• 23 Οκτωβρίου, 2016

Β. Κοντονάτσιος: Οφειλόμενες απαντήσεις – έκδοση 22-10-2016

Β. Κοντονάτσιος: Οφειλόμενες απαντήσεις – έκδοση 22-10-2016

…Μια επιστολή που θα συζητηθεί πολύ…

“Αισθάνομαι υποχρεωμένος να αναφέρω τα παρακάτω για να πληροφορηθούν για κάποια τελευταία γεγονότα και δημοσιεύματα  όσοι θέλουν να μάθουν την αλήθεια.

Τα καταθέτω δημοσίως και υπεύθυνα ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε΄  Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, ως πρώην πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού και ως επιμελητής των εκδόσεων της Φιλαρχαίου Εταιρείας και των Πρακτικών των Συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών.

  1. Η Οργανωτική Επιτροπή του Ε΄ Συνεδρίου ουδέποτε συνεδρίασε σε ολομέλεια, διότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός του κ. Καλλέ, απουσίαζαν συνεχώς και ουδέποτε δικαιολόγησαν την απουσία τους ούτε ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για όσα συζητήθηκαν, ούτε έστειλαν τα αναπληρωματικά μέλη να τους αντικαταστήσουν. Ο κ. Τσούτσας μάλιστα σε ουδεμία συνεδρίαση παρέστη.
  2. Όλες οι αποφάσεις παίρνονταν από τα τρία μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας ζητώντας και την συγκατάθεση του κ. Καλλέ. Έτσι υπήρχε μία πλειοψηφία πέντε μελών από τα επτά μέλη της επιτροπής, διότι ο κ. Reinder Reinders είχε εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο να τον αντιπροσωπεύει μονίμως με ψήφο όμοια με τη δική του.
  3. Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή απορρίφθηκαν γύρω στις είκοσι. Στον καθένα χωριστά από αυτούς στάλθηκε προσωπική απάντηση για τους λόγους της απόρριψης.
  4. Η ομιλία του κ. Τσούτσα είχε προεγκριθεί από εμένα προσωπικά σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία θα εγκρινόταν το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν παρέστησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε οι αναπληρωματικοί τους, ούτε ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικώς.
  5. Μετά την δημοσιοποίηση του τελικού καταλόγου των εισηγητών και των θεμάτων του Συνεδρίου δέχτηκα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας για την συμπερίληψή του θέματος του κ. Τσούτσα. Κάποια από αυτά προειδοποιούσαν για δημιουργία επεισοδίων και έντονων αντιδράσεων και απειλητικών αντιπαραθέσεων κατά την διάρκεια του Συνεδρίου. Επικοινώνησα με πρόσωπα που θεωρούσα ότι έπρεπε να συμβουλευτώ. Τελικά εντελώς μόνος μου, χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς καμία εντολή, την οποία, ούτως ή άλλως, δεν θα δεχόμουν, αποφάσισα εγώ και μόνος προσωπικά την διαγραφή της συγκεκριμένης εισήγησης και έδωσα εντολή για την εκτύπωση του προγράμματος με πολλές άλλες αλλαγές που είχαν καταστεί αναγκαίες για διευκόλυνση ορισμένων εισηγητών. Αδιαφόρησα για τις όποιες κατηγορίες, διαμαρτυρίες ή άλλες αντιδράσεις θα δεχόμουν στο πρόσωπό μου γιατί ένιωθα ότι έπρεπε να διασφαλίσω την ήρεμη ατμόσφαιρα της διεξαγωγής του Συνεδρίου. Αυτό και μόνο με ενδιέφερε. Τις σκέψεις μου αυτές τις είπα και στον κ. Τσούτσα και συμφώνησε ότι προέχει η επιτυχία του Συνεδρίου, για την οποία άξιζε κάθε θυσία. Κατηγορηματικά λοιπόν δηλώνω υπεύθυνα ότι την διαγραφή της εισήγησης του κ. Τσούτσα αποφάσισα εγώ και μόνο εγώ, χωρίς να ζητήσω ούτε την γνώμη, ούτε την συγκατάθεση των λοιπών μελών της Οργανωτικής Επιτροπής.

