• 15 Δεκεμβρίου, 2016

Νέος προϋπολογισμός Δήμου και Τεχνικού Προγ/τος, με σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης – video

Νέος προϋπολογισμός Δήμου και Τεχνικού Προγ/τος, με σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης – video

Σε δυσμενή κριτική προέβησαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2017 που έθεσε προς ψήφιση η Δημοτική Αρχή Αλμυρού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί παρόμοιο σκηνικό και με την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αλμυρού, την προηγούμενη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Οριακά εγκρίθηκαν και τα δυο.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Αλμυρού, είναι ύψους 1.536.000 ευρώ και όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Άρης Καραγιώργος “καταρτίστηκε με σκοπό να ικανοποιήσει ολόκληρο τον Δήμο”.

Ο Αντιδήμαρχος στάθηκε σε ορισμένα έργα όπως στην ένταξη αποχέτευσης Πλατάνου, στις διανοίξεις οδών, σε κόμβους σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη, στη στεγασμένη λαϊκή αγορά, στην ξύλινη κατασκευή στο Δάσος Κουρί, στην κατασκευή παιδικών χαρών, στις πλακοστρώσεις πεζοδρομίων, στις συντηρήσεις σχολικών κτιρίων και στο δίκτυο αποχέτευσης του Αχιλλείου. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο Δήμαρχος στάθηκαν στο έργο του Νηπιαγωγείου της Σούρπης και του δικτύου ύδρευσης σε Αλμυρό και Ευξεινούπολη.

 

Οι Σύμβουλοι έθεσαν ερωτήματα για αρκετά έργα. Ο Σάββας Τσόγκας ρώτησε αν υπάρχουν νέα έργα ή μόνο συνεχιζόμενα, οι Κρανάς και Ράππος, επεσήμαναν κακοτεχνίες σε εργασίες οδοποιίας.

 

Δριμεία κριτική άσκησε ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος λέγοντας μεταξύ άλλων: Εντάσσετε έργα πεταμένα από ‘δω κι από εκεί, χωρίς σχέδιο. Δεν έχουμε στο τεχνικό πρόγραμμα συνεχιζόμενα έργα. Μεταφέρετε από την προηγούμενη χρονιά 420.000 ευρώ. Ποια δημοτική αρχή το κάνει σήμερα αυτό; Δεν υπάρχει κανένας μπούσουλας για το πόσο πραγματικά κοστίζουν τα έργα που εντάσσονται. Γιατί με χρήματα Δημοτών και όχι με ΕΣΠΑ η στεγασμένη λαϊκή αγορά; Το πρόγραμμα είναι τελείως off. Δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής πολιτικής. Προτιμώ να περπατούν σε λακκούβες εργαζόμενοι πολίτες, παρά άνεργοι σε καλούς δρόμους.

 

Και ο Σπύρος Ράππος επεσήμανε ότι “δεν καταλαβαίνω γιατί περισσεύουν χρήματα από τη ΣΑΤΑ”, ενώ δήλωσε και βάσει εμπειρίας ότι από τα έργα που η Δημοτική Αρχή προβλέπει να χρηματοδοτηθούν από τα τακτικά έσοδα, δεν θα γίνει τίποτε.

 

Ο κ. Τσαμπίρας, υπέδειξε ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάτι για τους οικισμούς και τις παραλίες, ενώ ρώτησε τι υλοποιήθηκε από το περσινό πρόγραμμα.

 

Ο Σάββας Τσόγκας είπε μεταξύ άλλων “αποδεικνύετε ότι οι Δήμοι είναι το μακρύ χέρι του κράτους… Είναι αναπτυξιακό το πρόγραμμα; Απαντά στις λαϊκές ανάγκες; Γίνεται ένας φαύλος κύκλος όπου εμφανίζονται ξανά και ξανά τα έργα ανεκπλήρωτα και κάποια ως νέα.»

 

Ο Νίκος Τσανής στην τοποθέτησή του είπε: «Αν εκφράζει αυτό το πράγμα τη φιλοδοξία σας, με γεια σας. Όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά κάνει και ζημιά. Έχετε αδυναμία να υλοποιήσετε αυτά που θέλετε να κάνετε. Περισσεύουν -λέτε- χρήματα και τα ίδια λέγατε και πέρσι. Γιατί λαϊκή και όχι εκθεσιακό κέντρο αγροτικών εφοδίων και προϊόντων; Γιατί ξύλινο κτίριο στο Κουρί και όχι τουριστικό περίπτερο στην Όθρυ; Πληρώσατε 1.200 ευρώ για τουριστική προβολή σε ραδιοσταθμό. Τι προβάλατε; Και αυτά, ενώ δεν έχετε 1 ευρώ για τις παραλίες στο τεχνικό σας πρόγραμμα.»

