• 27 Δεκεμβρίου, 2016

O ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ – έκδοση 24-12-2016

O ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2017 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ – έκδοση 24-12-2016

Απόψεις και θέσεις

΄Ενας προϋπολογισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως θεσμού κατ΄εξοχήν στην υπηρεσία του πολίτη, δεν μπορεί παρά να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα νέα δεδομένα της βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνει στις μέρες μας η κοινωνία και να κινείται στο πλαίσιο που καθορίζουν οι παραπάνω συνθήκες.

Η συγκυρία που βιώνουμε, θέτει αμείλικτα τα ζητήματα και τις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Ο Δήμος μας, καλείται να αντιμετωπίσει τα καυτά προβλήματα και τα διαλυτικά φαινόμενα του κοινωνικού μας ιστού, που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. Και αυτά τα προβλήματα, Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος και η προτεραιότητα της δημοτικής πολιτικής και η οποία αποτυπώνεται στο προϋπολογισμό της.

Διαφορετικά, κινείται εκτός του επιτακτικού για τις ανάγκες των πολιτών πλαισίου, βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου».

Σ΄ αυτή τη κατεύθυνση, που οι καιροί μας πλέον ορίζουν, είναι απαραίτητη η στήριξη των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και απειλούνται άμεσα με κοινωνικό αποκλεισμό.

Άμεση πρέπει να είναι γι΄ αυτούς του συμπολίτες μας η μέριμνα για δωρεάν εξασφάλιση επαρκούς διατροφής, ειδών πρώτης ανάγκης αγαθών και υπηρεσιών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, η υγεία η εκπαίδευση και ο πολιτισμός. Δείκτης της κοινωνικής ευαισθησίας και του πολιτισμικού επιπέδου της δημοτικής αρχής είναι η μέριμνά του για τις παραπάνω ανάγκες των πολιτών.

Και η αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα πολιτικό, σχέδιο και οργάνωση ανάλογων δομών κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας.

΄Ενας σύγχρονος Δήμος, κοντά στα προβλήματα των καιρών, οφείλει να αναδιατάξει το αναπτυξιακό του μοντέλο, εάν έχει ή θέλει να αποκτήσει τέτοιο ή και εάν έχει κατανοήσει ουσιαστικά τις νέες συνθήκες ζωής. Η Δημοτική μας Αρχή αναλύοντας το προϋπολογισμό δεν έχει κατανοήσει τις συνθήκες αυτές.

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης οφείλει να διέπεται από την αρχή της τοπικής ανάπτυξης και αυτό επιτυγχάνεται με την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, τη προώθηση και στήριξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που θα στοχεύουν σε κοινωνικούς σκοπούς για τη παραγωγή συλλογικού και ατομικού όφελους.

Ο προϋπολογισμός , καθρέφτης της πολιτικής μιας δημοτικής αρχής , αποτυπώνει το όραμά της. Και οι πολιτικές αυτές, κυρίαρχα πρέπει να περιλαμβάνουν:

1.Την προστασία των αδυνάτων. Κανένας άνθρωπος άστεγος, χωρίς νερό, φαγητό, ρεύμα, θέρμανση περίθαλψη και παιδεία.

2.Την προστασία της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων με την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών ή τη δημιουργία νέων.

3.Την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους δημότες.

4.Τη δημιουργία προγραμμάτων για τη πρόληψη και προαγωγή υγείας.

5.Την ένταξη ή επιτάχυνση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, σχετικών με τις κοινωνικές δομές, που προωθούν τοπικά σχέδια δράσης για την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

6.Την ενίσχυση και προώθηση δράσεων από των χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, με τη συγκρότηση γραφείου ενημέρωσης και στήριξης των πολιτών για τη δημιουργία δομών και δικτύων παροχής υπηρεσιών, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγής.

7.Στήριξη και ενίσχυση πρωτοβουλιών πολιτών και ομάδων σε δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς.

Η Δημοτική μας Αρχή, συνέταξε έναν προϋπολογισμό, που κύρια χαρακτηριστικά της είναι:

-Αντιγραφή παρωχημένων προτάσεων του παρελθόντος και μιμητισμός, που θυμίζει τις δεκαετίες του ΄90 και του 2000. Εκεί έχει μείνει.

-Δεν αξιοποιεί σύγχρονα οικονομικά και διοικητικά εργαλεία. Και πώς να συμβεί αυτό με τις παρωχημένες αντιλήψεις του και την αδυναμία του να κατανοήσει τα προστάγματα των καιρών;

-Λείπει παντελώς η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας για την τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

-Λείπει πρόγραμμα ανάδειξης της ταυτότητας του Δήμου μας.

-Λείπει η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

-Λείπει οποιαδήποτε συνεργασία με όμορους Δήμους και υπάρχουν σημαντικές τέτοιες δυνατότητες για εποικοδομητικές συνέργειας για την ανάπτυξη της περιοχής. Διακατέχεται από το σύνδρομο του απομονωτισμού, στην εποχή που ζούμε, των ανοικτών οριζόντων και συνεργασιών που παρέχεται από τα νέα συστήματα αξιοποίησης δυνατοτήτων και πόρων.

Θυμίζει εποχές αυτοδιοικητικού συστήματος των κοινοτήτων. Παρήλθαν αυτές προ πολλού.

-Λείπει και τούτο υποδηλώνει την αντίθεσή της για συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, με κορυφαία απουσία την αρχή τού δημοκρατικού προγραμματισμού. Αξίζει να σημειωθεί για την έλλειψη συνεργασίας, η απουσία των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Πρόεδροι ψηφίζουν το προϋπολογισμό στα κεφαλαία που αφορά τη τοπική τους Κοινότητα.

Κατά τα άλλα, η δημοτική μας Αρχή, επαίρεται ότι έχει διαθέσιμα κεφάλαια, τα οποία όμως δεν διαθέτει στη κοινωνία . Είναι φυσικό να υπάρχουν αδιάθετα κεφάλαια, αφού έχει καταργήσει δομές κοινωνικών παροχών, αδυνατεί να απορροφήσει υπάρχοντα κονδύλια, (με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΣΑΤΑ, ποσού 500.000 ευρώ) έχει χαμηλά ανακλαστικά και ευαισθησίες για ό,τι συμβαίνει στη κοινωνία μας.

Με την παραπάνω λογική η πενταετία της δημοτικής αρχής , θα είναι μια χαμένη ευκαιρία. Και δεν πρέπει να χαθεί η πενταετία αυτή, στην οποία εισήλθαμε μ΄ ένα ισχυρό Καλλικρατικό Δήμο, με υποδομές , οργάνωση και πολύ σημαντικά έργα, που καλείται να τα υλοποιήσει.


Σχετικά Άρθρα

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη 88η ΔΕΘ για τους αγρότες

Κώστας Τσιάρας: Στόχος να πάμε ακόμα πιο γρήγορα στην ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα…
Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Άνευ προηγουμένου επιτυχία: Ασημένιος ο Παύλος Δακουτρός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα!

Ακόμη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό, που ίσως περάσει στα ψιλά γράμματα καθώς το…
Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Πηγάδι Πτελεού: Στερούνται το σχολείο παιδιά τρίτεκνης μονογονεϊκής οικογένειας – Διαμαρτυρίες γονέων

Δέκα παιδιά από τον Πτελεό αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στο σχολείο τους. Ο λόγος είναι ότι δεν…