• 5 Δεκεμβρίου, 2016

Η εκδήλωση του ΕΠΑΛ για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Η εκδήλωση του ΕΠΑΛ για την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού για την “Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του ΕΠΑ.Λ. με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αλμυρού. Οργανώθηκε  από την κα Θεοδοσίου Μαρία Ψυχολόγο και την κα Ανθούλη Ελένη ειδικότητας Γραφικών Τεχνών εκπαιδευτικών του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού. Παραβρέθηκαν όλοι οι μαθητές και των δύο σχολείων μαζί με τους καθηγητές τους. Επίσης παρόντες ήταν ο κος Λάμπρος Μορφακίδης διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού και ο κος Καπράνας Γεώργιος διευθυντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της κας Θεοδοσίου Μαρίας με θέμα: “Μπορώ να προσφέρω ό,τι κι εσύ. Φτάνει να μου δώσεις τα εφόδια και την ευκαιρία”.

Στην συνέχεια ακολούθησε διαδραστική παρουσίαση της κας Ανθούλη Ελένης.  Έτσι  δόθηκε η δυνατότητα στου μαθητές να αντιληφθούν με επάρκεια το διαπραγματευόμενο θέμα.

Τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν αρκετά και μεταξύ αυτών:

  1. Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν ή μπορεί να παρουσιάσουν, περιστασιακά η μόνιμα αυτές τις “ειδικές ανάγκες”, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
  2. Άρα η έννοια της “ειδικής ανάγκης” ουσιαστικά αντιστοιχεί στην ιδιαιτερότητα του καθενός ατόμου, η οποία καθρεφτίζει και την μοναδικότητά του.
  3. Ουσιαστικά αναφέρεται σε όποιον διαφοροποιείται από τον μέσο άνθρωπο, π.χ. σε κάποιον που έχει ακουστική απόκλιση.
  4. Όσο περισσότερα είναι τα σημεία διαφοροποίησης τόσο πιο υψηλή είναι η “ειδική ανάγκη” και επομένως ο ιδιαίτερος τρόπος χειρισμού της.

 

Σχεδιασμός για όλους, είναι μια ηθική προσέγγιση, φορέας της βασικής ανθρώπινης αρχής της ισότητας και του σεβασμού των ιδιοτήτων των ατόμων”.

Τελικά μπορούμε να σπάσουμε τα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι και να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.

Ευχαριστώντας τις δυο ομιλήτριες για αυτή την όμορφη “συνάντηση”, εκείνο που σίγουρα μας έμεινε τελικά εκτός όλων των άλλων, ήταν η ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αλμυρού με τους υπέροχους μαθητές με ειδικές δεξιότητες του ΕΕΕΕΚ Αλμυρού.

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Έπιασε κορυφή ο Αχιλλέας!

Έπιασε κορυφή ο Αχιλλέας!

Ο Αχιλλέας έφυγε νικητής από το γήπεδο ΕΤΒΑ, με σκορ 1-4 απέναντι στον γηπεδούχο Πηλέα και…
Με το δεξί στο πρωτάθλημα, σειρά τώρα ο ημιτελικός Κυπέλλου!

Με το δεξί στο πρωτάθλημα, σειρά τώρα ο ημιτελικός Κυπέλλου!

Με νίκη συνοδεύτηκε η πρεμιέρα της ομάδας Γυναικών του ΓΣΑ στο τοπικό πρωτάθλημα. Το απόγευμα του…
ΔΑΣ-ΟΤΑ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θανάση Πρίντζου

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Θανάση Πρίντζου

Από τηνΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας λάβαμε και δημοσιεύουμε: Η ΔΑΣ-ΟΤΑ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον συνάδελφο Θανάση Πρίντζο,…