 

Ο Μιχάλης Μακρής απατώντας περί στεγασμένης λαϊκής αγοράς τόνισε: Αυξήθηκαν οι παραγωγοί στη λαϊκή. Έχει αλλάξει μορφή. Βρίσκουν διέξοδο οικονομική, όσοι έχουν ένα χωραφάκι. Ξέρετε πόσες άδειες έχουμε βγάλει φέτος;»

 

Κλείνοντας τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης είπε: «Δεν στρουθοκαμηλίζουμε. Θα κάνουμε λάθη και θα τα διορθώσουμε και θα προχωρήσουμε. 550.000 έργα έγιναν πέρσι με τακτικά έσοδα του Δήμου, γι’ αυτό και υπάρχουν αδιάθετα της ΣΑΤΑ. Είμαστε ανοικτοί ν’ ακούσουμε προτάσεις.»

 

Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στη συζήτηση του γενικού Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2017, ύψους περίπου 21.000.000 ευρώ και με ταμειακό υπόλοιπο περίπου 2.500.000, οι Σύμβουλοι της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης ζήτησαν διευκρινίσεις για τα έσοδα του 2016, αν θα προσαρμοστούν τα τέλη αναλόγως και πόσα κονδύλια προβλέπονται για κοινωνική αλληλεγγύη. Η απάντηση στο τελευταίο ήταν 85.000 για τους παιδικούς και 270.000 για τη «Βοήθεια στο Σπίτι». Όσο για τα έσοδα η ερώτηση στηριζόταν στο γεγονός ότι ο προύπολογισμός του 2016 προέβλεπε έσοδα 22.810.387 και με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου έως τις 31/11 έχουν εισπραχθεί 9.692.000, δηλαδή έχει εκτελεσθεί περίπου κατά 42%, άρα υπάρχει μεγάλη υστέρηση εσόδων.

 

Ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, επεσήμανε ότι μόνο δυο πρόεδροι χωριών, παρέστησαν κατά τη συνεδρίαση, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι πρόεδροι δεν συμμετείχαν σε τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό χωρίς προοπτική και ευρύτερη συνεργασία. Συνέχισε… “τι να πω για τον τουρισμό; κάθε χρόνο βάζουμε 20.000 και έπειτα τα βγάζουμε. Το τελευταίο που κάνατε ήταν να χορέψετε με τους Σαρακατσάνους, πριν φύγει το τελευταίο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο.”

Οι Εκίζογλου και Καλλές, υποστήριξαν τον προϋπολογισμό ως αληθινό και τεράστιο, αναφερόμενοι σε έργα που έχουν εξασφαλιστεί.Ο Νίκος Καλλές, καλώντας τον Ηλία Δαλακούρα στη θέση του Προέδρου έκανε την παρακάτω τοποθέτηση: Δήμος πρώτη φορά είναι νοικοκυρεμένος, δεν υπάρχουν νεφελώματα της Αφροδίτης. Προσπαθούμε και κάνουμε μελέτες σε δύσκολες συνθήκες… Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι τεράστιο…”

Ο Δημήτρης Τσούτσας στην τοποθέτησή του είπε: «Πήρατε στημένο μαγαζί και γι’ αυτό έχετε ταμείο. Το 2011 όταν ανέλαβα Αντιδήμαρχος Οικονομικών, αναλάβαμε οφειλές 5.500.000 των Δήμων που συνενώθηκαν… Τελικώς παραδώσαμε και ταμείο 500.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός είναι υπεραισιόδοξος, δεν έχει ούτε κατεύθυνση, ούτε ρεαλισμό.

 

Τσανής Νίκος: Έχετε υπόλοιπο, γιατί δεν επιστρέφετε στους πολίτες αυτά που παίρνετε. Χρειαζόμαστε έργα υποδομής, αλλά και ανάπτυξης. Δήμος σημαίνει κοινωνική πολιτική και πολιτική αλληλεγγύης.

Από τότε που παραλάβατε, μειώσατε την κοινωνική πολιτική. Λέτε ότι δεν υπάρχουν νεφελώματα στη Διοίκησή σας. Τα 1.200 στον κολλητό του Μπέου δεν είναι νεφέλωμα; Τα 10.000 σε ανάθεση σημαιοστολισμού του Δήμου σε εταιρεία στη Θεσσαλονίκη; Οι πολίτες άρχισαν να αντιδρούν.

 

Κλείνοντας ο Δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων: Βασιστήκαμε στις Υπηρεσίες, στους Προέδρους και σε πολλά άλλα, για τον προϋπολογισμό αυτό. Θέλουμε ό,τι ψωνίζουμε να το πληρώνουμε. Είναι δύσκολοι οι καιροί και για να επιβιώσουμε πρέπει να είμαστε σταθεροί.

 

04img_8258 07img_8261 10img_8264


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …