• 29 Νοεμβρίου, 2016

Ξεκληρίστηκε σε αεροπορικό δυστύχημα η Βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένζε

Ξεκληρίστηκε σε αεροπορικό δυστύχημα η Βραζιλιάνικη ομάδα Σαπεκοένζε

Αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες (72 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα) έπεσε κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Το αεροσκάφος εκτελούσε πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο Βίρου Βίρου στην Σάντα Κρους της Βολιβίας. Υπάρχουν μόνο 6 επιζώντες, αναμεσά τους τέσσερις ποδοσφαιριστές.

Με το αεροπλάνο ταξίδευε και η ομάδα ποδοσφαίρου Σαπεκοένζε της Βραζιλίας, η οποία επρόκειτο να παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Νοτίου Αμερικής στο Μεντεγίν με την Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας. Η αποστολή της είχε 42 άτομα, 21 δημοσιογράφοι και φίλαθλοι.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας στην Αντιόχεια, Χοσέ Ασεβέδο, ενημέρωσε ότι ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 76: «Δουλεύουμε για να διασώσουμε τα σώματα των υπολοίπων. Καταφέραμε να σώσουμε 5 ανθρώπους ζωντανούς, όταν ξημερώσει θα συνεχίσουμε» (σ.σ. πριν γίνει γνωστό ότι τελικά διασώθηκε ένας ακόμα).

Μεταξύ των επιζώντων φαίνεται να είναι ο τερματοφύλακας της ομάδας, Τζάκσον Φολμαν, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο έτερος γκολκίπερ, Ντανίλο, όπως και ο αμυντικός Αλαν Ράσελ, η σύζυγος του οποίου με ανάρτηση στο twitter το επιβεβαιώνει. «Ευχαριστώ τον Θεό. Ο Αλαν είναι καλά, στο νοσοκομείο σε σταθερή κατάσταση. Προσευχόμαστε για όλους όσους δεν έχουν ακόμα διασωθεί και δύναμη στις οικογένειες τους».

Τέταρτος πάικτης που διασώθηκε ύστερα από πολύ ώρα προσπάθειας είναι ο 31χρονος αμυντικός, Έλιο Ζαμπιέρ Νέτο!

Ντανίλο και Ράσελ κάθονταν δίπλα δίπλα, όπως μαρτυρά και η selfie πριν την απογείωση του μοιραίου αεροσφάφους.

Επιζών είναι και ένα μέλος της δημοσιογραφικής αποστολής, ονόματι Ράφαελ Κορέα Γκομπάτο του Radio Οέστε και ένα μέλος του πληρώματος, Χιμένα Σουάρες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 32χρονος τερματοφύλακας, Μαρσέλο Μπεκ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο αγωνιζόταν στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας στάθηκε τυχερός, καθώς ο τεχνικός της Σαπεκοένσε, Κάιο Ζούνιορ δεν τον συμπεριέλαβε στην αποστολή.

H ίδια η ομάδα πάντως με επίσημη ανακοινωσή της αναφέρει ότι θα ενημερώσει για το τι έχει συμβεί στην αποστολή όταν θα έχει επίσημα στοιχεία και προτρέπει τους φιλάθλους να μην πιστεύουν ότι ακούν και διαβάζουν. Παράλληλα δημοσιοποιεί τις προεσευχές της για την τύχη των μελών της αποστολής της Σαπεκοένζε.

* Η ομάδα ιδρύθηκε το 1973 και κατάφερε να ανέβει στην Α’ Κατηγορία το 2014. Αυτή τη στιγμή είναι στην 9η θέση της βαθμολογίας. Έδρα της είναι η πόλη Σαπέκου, στη Νότια Βραζιλία. Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τον βραζιλιάνικο σύλλογο.

Η πτήση επρόκειτο να φτάσει στο Μεντεγίν στις 4:33 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), έχασε όμως την επαφή με τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου Ρίο Νέγκρο, λόγω προβλημάτων στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

Μάλιστα, ο πιλότος φαίνεται να άδειασε το αεροπλάνο από καύσιμα, ώστε να αποφύγει τα χειρότερα κατά την πρόσκρουση στο έδαφος.

Στο σημείο που έχει καταπέσει το αεροπλάνο η θερμοκρασία είναι γύρω στους 4 βαθμούς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η βροχή που είχε πέσει νωρίτερα δυσκολεύει το έργο των διασωστών.

Σύμφωνα με το Radio Carasol η χαμηλή ορατότητα δεν επέτρεψε ούτε στα ελικόπτερα να πλησιάσουν, όπως και στα ασθενοφόρα, ενώ υπενθυμίζεται ότι όταν έγινε το δυστύχημα η τοπική ώρα είναι 8:33 το βράδυ, κάτι που σημαίνει ότι η διασωση ήταν πολύ δύσκολη μέσα στη νύχτα.

 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ κίνηση: Η Ατλέτικο Νασιονάλ ζήτησε να δοθεί ο τίτλος στη Σαπεκοένσε!

Ακόμη και σε στιγμές τέτοιες οδύνης, το αθλητικό μεγαλείο μπορεί να λάμψει.

Η Ατλέτικο Νασιονάλ επρόκειτο να αναμετρηθεί με τη Σαπεκοένσε τα ξημερώματα της Πέμπτης στον τελικό του Κόπα Σουνταμερικάνα, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια και η βραζιλιάνικη ομάδα ξεκληρίστηκε (πλην τεσσάρων παικτών) σε αεροπορική τραγωδία.
Ο σύλλογος από τη Βραζιλία προέβη σε μια απίστευτη χειρονομία. Όπως μεταδίδεται από τα ΜΜΕ της χώρας, ζήτησε από τη Συνομοσπονδία Λατινικής Αμερικής (CONMEBOL) να απομείνει το τρόπαιο στη Σαπεκοένσε, στη μνήμη των θυμάτων!
Η κίνηση της Ατλέτικο Νασιονάλ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς πως -παρότι έχει πανηγυρίσει δύο φορές το Κόπα Λιμπερταδόρες (τελευταία το 2016)- δεν έχει κατακτήσει ποτέ σε επτά συμμετοχές το Κόπα Σουνταμερικάνα, ενώ έχει χάσει σε δύο τελικούς.

Όπως αναφέρουν επίσης τα βραζιλιάνικα ειδησεογραφικά δίκτυα, μετά το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη, οι σύλλογοι της Βραζιλίας προσφέρθηκαν να παραχωρήσουν δανεικούς ποδοσφαιριστές στη Τσαπεκοένσε, ενώ ζήτησαν από την Ομοσπονδία η ομάδα να μην υποβιβαστεί για τις επόμενες τρεις σεζόν.

Ο τελικός όπως ήταν φυσικό αναβλήθηκε, όπως και κάθε αθλητική δραστηριότητα στην Λατινική Αμερική μέχρι νεωτέρας, όμως ο Ατλέτικο Νασιονάλ προέβη σε μια αξιοθαύμαστη κίνηση.

Η πρωταθλήτρια Παλμέιρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την Ομοσπονδία να της δώσει άδεια, προκειμένου στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής να παίξει φορώντας τη φανέλα της μοιραίας Σαπεκοένσε.

«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Σαπεκοένσε. Ήδη έχουμε λάβει την άδεια των χορηγών μας», τόνισε ο βραζιλιάνικος σύλλογος.


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …