• 3 Οκτωβρίου, 2016

Η Ευρώπη «μαγεύεται» από την Ελλάδα και την Ομάδα του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

Η Ευρώπη  «μαγεύεται» από  την Ελλάδα και την  Ομάδα  του Γυμνασίου Ευξεινούπολης

Το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/ΚΑ2  με τίτλο “YES HAPPINESS”  υποδέχτηκε στην Ευξεινούπολη  τις αποστολές των τριών Ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν μαζί με την Ελλάδα στο εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα,  την εβδομάδα από 25/9/16 έως 1/10/16.  Οι  αποστολές αποτελούνταν από μαθητές και καθηγητές που  προέρχονται από την Tarragona της  Ισπανίας,  το Frankenberg της Γερμανίας και το Kusadasi της Τουρκίας. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Ελλήνων μαθητών. Οι καθηγητές – μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, Καραγιαννοπούλου Μ., Σταυραντώνη Μ., Λάιος Δ., Πετρά Ε., Σιαμέτη Α., Δρόσου Μ. και Τσιαμανή Ε. αφιέρωσαν πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για την υλοποίηση του προγράμματος. Πολύτιμοι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα,  οι γονείς αυτών, οι οποίοι πρόσφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες, αλλά και άλλοι εθελοντές μαθητές  και  όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

 

 

Την Κυριακή 25/9/16 το βράδυ έγινε η υποδοχή των αντιπροσωπιών στο σχολείο και η παραλαβή των μαθητών από τις οικογένειες.

Τη Δευτέρα 26/9/16  αφού έγινε η ξενάγηση  στο σχολείο,   ξεκίνησαν οι εργασίες για τους καθηγητές και τους μαθητές. Οι καθηγητές ασχολήθηκαν με την πρόοδο των εργασιών, συζήτησαν τυχόν δυσκολίες στην υλοποίηση τους και όρισαν τις προθεσμίες για τα επόμενα στάδια ή την ολοκλήρωση αυτών. Οι μαθητές έκαναν ασκήσεις γνωριμίας και πολλά παιχνίδια τα οποία επιμελήθηκε ο κ. Λάιος Δ.,  και στη συνέχεια κάθε αντιπροσωπεία παρουσίασε  στην ολομέλεια του σχολείου τη χώρα της και το σχολείο της. Η ελληνική ομάδα τους έδωσε παραδοσιακά προϊόντα, τα οποία χορήγησαν ο Αραμπατζής Χ.  και ο Καλόγηρος Ν.  από το Βελεστίνο και  ο Γαλατσίδας Γ.   Το μεσημέρι τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Εσερίδης Δημήτρης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού τους καλωσόρισε,  πρόσφερε στους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και μαθητές δώρα με παραδοσιακά αρωματικά φυτά,  κρασί και τσίπουρο. Επίσης έδωσε σε κάθε εκπρόσωπο των  σχολείων μια αναμνηστική πλακέτα. Στη συνέχεια η  ελληνική ομάδα τους παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά  ελληνικά φαγητά.

Την Τρίτη συνεχίστηκαν οι εργασίες στο σχολείο και στη συνέχεια οι ομάδες επισκέφτηκαν την Κτηνοτροφική Μαγνησίας, όπου ξεναγήθηκαν στο τυροκομείο  και παρακολούθησαν τα στάδια παραγωγής και συσκευασίας τυριού. Η επόμενη επίσκεψη ήταν στο  Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού,  με ξεναγό την αρχαιολόγο Β. Ροντήρη και μετά στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Την Τετάρτη 27/9/16 στο Οινοποιείο Ν. Αγχιάλου «Δήμητρα» παρακολούθησαν τα στάδια παραγωγής και εμφιάλωσης  του κρασιού και του τσίπουρου. Στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Μαμαλούδη Ι. και στη  συνέχεια επισκέφτηκαν το ΚΠΕ Μακρινίτσας όπου ενημερώθηκαν για τα προγράμματα που υλοποιούνται  εκεί και  το  Αρχοντικό Τοπάλη.  Γευμάτισαν στην Πορταριά και το απόγευμα θαύμασαν την Αργώ στην παραλία του Βόλου και επισκέφτηκαν το Μουσείο Πόλης του Βόλου.

