όλα θα πάνε καλά, είναι γελοίο. Ο άνθρωπος ήταν και θα είναι πάντα το πιο άγριο θηρίο. Η ταμπέλα του πολιτισμένου κρέμεται επάνω του όσο του δίνεις την ευκαιρία να ονειρεύεται πως είναι κάτι άλλο. Όσο του δίνεις τα εφόδια να γίνει κάτι άλλο. Με τη μόρφωση, με την υγεία, με τη τέχνη, με την αίσθηση πως είναι ΑΣΦΑΛΗΣ στη φωλίτσα του. Αν του τα πάρεις όλα αυτά και τον βάλεις να παίξει σε επίπεδο επιβίωσης, ίσως ανακαλύψεις πως ο πολιτισμός δεν πέρασε από πάνω του ούτε μια μέρα… Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν καίγεται το πορτοφόλι απλά, δεν καίγονται τα παλιόχαρτα. Καίγονται νευρώνες αλύπητα, καίγονται συναισθήματα, όνειρα, ελπίδες, καίγονται όλες οι ασφάλειες. Κι αργά ή γρήγορα θα έρθει το βραχυκύκλωμα που θα κατεβάσει το γενικό. Και τότε, πραγματικά θα περάσουμε καλά. Ονειρεμένα…»

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες, καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα. «Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου ο μέσος όρος του πλούτου μειώθηκε κατά περίπου 40%, αλλά είναι επίσης μεγάλη στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου μειώθηκε περισσότερο από 15%», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών έπεσε από τα 108.700 ευρώ το 2009 στα 65.100 ευρώ το 2014. Εν τω μεταξύ, το μέσο εισόδημα για τα νοικοκυριά διολίσθησε το ίδιο διάστημα από τα 23.500 ευρώ στα 17.600 ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ για τις μεταβολές στις πηγές εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, από το 2009 έως το 2014. Συγκεκριμένα, το 2009 το 54% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 8,4% από ενοίκια και το 8,1% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Το 2014, το 46,9% είχε εισόδημα από μισθωτή εργασία, το 5,9% από ενοίκια και το 7,3% από χρηματοοικονομικές επενδύσεις. Αντίθετα, ο μέσος όρος του πλούτου στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 10% την ίδια περίοδο. Αύξηση καταγράφηκε στην Αυστρία, την Φινλανδία και το Λουξεμβούργο.

Ως «τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων δέκα ετών», χαρακτηρίζουν την φετινή εορταστική περίοδο οι έμποροι και καταστηματάρχες του Βόλου, ενώ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε Βολιώτικη εφημερίδα, «ο Γενάρης αναμένεται εφιάλτης». «Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι τζίροι στα ταμεία των καταστημάτων δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ. Σύμφωνα με τον οικονομικό επόπτη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Αποστόλη Οντόπουλο, οι καταναλωτές με ψυχολογία στο ναδίρ δεν προχωρούν σε μεγάλες αγορές, παρά μόνο σε κάποια μικρά δώρα και ο τζίρος σε σχέση με τα προηγούμενα Χριστούγεννα είναι μειωμένος κατά 50%.ειδικά στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ Οντόπουλος δεν θυμάται ποτέ ξανά στο παρελθόν ανάλογες γιορτές και επισημαίνει πως δυστυχώς θα έρθουν δυσκολότερες ημέρες. Τα καταστήματα ζουν με τεχνητές αναπνοές και η εορταστική περίοδος θα ήταν μια από αυτές, αλλά οι ελπίδες δεν επιβεβαιώνονται.» Στα όσα τραγικά περιγράφονται παραπάνω, μόνο μια ισχνή ελπίδα έχω να προσθέσω: Ότι φέτος θα έχουμε πρώιμο Πάσχα, κάτι που ίσως δώσει μικρές -έστω- ανάσες ζωής στα τοπικά καταστήματα.

