• 30 Νοεμβρίου, 2016

Επισκέπτριες Κ. Υγείας Αλμυρού: Προστατευτείτε από τη γρίπη… εμβολιαστείτε – έκδοση 26-11-2016

Επισκέπτριες Κ. Υγείας Αλμυρού: Προστατευτείτε από τη γρίπη… εμβολιαστείτε – έκδοση 26-11-2016

Εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης και υγείας για τα σχολεία του Αλμυρού

Οι Επισκέπτριες Υγείας του κέντρου υγείας Αλμυρού, σε συνεργασία με την Α’θμια και Β’θμια εκπαίδευση, μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας “Κοινωνικό Σχολείο”, επισκέπτονται τα σχολεία της περιοχής μας, με σκοπό να ενημερώσουν τους μαθητές για σημαντικά θέματα πρόληψης και υγείας.

Οι επισκέψεις στα σχολεία άρχισαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς(16/9) και θα συνεχιστούν έως τη λήξη της. Επιπρόσθετα πρόκειται να ξεκινήσει εμβολιασμός σε όλα τα Νηπιαγωγεία του Δήμου Αλμυρού, με το εμβόλιο Mantoux, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά κρούσματα φυματίωσης.

Μερικά από τα προγράμματα ενημέρωσης αφορούν: τις συνέπειες του καπνίσματος, την ενημέρωση για το AIDS,  τη σωστή Διατροφή και τις συνέπειες της Παχυσαρκίας στον οργανισμό μας, τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων και τον εμβολιασμό κατά της γρίπης.

Τα κρούσματα της γρίπης πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες, γι’ αυτό και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου των επισκεπτριών του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, σχετικά με την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

«Η γρίπη είναι τόσο κοινό πρόβλημα το χειμώνα, που οι  περισσότεροι τείνουμε να τη θεωρούμε κάτι δεδομένο και απλό. Όμως εκτός από… ταλαιπωρία, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  Γιατί λοιπόν οι ειδικοί επιμένουν στον προληπτικό εμβολιασμό και τι μας προσφέρει;

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς καθώς και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως χωρίς θεραπεία σε 4-5 ημέρες. Ωστόσο μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές, ενίοτε σοβαρές, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Αποτελεσματική θεραπεία για τη γρίπη δεν υπάρχει. Τα αντι-ιικά φάρμακα που διατίθενται, βραχύνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών μόνο αν η λήψη τους γίνει έγκαιρα, δηλαδή από το πρώτο εικοσιτετράωρο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη και τις επιπλοκές της είναι ο ετήσιος εμβολιασμός.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι απαραίτητο. Από το 2010 συνίσταται όλοι οι ενήλικες και όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών να εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τη γρίπη. Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα πρέπει να δίνεται σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της γρίπης όπως:

1) ενήλικες άνω των 65 ετών

2) οι έγκυες γυναίκες

3) παιδιά μικρότερα των 5 ετών

4) όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα υγείας, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη

5) άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια θεραπεία με κορτιζόνη

6) παιδιά και έφηβοι (6 μηνών-18 ετών) που λαμβάνουν χρόνια θεραπεία με ασπιρίνη

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, το επιδημικό κύμα της γρίπης στη χώρα μας συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου με κορύφωση τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Συνίσταται ο εμβολιασμός να γίνεται στο διάστημα στις αρχές του Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου, κάθε χρόνο ώστε να υπάρχει αρκετό χρονικό διάστημα για τη δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό.

Το εμβόλιο προστατεύει μόνο από τη γρίπη που οφείλεται σε συγκεκριμένους ιούς που περιλαμβάνει το εμβόλιο και όχι γενικά από τις ιώσεις. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ποικίλλει από χρονιά σε χρονιά. Από μελέτες που έχουν γίνει έχει καταδειχθεί ότι προστατεύεται από τη νόσο το 70%- 90% των ατόμων που εμβολιάζονται. Αλλά και όσα άτομα αρρωστήσουν τελικά παρόλο που έχουν εμβολιαστεί, θα έχουν ηπιότερη νόσο από εκείνους που δεν έχουν εμβολιστεί καθώς και λιγότερες επιπλοκές.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι γενικά ήπιες, υποχωρούν σύντομα και αφορούν κυρίως σε τοπικές αντιδράσεις, ερυθρότητα και οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού. Λιγότερη συχνή είναι η δεκατική πυρετική κίνηση διάρκειας 1-2 ημερών.

Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανά στελέχη ιών και δεν προκαλεί γρίπη.

Όσον αφορά τα γενικά μέτρα προστασίας από τη γρίπη είναι:

Η συστηματική τήρηση κανόνων υγιεινής όπως:

  • Το προσεκτικό και συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο μιας χρήσης όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε
  • Η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια
  • Η αποφυγή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης
  • Η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους

 

Αποδεδειγμένα ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει εσάς και τους γύρω σας από διάφορους τύπους του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου και τοι ιού την νέας γρίπης Α (Η1Ν1).

 

Οι Επισκέπτριες Υγείας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, Ζαχαράκη Ελένη και Κεσμετζή Ειρήνη και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας κ. Γεωργιάδης Παναγιώτης.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …