• 1 Νοεμβρίου, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 28-10-2016

Στις νέες φλέβες κρύβονται

φίλοι, που λες δακρύζουνε.

Ζεστό το καλωσόρισμα

και νεύμα «συνεχίζουμε».

 

Ε Π Ε Σ Τ Ρ Ε Ψ Α ….

Με τρεις νέες αρτηρίες, να τρέχουν απρόσκοπτα πια το αίμα μου, επανέρχομαι πλέον να ξανασμίξω με όλους σας, σε μια νέα ζωή.

Η εμπειρία του τριπλού «μπάι πας» οδυνηρή, όσο και εντυπωσιακή. Τα μαγικά χέρια του Ματθαίου Σ. Παναγιώτου και των συνεργατών του (Χ. Κυριαζής, Δ. Τζερτζεμέλης και Σ. Οικονομίδου), στο άψογο θεραπευτήριο του Metropolitan, μου έδωσαν εξ αρχής δικαιώματα σε μια νέα πιο εύκολη και πιο υγιεινή ζωή. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον καρδιολόγο μου κ. Γιώργο Λυμπερόπουλο, η ορθή κρίση και η επιμονή του οποίου για κάποιες πρόσθετες εξετάσεις, μου έσωσαν τη ζωή.

Τώρα εργάζομαι σκληρά για την πλήρη ανάρρωση και αποκατάσταση, προσπαθώντας να σταθώ πλήρως στα πόδια μου, ίσως πριν την Πρωτοχρονιά.

Ως τότε όμως δεν μπορώ να αγναντεύω άπραγος τη ζωή, να περνάει από το παράθυρό μου, ούτε -παρά τις συστάσεις των γιατρών- να μην εργάζομαι.

Ιδού λοιπόν σήμερα να δηλώνω παρών και να προσπαθώ να κάνω αισθητή την παρουσία μου στα παλιά λημέρια, υποβασταζόμενος από τα δυο «διαμάντια» που μου χάρισε ο Θεός, τη Βιβή και τον Μιχάλη, τα παιδιά μου, που μονιασμένα κι αγκαλιασμένα έδωσαν μάχη για τη σωτηρία μου.

Ναι… Η αγάπη και η φροντίδα για τους γονιούς, δεν είναι κάτι αυτονόητο ή προαπαιτούμενο. Δεν ξέρω αν εμπνέεται ή κάτι άλλο… Ξέρω όμως ότι είμαι από τους τυχερούς πατεράδες και δοξάζω το Θεό γι’ αυτό…

Τον δοξάζω επίσης, γιατί μου έδωσε καλούς φίλους, οι οποίοι δεν έφυγαν ούτε λεπτό από κοντά μου.

 

Αυτή η προσωπική περιπέτεια υγείας πέρασε στην καινούργια μου καρδιά σαν πολλαπλό μάθημα ζωής, όχι μόνο εξ αιτίας της αυτοκαταστροφικής (και ηλίθιας) συνήθειας του 48χρονου καπνίσματος, αλλά και για τις παθογένειες της Δημόσιας Υγείας, παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών, στη σημερινή Ελλάδα της διαρκούς υποβάθμισης, έτσι όπως τις έζησα, μέσα σε λίγες μέρες, κι έμεινα έκπληκτος από την έκταση και την επικινδυνότητά τους.

Οι οδυνηρές διαπιστώσεις μου για τα χάλια της περίθαλψης και της ΜΗ φροντίδας του Ελληνικού πληθυσμού αφορούν κάθε φτωχό κι ανήμπορο που θα νοσήσει, αλλά κατόπιν θα πρέπει να τρέξει πολύ και θα χρειαστεί μόνο ….τύχη και μπόλικο χρήμα, για να βρει τη γεια του. Το σαθρό οικοδόμημα της δωρεάν Δημόσιας υγείας και περίθαλψης καταρρέει, φοβάμαι ανεπίστρεπτα.

Δανειστές και οι επίορκοι πολιτικοί που μας κυβέρνησαν με τα μνημόνια έχουν παίξει προ πολλού στα ζάρια τις ζωές και την ασφάλεια των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, σχεδόν ακυρώνουν τον ιερό όρκο γιατρών και νοσηλευτών, όσους δηλαδή προσπαθούν ακόμη, με νύχια και με δόντια, με …μαγικά, να κρατήσουν το σύστημα όρθιο, έστω και κατ’ επίφαση.

Όσα είδα και έζησα, μέσα σε λίγες μέρες, με υποχρεώνουν να στρατευτώ σ’ έναν αγώνα για καλύτερη περίθαλψη και υγεία των συμπατριωτών μου, παλεύοντας από τον οδηγό ασθενοφόρου που λείπει από τον Αλμυρό, μέχρι την απαίτηση και το δικαίωμα για ίση ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα σε όλους.

Θα μπορούσα να γράφω για ώρες τα προβλήματα που «γονατίζουν» την περίθαλψη και την υγεία μας.

Δεν νοείται για παράδειγμα, ως ασθενής, να ψάχνεις ολόκληρη πτέρυγα σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκειμένου να βρεις μια ντουζιέρα για να πλυθείς… Τελικά, να βρίσκεις μια στις ….γυναικείες τουαλέτες, που ωστόσο δεν κλειδώνει, δεν ασφαλίζει, για να κάνεις τη δουλειά σου και να αναγκάζεσαι να ψάχνεις εθελοντή – συνασθενή σου, να τον βάλεις να φυλάει …σκοπιά απ’ έξω. Δεν μπορεί να συμβαίνει (κι όμως συμβαίνει) να μην υπάρχει πουθενά στους νιπτήρες ένας καθρέφτης για να ξυριστείς ή να λούσεις έστω κακήν – κακώς το κεφάλι σου.

