• 3 Οκτωβρίου, 2016

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – έκδοση 1-10-2016

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ – έκδοση 1-10-2016

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΧΑΙΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΟΘΡΥΣ»

ΣΕ ΕΡΓΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος  του πνευματικού κόσμου της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος θα  βρεθεί ο Αλμυρός για ένα τριήμερο, στις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου 2016, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Αφορμή βεβαίως το Ε΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΛΜΥΡΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Αλμυρού, σε συνεργασία με την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ και η επίσημη έναρξή του θα γίνει την Παρασκευή, στις  10 πμ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.

Ίσως αναρωτηθούν κάποιοι: Και τι είναι αυτό το Συνέδριο και γιατί αυτοί που το διοργανώνουν, επί μήνες τώρα, το διαλαλούν και αισθάνονται τόση υπερηφάνεια;

Το Αλμυριώτικο  αυτό Συνέδριο είναι  η κορυφαία επιστημονική, πνευματική, πολιτιστική σύναξη 85 επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι έρχονται από μακριά, αλλά και από γειτονικές μας περιοχές, για να καταθέσουν τις γνώσεις τους και τα αποτελέσματα των ερευνών τους που αφορούν την ιστορία της δικής μας περιοχής, του δικού μας τόπου, με 62 επιστημονικές ανακοινώσεις. Ο τόπος αυτός στην αρχαιότητα  εκαλείτο   Αχαΐα Φθιώτις και κατελάμβανε όλη τη σημερινή επαρχία Αλμυρού με τις Μικροθήβες, μέρος της περιοχής των Φαρσάλων από το νομό Λαρίσης και μέρος του νομού Φθιώτιδος.

 

%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7

 

Είναι μια περιοχή μεγάλης ιστορικής σημασίας, που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για πολλές κατηγορίες επιστημόνων. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που δεκάδες επιστημόνων, διαφόρων ειδικοτήτων  εξεδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο Ε΄ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διοργάνωσή του.

Είναι ένα  επιστημονικό συνέδριο κύρους,  που έχει πλέον καταξιωθεί, με θέματα που αφορούν την Αρχαιολογία, την Ιστορία, τη Λαογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Γεωγραφία, τη Γεωλογία, αλλά και κάθε επιστήμη η οποία συνεισφέρει στην έρευνα της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.  Οι ειδικοί επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος είναι  ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, λαογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, χωροτάκτες-πολεοδόμοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί, ανθρωπολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, δικηγόροι, θεολόγοι, καθηγητές Εκκλησιαστικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης, ξένων γλωσσών,   πληροφορικής, αρχειονόμοι, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, κοινωνιολόγοι, ερευνητές και μελετητές της τοπικής κυρίως ιστορίας, χωρίς  ασφαλώς  να είναι πάντα πολλοί από κάθε ειδικότητα.

Και δεν είναι μόνον οι ομιλίες. Παράλληλα με αυτές, στον ίδιο χώρο, και στους δύο ορόφους, Αλμυριώτες καλλιτέχνες, ζωγράφοι και φωτογράφοι, θα μπορούν να εκθέτουν έργα τους εμπνευσμένα από τα τοπία, την ιστορία, την καθημερινότητα και τις ομορφιές της περιοχής μας. Τα ονόματα όσων αποφασίσουν να συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν σε επόμενο δημοσίευμα.

Οι προεργασίες για την πραγματοποίηση αυτού του Συνεδρίου είχαν ξεκινήσει σχεδόν δύο χρόνια πρίν, αλλά οι κυρίως προετοιμασίες άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο, με την επίσημη ανακοίνωση- πρόσκληση, που ακολούθησε την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού.

Εδώ πρέπει να γίνει ειδική αναφορά στη συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού.  Με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Εσερίδη και την ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών συμβούλων, όλων των παρατάξεων, εγκρίθηκε η διοργάνωση του Συνεδρίου. Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει αναστείλει  πολλές  πολιτιστικές και άλλες δράσεις, ο Δήμος Αλμυρού, με γενναιοδωρία, με πείσμα, με αγάπη για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτού του τόπου, εγκρίνει και επιχορηγεί οικονομικά ένα επιστημονικό Συνέδριο, που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  ως «Διεθνές».  Ένα συνέδριο που παρόμοιό του δύσκολα οργανώνεται σε μεγάλες πόλεις, από μεγάλους και εύρωστους φορείς. Και εδώ, στον Αλμυρό, ετοιμάζεται,  με λίγα σχετικώς οικονομικά μέσα και  από ελαχιστότατα   άτομα, με εθελοντική προσφορά εργασίας, χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο όφελος. Με μόνο κίνητρο τη μεγάλη τους αγάπη για τον τόπο, την ιστορία του, την ανάδειξη  και προβολή του.

Σε άλλο δημοσίευμα αξίζει να αναφερθούν και τα ονόματα αυτών που αφιέρωσαν απλόχερα  χρόνο, ξεκούραση, ύπνο και ψυχική ηρεμία, καταβάλλοντας μεγάλο κόπο και αγωνία για να ετοιμασθεί     αυτή η διοργάνωση  με κάθε λεπτομέρεια. Έγιναν πολλά και μένουν ακόμη αρκετά να γίνουν.    Και τα μέλη της Φιλαρχαίου Εταιρείας που συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή  έχουν αναλάβει μεγάλο και πολύπλευρο μέρος της ευθύνης για την προετοιμασία και διεξαγωγή του συνεδρίου.

Το αποτέλεσμα όμως  είναι σίγουρο πως θα τους δικαιώσει. Στην  επιτυχία δε του εγχειρήματος θα συμβάλλει και η προσέλευση και παρακολούθηση των ομιλιών από τους  κατοίκους, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες, σχολεία, εκπαιδευτικούς, μαθητές  όλης της επαρχίας. Θα είναι η επιβράβευση όχι μόνον των διοργανωτών αλλά και όλων αυτών των 85 επιστημόνων που έρχονται στον Αλμυρό, για να μοιρασθούν μαζί μας τις γνώσεις τους, για να πλουτίσουν, να φωτίσουν και να προβάλουν την ιστορία μας.

Είναι οφειλόμενο καθήκον όλων μας να γεμίσουμε το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού σ΄ αυτό το τριήμερο, όπως αγκαλιάζουμε και παρακολουθούμε τόσες ψυχαγωγικές δράσεις και εκδηλώσεις.

 

Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσαμανή

Πρόεδρος  της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού ΟΘΡΥΣ

Γραμματεύς Της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε΄ Συνεδρίου

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…