Αν και εγώ ο ίδιος είχα εγκρίνει το θέμα πριν από πολύ καιρό και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι έπρεπε να ανακοινωθεί, αποφάσισα την διαγραφή του γιατί δεν ήθελα να ρισκάρω έστω και την απίθανη περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων που θα αμαύρωναν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου.

  1. Ο χαιρετισμός του κ. Χατζηκυριάκου και του κ. Καραμπάση δεν δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά του Δ΄ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών διότι ουδέποτε μου παραδόθηκαν, αν και επί δυόμισυ χρόνια μετά την διεξαγωγή του Συνεδρίου τους ζητούσα από τη Γραμματεία της τότε Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού και μάλιστα πολλές φορές, προφορικά και τηλεφωνικά. Δεν τους έχουμε, μου έλεγαν. Είπα να τούς απομαγνητοφωνήσουν. Ούτε αυτό έγινε. Ζήτησα να μου δώσουν τις κασέτες να  απομαγνητοφωνήσω εγώ τα σχετικά κείμενα. Ούτε αυτό έγινε. Όταν ήρθε η ώρα της  εκτύπωσης (είχαν περάσει εφτά χρόνια)  είδα ότι είχα όλους τους χαιρετισμούς των «επισήμων», Μητροπολίτη, νομάρχη, γραμματέως Λαογραφικού Τμήματος Ακαδημίας Αθηνών, βουλευτών κ.τ.λ., πλην του κ. Χατζηκυριάκου και του κ. Καραμπάση. Βρέθηκα σε πρόβλημα. Έπρεπε να προστατέψω το κύρος και την προσωπικότητα του δημάρχου κ. Χατζηκυριάκου που θα πληγωνόταν από την απουσία του χαιρετισμού του. Για να μην γίνει αισθητή αυτή η απουσία διέγραψα και τους χαιρετισμούς όλων των άλλων επισήμων. Και όχι μόνο αυτό. Για ακόμη μεγαλύτερη απάλυνση της κακής αυτής εντύπωσης από την έλλειψη του χαιρετισμού του τότε Δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου δεν συμπεριέλαβα στα Πρακτικά ούτε ένα χαιρετισμό του νέου Δημάρχου Δημήτρη Εσερίδη που αποφάσισε την έκδοση, όπως έπρεπε και όπως είχα κάνει στα  Πρακτικά του Γ΄ (Δήμαρχος Ευάγγελος Χατζηκυριάκος) και στα Πρακτικά του Α΄ και  Β΄ (Δήμαρχος Σπύρος Ράππος). Και δεν αρκέστηκα ούτε σ’ αυτό. Έκανα, πάντα για προστασία του κ. Χατζηκυριάκου, και το ανήκουστο να πλαστογραφήσω τον εαυτό μου. Τροποποίησα τον καταληκτήριο αποχαιρετισμό μου του Δ΄ Συνεδρίου (Βλ.Πρακτικά, Β΄τόμος, σελ. 449) στο επαινετικότερο: «Ευχαριστίες θερμές οφείλουμε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού και ιδιαιτέρως και προσωπικά στο δήμαρχο κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο, γιατί όχι μόνο κάλυψε τις προηγούμενες παραλείψεις των οκτώ ετών απραξίας ως προς την δημοσίευση των Πρακτικών του Γ΄ Συνεδρίου, αλλά συνεχίζοντας την παράδοση αποφάσισαν και χρηματοδότησαν την πραγματοποίηση και τούτου του Συνεδρίου. Συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες οφείλονται και στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού για την όλη συμβολή της στην επιτυχία του Συνεδρίου». Αναρωτιόμουν, έπειτα από αυτό που έκανα: Ποιος οφείλει ευχαριστίες σε ποιον; Αυτός που προσφέρει σ’ αυτόν που απολαμβάνει την προσφορά ή αυτός που απολαμβάνει την προσφορά σ’ αυτόν που του την προσφέρει;
  2. Καταγγέλθηκε ακόμη ότι σε βιβλίο της Φιλαρχαίου, που εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, ανέφεραν μόνο το όνομα της Φιλαρχαίου Εταιρείας και του προέδρου αλλά όχι του Δήμου. Πρόκειται για το βιβλίο «Η περιοχή του Αλμυρού στην Αρχαία Μυθολογία» που εκδόθηκε το 2010, πριν  από έξι χρόνια. Απαντώ: Το βιβλίο δεν εκδόθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου, απλά χρηματοδοτήθηκε η έκδοσή του από τον Δήμο. Ούτε το όνομα της Φιλαρχαίου, ούτε το όνομα του προέδρου αναφέρεται. Αναφέρεται το όνομα του συγγραφέως, που είναι υποχρεωτικό και το όνομα του διαχειριστή της έκδοσης, επίσης υποχρεωτικό εκ του νόμου. Αναφέρεται όμως (σελ. 5-6):  «Οφείλονται συγχαρητήρια αλλά και ειλικρινείς και θερμότατες ευχαριστίες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμυρού και στον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Χατζηκυριάκο για την αμέριστη συμπαράστασή τους στις προσπάθειες της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς» και ιδιαιτέρως, για την ολόθερμη υιοθέτηση της χρηματοδότησης τούτου του τόμου».