Την Πέμπτη  28/9/16 συνεχίστηκαν οι εργασίες στο σχολείο και στη συνέχεια οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Δάσος Κουρί όπου έπαιξαν  «Το κυνήγι  του θησαυρού» και βρήκαν τα αναμνηστικά μπλουζάκια που τους πρόσφερε η ελληνική ομάδα με το λογότυπο του προγράμματος και τα ξύλινα μετάλλια (τα οποία πρόσφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευξεινούπολης Γαλατσίδας Αλέξανδρος). Το βράδυ οργανώθηκε στο σχολείο η βραδιά φιλοξενίας για τους Ευρωπαίους εταίρους, που  ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της  Διευθύντριας, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος των ευρωπαϊκών προγραμμάτων  είναι η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και δράσεων στο σχολείο, η προβολή και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των εμπλεκομένων χωρών, η  προετοιμασία  των μαθητών   για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής τους και  να κατανοήσουν διαφορετικές κοινωνίες. Η επικοινωνία και  η αλληλεπίδραση των φιλοξενούμενων μαθητών και καθηγητών τόσο με τους μαθητές, όσο και γενικότερα με μέλη της τοπικής κοινωνίας και η γνωριμία με την πόλη και τον τρόπο ζωής σε αυτή. Στη συνέχεια  ο Δήμαρχος κ. Εσερίδης  Δ. καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες και αναφέρθηκε στην ελληνική φιλοξενία και φιλία και στα οφέλη που  αποκομίζουν οι μαθητές από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.  Η χορωδία του σχολείου  έψαλλε τον ύμνο της χαράς με την επιμέλεια της κ. Κούτσικου Ά. Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρουσίασαν  τα μπάνερ και τα πρόσφεραν στο Γυμνάσιο Ευξεινούπολης.  Η ελληνική ομάδα  πρόσφερε σε  κάθε σχολείο  ένα  κάδρο με χειροποίητη ζωγραφιά, που επιμελήθηκε η κ.  Γκαραγκούνη Π.  Ακολούθησαν ελληνικοί χοροί από τους έλληνες μαθητές με την επιμέλεια του  κ. Λάιου Δ.  Ο κύκλος των χορών  συνεχώς μεγάλωνε και όλοι μαζί, Έλληνες, Ισπανοί, Γερμανοί και Τούρκοι έγιναν μια μεγάλη ομάδα και χόρευαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και συρτάκι με πολλή χαρά.  Ακολούθησε το γεύμα όπου  οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και γλυκά, όλα φτιαγμένα με μεράκι και αγάπη από τις Ελληνίδες μαμάδες και τις καθηγήτριες.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων έγιναν μια μεγάλη παρέα. Έφαγαν, ήπιαν, τραγούδησαν και χόρεψαν μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι Ευρωπαϊκές αποστολές μαγεύτηκαν από την ελληνική φιλοξενία, απήλαυσαν την ελληνική βραδιά λέγοντας ότι θα τους μείνει αξέχαστη. Δεν είχαν λόγια για να εκφράσουν την χαρά τους. Ήταν  πραγματικά μια υπέροχη βραδιά..

Την Παρασκευή 30/9/16  όλες οι ομάδες επισκέφτηκαν τα Μετέωρα. Ξεναγήθηκαν στο Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου και στο Μεγάλο Μετέωρο. Φυσικά έμειναν άναυδοι και εντυπωσιασμένοι  αντικρίζοντας τους βράχους των Μετεώρων.

Το Σάββατο 1/10/16 ήρθε  η  ώρα του αποχαιρετισμού  και της αναχώρησης,  που βρήκε μαθητές, γονείς  και καθηγητές μια αγκαλιά, με δάκρυα στα μάτια μη μπορώντας να απομακρυνθεί ό ένας από τον άλλο.  Οι μαθητές δημιούργησαν φιλίες ζωής, απόκτησαν αυτοπεποίθηση και αισθάνθηκαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας μικρής κοινότητας. Όλα αυτά έκαναν τον αποχαιρετισμό πολύ δύσκολο. Οι στιγμές ήταν μοναδικές, τα συναισθήματα πλούσια και οι εμπειρίες ανεκτίμητες.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στις οικογένειες που φιλοξένησαν τους ευρωπαίους μαθητές με πολλή  αγάπη και φροντίδα.

 

                                                                                                         Η Διευθύντρια

                                                                                                    Σταυραντώνη Μαρία


Σχετικά Άρθρα

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας στην Α’ Τοπική

Από τις 14 Απριλίου όταν ολοκληρώθηκε η μεγάλη κατηγορία της περασμένης σεζόν, μέχρι το Σάββατο 21…
Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Χρ. Μπουκώρος: «Αναγκαίο βήμα η σύμβαση για το έργο αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξηριά Αλμυρού»

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, κάλεσε σήμερα Τετάρτη (18/9) τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο…
Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού της λιμνοδεξαμενής Ξεριά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ στον Αλμυρό

Την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024, υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, υπό τον Υπουργό Υποδομών και…