Τα υδραυλικά ολόκληρου του συγκροτήματος κάνουν «πάρτι ακολασίας», αφού εκ …περιτροπής δεν δουλεύουν καζανάκια, νιπτήρες, ζεστά νερά κ.ο.κ.

Στους διαδοχικούς θαλάμους των διάφορων κλινικών του Νοσοκομείου δεν υπάρχει ούτε ένα κάθισμα για τους επισκέπτες, που αναγκάζονται έτσι να κάθονται στην άκρη του κρεβατιού του ασθενούς ή (σαν μόνιμοι συνοδοί) να νοικιάζουν πολυθρόνα με μίσθωμα 10 ευρώ τη βδομάδα, όσο και η …τηλεόραση.

Με το χέρι στην τραυματισμένη μου ακόμη καρδιά, προτρέπω τους νεώτερους των αναγνωστών μου, τα νέα παιδιά που έχουν στήσει ή πρόκειται να στήσουν οικογένεια, να επιλέξουν συνειδητά μια αξιόπιστη ιδιωτική ασφάλιση, ατομική και οικογενειακή, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν στο μέλλον κάθε έκτακτη επέμβαση, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια κτλ. για την αποκατάσταση της υγείας κάθε μέλους της οικογενείας τους.

Πάρτε το χαμπάρι: Το Σύστημα της Δημόσιας Υγείας ψυχορραγεί, μέσα σε μια «εντατική», που είτε δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα είτε δεν έχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα κυκλώματα που επί δεκαετίες λυμαίνονταν το χώρο έκαναν καλά τη δουλειά τους, «κλαδεύοντας» ακόμη και τους λίγους εκείνους που ύψωσαν το ανάστημά τους, τολμώντας να αντισταθούν στις ρεμούλες, τις μίζες και την απίστευτη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

 

Όποιο νέο αγόρι ή κορίτσι θέλει να δει την αποκρουστική εικόνα ενός παλιού καπνιστή, με σχισμένο στέρνο ή ένα μπανταρισμένο πόδι, από το οποίο αφαιρέθηκαν αγγεία, η επίδειξη είναι δωρεάν …εντός, καθημερινές και αργίες. Προσφέρεται μάλιστα καφές ή αναψυκτικό, αλλά ΟΧΙ τσιγάρο.

 

Σας αγαπώ πολύ, όλες και όλους, για το έμπρακτο ενδιαφέρον σας και τις ευχές σας και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει πάντοτε το πολυτιμότερο, την υγεία σας.

 

Γκρίνιες έφεραν οι πρώτες υγρές μέρες του Φθινοπώρου κι ας φαντάζουν αδικαιολόγητες, αφού συνδυάζονται με το προχωρημένο τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Οι αργίες του Αη-Δημήτρη και του «ΟΧΙ» θα γλυκάνουν λίγο την ατμόσφαιρα, αφού συνθέτουν ένα μικρό «διάλειμμα», το τελευταίο, δυο ολόκληρους μήνες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Η ΕΡΤ απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον έως σήμερα γενικό διευθυντή Ενημέρωσης Σταύρο Καπάκο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη και του κ. Καπάκου. Ο κ. Ταγματάρχης καταλόγιζε ευθύνες στον κ. Καπάκο για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του ενημερωτικού προγράμματος, ενώ ο κ. Καπάκος χρέωνε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ για κωλυσιεργία με απώτερο στόχο να επιβάλλει τις δικές του απόψεις. Την περασμένη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο που έγινε ο κ. Καπάκος επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και αυτονομία του ενημερωτικού τομέα χωρίς παρεμβάσεις από τη διοίκηση της ΕΡΤ. Και να σκεφτεί κανείς – όπως σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ, υπό τον τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις», ότι ο κ. Καπάκος ήταν μια ακραιφνής κομματική επιλογή (διευθυντής σύνταξης της «Αυγής»), κάτι που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της δημόσιας τηλεόρασης. «Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το «ενδιαφέρον» του Μαξίμου για την προώθηση συγκεκριμένων – απολύτως ελεγχόμενων- δημοσιογράφων και στα υπό δημιουργία κανάλια ορισμένων εκ των «υπερθεματιστών».

 

Και ως προς τις πατροπαράδοτες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Αλμυριωτών, για τον Πολιούχο τους και την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την Παρέλαση κτλ., είμαι βέβαιος ότι έχει ήδη ανάψει το …φυτίλι, κι ο λαός στην άκρη βάζει τους νεωτερισμούς του …Φίλη.

 

Χρόνια πολλά, στο πρώτο ζουζούνι της ζωής μου, στη σκορπίνα τη Βιβή, που 30 Οκτωβρίου έχει γενέθλια.

 


Σχετικά Άρθρα

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…
Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Ο Περιφερειάρχης κήρυξε την έναρξη του συμποσίου «Ημέρες Παπαδιαμάντη»

Δημ. Κουρέτας: «Η Θεσσαλία τιμά τον Αλ. Παπαδιαμάντη, την ιστορία και την κληρονομιά της» Σπουδαίοι άνθρωποι…
Εκδήλωση στο Βελεστίνο: παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου και της Σελήνης

Εκδήλωση στο Βελεστίνο: παρατήρηση του πλανήτη Κρόνου και της Σελήνης

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (ΕΑΔ), με έδρα…