Δεν είμαι ίσως ο αντικειμενικότερος να σχολιάσω τις περιπέτειες των εφημερίδων και άλλων εντύπων, ιστοσελίδων κτλ. του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, που πνέει τα λοίσθια, έχοντας για πολλούς μήνες απλήρωτους τους 700 περίπου εργαζόμενους που απασχολεί και απειλώντας τους άμεσα με την οριστική ανεργία. Εργάζονται εκεί στενότατοι συγγενείς μου, το ίδιο μου το παιδί. Όμως πέραν των 700 οικογενειών που απειλεί η ανεργία, από την άκαμπτη στάση Κυβέρνησης και Τραπεζών, ποιος μπορεί να αρνηθεί την πολύχρονη ιστορία που έχουν γράψει σ’ αυτόν τον τόπο οι εφημερίδες «Νέα» και «Βήμα», παρά τα αναμφισβήτητα διαχρονικά λάθη των ιδιοκτητών τους; Σίγουρα ο Οργανισμός βγαίνει με θετικό πρόσημο σε έναν τελικό απολογισμό. Μπορεί κανείς να έχει όποια άποψη θέλει για το Συγκρότημα Λαμπράκη. Αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι σε αυτό τον τόπο προσέφερε πολύ περισσότερα από τους διάφορους τυχάρπαστους που έχουν σήμερα εισβάλλει στο χώρο της ενημέρωσης. Είναι για το λόγο αυτό κατακριτέοι όσοι στέκουν σήμερα σε συγκεκριμένα πρόσωπα, για να πυροβολήσουν τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τους δημοσιογράφους του. Είναι κατακριτέος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έσπευσε χαρούμενα να τους βαπτίσει «φούσκα», την ώρα που η μεγαλύτερη φούσκα της Μεταπολίτευσης είναι ο ίδιος και το κόμμα του. Και είναι κατακριτέοι οι «συνάδελφοι» δημοσιογράφοι, που μοχθηρά επιχαίρουν ενώπιον του ενδεχομένου να σιγήσει οριστικά ο ΔΟΛ, επειδή καμώνονται πως δεν βλέπουν ότι -αργά ή γρήγορα- έρχεται η σειρά τους.

Ο αριθμός των προσφύγων που πνίγηκαν στη Μεσόγειο, προσπαθώντας να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης, έφτασε φέτος τους 5.000, ανέφερε ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες, στη χειρότερη κατάσταση των σκαφών και στις τακτικές που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Ο ΟΗΕ κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει νόμιμες οδούς για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των προσφύγων. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γουίλιαμ Σπίντλερ είπε ότι είναι «ανησυχητική» η αύξηση των θανάτων και η πρακτική των διακινητών να στέλνουν ταυτόχρονα πολλές βάρκες, καθώς κάτι τέτοιο κάνει πολύ δύσκολο το έργο της διάσωσης των προσφύγων. Ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) σημείωσε ότι σχεδόν 360.000 άτομα εισήλθαν στην Ευρώπη από θαλάσσιες οδούς, με τους περισσότερους να φτάνουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΙΟΜ είχε ανακοινώσει ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών προσφύγων κατά 20% σε σύγκριση με το 2015.

Δεν υπάρχει τίποτε πιο θλιβερό και πιο αποκαρδιωτικό, από το να μαθαίνεις, κάθε λίγο και λιγάκι, ότι έφυγε από τη ζωή αιφνίδια ένας νέος άνθρωπος και ειδικότερα νεαρές μητέρες, που αφήνουν πίσω τους ορφανά μικρά παιδιά. Ας προσευχηθούμε όλοι θερμά, το 2017 να μη μας φέρει άλλα τέτοια μαύρα μαντάτα.

Μία νέα έρευνα δείχνει ότι οι τακτικοί πότες είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρο θάνατο από τους ανθρώπους που δεν έχουν βάλει γουλιά αλκοόλ στο στόμα τους. Όσο απίστευτο και να φαίνεται, είναι αληθινό: Σύμφωνα με το Time, η αποχή από το αλκοόλ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τελικά μία συντομότερη ζωή, σε σχέση με το να πίνει κανείς αλκοόλ με μέτρο. Όλα αυτά τα εκπληκτικά προκύπτουν από μελέτη που έγινε σε ενήλικες ηλικίας από 55 έως 65 ετών για μία διάρκεια 20 ετών, από διάφορα κοινωνικά και οικονομικά περιβάλλοντα και από διαφορετικά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Όπως προκύπτει, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στους ανθρώπους που δεν είχαν βάλει ποτέ γουλιά στο στόμα τους από τους ανθρώπους που πίνουν με μέτρο και συχνότητα, δηλαδή από ένα έως τρία ποτά την ημέρα. Εξ ίσου βασικό είναι, ότι σε όσους δεν πίνουν έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ενδείξεις κατάθλιψης. Παρότι λοιπόν το ποτό είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και με υπευθυνότητα, μετά από αυτή τη μελέτη, ας βάλουμε ένα ποτηράκι!

Αν κάποιος σου πει «δεν μπορείς», απάντησέ του «κοίτα, να μαθαίνεις».

Πήγαινα ως εκεί που μ’ έπαιρνε, για να χαίρομαι. Κι αν είχα κέφι, πήγαινα ως εκεί που δεν μ’ έπαιρνε, για να μαθαίνω.

-Ήρθε ένα παιδάκι με μπλούζα του Ολυμπιακού να μου πει τα κάλαντα.

-Και τι του έδωσες;

-Πέναλτι…

Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους… Καλή λευτεριά στην Πατρίδα.


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…