- 2 Νοεμβρίου, 2016
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ – έκδοση 28-10-2016
Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδη
BEng MSc AMIEE MILT,
Σύμβουλος Επενδύσεων,
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Αλμυρού
Στη σημερινή εποχή δυστυχώς λείπουν οι ευκαιρίες για ελεύθερο και αδόμητο παιχνίδι. Τα παιδιά κλείνονται σε διαμερίσματα και απομονώνονται μπροστά σε μία οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή. Ακολουθούν ένα πρόγραμμα που οι μεγάλοι τους επέβαλλαν γεμάτο δραστηριότητες που στην πραγματικότητα δεν τους προσφέρουν κάτι. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και οι παιδικοί σταθμοί έρχονται να «στηρίξουν» παιδιά και γονείς. Μέσα από δραστηριότητες τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να συντονίζονται, να συνεργάζονται, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Ακόμα, τα προγράμματα έχουν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τα παιδιά μαθαίνουν διάφορα πράγματα μέσα απ΄ το παιχνίδι. Αφού λοιπόν αναπτύξουν δεξιότητες και νιώσουν ασφάλεια με τον εαυτό τους τότε μπορούν να αναζητήσουν τη γνώση. Είναι προφανές λοιπόν ότι αυτές οι δομές συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και στην διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης του παιδιού επιτυγχάνοντας
- Την κοινωνικοποίηση του παιδιού
- Την αυτονόμηση του παιδιού
- Την ενίσχυση της λεκτικής ικανότητας του
- Την ενίσχυση και στήριξη των διαφόρων ικανοτήτων του
Οι δομές αυτές είναι απαραίτητες σε μια τοπική κοινωνία για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και ειδικά σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς, οι οικογένειες οι οποίες έχουν οικονομική δυσχέρεια, χρησιμοποιούν αυτές τις δημοτικές δομές προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη τους.
Η κυβέρνηση έχει μειώσει και έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού ως αναφορά την χρηματοδότηση αυτών των δομών με αποτέλεσμα οι δήμοι να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις διατήρησης τους. Κάποιες δομές κινδυνεύουν να κλείσουν λόγω της μείωσης χρηματοδότησης, κάποιες δομές χρειάζονται πρόσληψη ειδικών προκειμένου να μπορέσουν να εγγράψουν περισσότερα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι έχουν έρθει σε δύσκολη θέση προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τους πολίτες τους και να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τα οικονομικά δεδομένα.
Οι δομές αυτές φιλοξενούν το μέλλον του τόπου μας στα πρώτα του βήματα, ως εκ τούτου, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες διατήρησης και βέλτιστης αξιοποίησης αυτών των δομών.
Οι δημοτικές αρχές έχουν μεγάλη ευθύνη για την διατήρηση και ενίσχυση αυτών των δομών ακόμη και αν χρειαστεί να περικόψουν άλλες δαπάνες ή να μετεγκαταστήσουν τις δομές σε άλλα σημεία τα οποία θα εξυπηρετούν με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών.
Η κυβέρνηση από την μεριά της έχει υποχρέωση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους. Επιπλέον έχει υποχρέωση να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολουμένου προσωπικού στις δομές και στο εκάστοτε πρόγραμμα.
Οι γονείς πρέπει να είναι πάντα σε επαγρύπνηση και να απαιτούν μαζί με τις δημοτικές αρχές να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν τα δικαιώματα των παιδιών στην φροντίδα και την αρωγή με την βοήθεια του κράτους.