- 2 Νοεμβρίου, 2016
Εκδήλωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών με αφορμή την έναρξη μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας – έκδοση 28-10-2016
Την περασμένη Κυριακή 23 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου, παρουσία τοπικών φορέων και του πρέσβη της Αλβανίας, με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για την πρόσφατη νέα δράση, της παράδοσης μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας, που θα πραγματοποιούνται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευξεινούπολης.
Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο συμμετέχουν αιρετοί, αλλά και μετανάστες. Ως πρώτος εκλεγμένος εκπρόσωπος της Επιτροπής του συμβουλίου ένταξης μεταναστών του Δήμου Αλμυρού, ο κύριος Μαλίκ Κούσε, έκανε τις παρακάτω δηλώσεις στο «Λαό»:
«Είναι σημαντική η νέα αυτή δράση της διδαχής της Αλβανικής γλώσσας, εφόσον καλύπτεται κατά προτεραιότητα η ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο δημόσιο σχολείο. Στην εκδήλωση της Κυριακής, είχαμε τη χαρά να μας τιμήσουν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Αλμυρού Εσερίδης Δημήτρης, ο πρέσβης της Αλβανίας Ντασνόρ Νερβίσι, ο πρόεδρος της κοινότητας Ευξεινούπολης Αργύρης Τέφογλου, ο Αντιπρόεδρος της κοινότητας Μπούντης Θεόδωρος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Χρήστος Καλλές, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ένταξης Μεταναστών Μαρκάκης Γεώργιος.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Ευξεινούπολης για την παραχώρηση του Πολιτιστικού, για τις ανάγκες των μαθημάτων. Τονίζουμε ότι τα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν, όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά σε όλους τους Αλμυριώτες συμπολίτες μας.
Ευχαριστούμε τη δασκάλα μας, η οποία αφιλοκερδώς προσφέρεται για αυτό το έργο, όπως και τους φορείς της τοπικής εκπαίδευσης που βοηθούν σε οτιδήποτε ζητάμε.
Εκτιμούμε ότι σήμερα ζουν περίπου 600 μετανάστες στον Αλμυρό, ενώ το 2012 στην τελευταία καταγραφή που έχουμε ήταν περίπου 1.000. Δυστυχώς πριν από χρόνια διεκόπη το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους ενήλικες μετανάστες. Αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την ένταξη των μεταναστών και αναζητούμε τρόπους επαναφοράς του.
Σημαντικό πρόβλημα είναι και η διαδικασία των αδειών παραμονής και ιθαγένειας, καθώς η γραφειοκρατία μπερδεύει τους μετανάστες και είναι χρονοβόρα. Ερευνούμε τη δυνατότητα μιας νέας ενημερωτικής εκδήλωσης γύρω από το θέμα αυτό.
Επαναλαμβάνω αυτό που και ο πρέσβης τόνισε στην ομιλία του, ότι προτεραιότητα είναι να διδαχθούν τα παιδιά μας την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, όπως και ότι παροτρύνουμε όλους τους μετανάστες να συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και στις εθελοντικές δράσεις του Δήμου και των Συλλόγων.»