Πόσο δουλοπρεπέστερη εκδούλευση έπρεπε να διατυπωθεί και πόσο τιμητικότερη προβολή, και μάλιστα ονομαστική, του δημάρχου μπορούσε να γίνει, χωρίς να κατηγορηθεί κάποιος για απαράδεκτη υπόταξη του αξιώματος Δημάρχου σε συγκεκριμένο όνομα;

  1. Θα παραθέσω ασχολίαστα, αφήνοντάς τα στην κρίση όλων, μερικά άλλα που ειπώθηκαν από τον κ. Βαγγέλη Χατζηκυριάκο στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Λαός του Αλμυρού» (15 Οκτωβρίου 2016). Φέρεται να είπε ο κ. Χατζηκυριάκος: «Ξέφτισε και αυτή η ιστορία (τα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών)…. ομιλητές είναι όσοι προλάβουν πριν πεθάνουν ….. να προλάβουμε να τους φέρουμε να μιλήσουνε, πριν πάθουνε τίποτε…».

Επειδή ο μεγαλύτερος στην ηλικία ομιλητής ήμουν εγώ …. που με έφεραν στο Ε΄ Συνέδριο για να προλάβω να μιλήσω πριν πεθάνω, πριν πάθω τίποτε,  θα μιλήσω τώρα, μήπως και δεν  προλάβω αν καθυστερήσω λίγο: «Εκ στόματος κόρακος κρα – κρα  εξελεύσατο».

  1. Τα παραπάνω τα διατυπώνω επώνυμα και δημοσίως και σαν απάντηση σε μία επιστολή που έλαβε η Φιλάρχαιος Εταιρεία από τον κ. Αλέξανδρο Καραμπάση στην αποφαίνεται, ως ο υπέρτατος κριτής, ότι η Φιλάρχαιος Εταιρεία οφείλει να απολογηθεί ενώπιον του αλμυριώτικου λαού για την παράλειψη του χαιρετισμού του κ. Χατζηκυριάκου, γιατί παραλείποντάς τον δεν σεβόμαστε τα χρήματα των Αλμυριωτών. Αν υπήρχε, δηλαδή, στα Πρακτικά ο χαιρετισμός αυτός  – άκουσον, άκουσον – τότε μόνο θα σεβόμασταν τα χρήματα των Αλμυριωτών!

Βίκτωρ Κοντονάτσιος

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …