• 8 Σεπτεμβρίου, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 3-9-2016

Έφυγ’ η μπόχα, μυρουδιές,

απ’ όλα τα «παζάρια».

Για το αν θα ‘χουμε εκλογές,

θα ρίξουμε τα …ζάρια.

Φαντάζει πρόωρη η «ημερολογιακή ευχή» «καλό Φθινόπωρο», κάτι που ελπίζουμε ν’ αργήσει, αν και μπήκαμε ήδη στο Σεπτέμβρη κι αφήσαμε πίσω μας όλες τις «ασθενείς» παθογένειες του καλοκαιριού, με τελευταία το …παζάρι του Αλμυρού. Όλα τα «σήματα» γύρω μας δείχνουν προς χειμώνα, αλλά κανένας δεν το παραδέχεται ακόμη, καμώνεται πως δεν τα βλέπει και όσο οι θερμοκρασίες παραμένουν ψηλά, άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

 

Η πρώτη «σφυριά» ήρθε με τα μπιλιέτα του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε λίγες μέρες ανοίγουν τα σχολεία και θα συντελεστεί το καταναγκαστικό «παιδομάζωμα», από τις αλάνες, τα πάρκα και τις καφετέριες. Ξοπίσω τους οι πρώτες δαπάνες φροντιστηρίων, εγγραφές, αγορά σχολικών ειδών κτλ. Κάπως αργότερα, οι πρώτες δαπάνες θέρμανσης κ.ο.κ. Αμείλικτος ο χρόνος τρέχει κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα… Μια ανηφόρα που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, με τις συνθήκες της καθημερινότητας να δυσκολεύουν διαρκώς, όπως κι αυτή-καθαυτή η επιβίωση των περισσοτέρων Ελλήνων. Πάντως, στο μυαλό των περισσοτέρων δεν είναι πλέον το πόσο ακόμη θ’ αντέξουμε, αλλά πότε θα αντιδράσουμε και θα ξεσηκωθούμε. Η κατάσταση δεν πάει άλλο, κουμπάρε…

 

Δεν είναι τόσο οι Κυβερνητικές προθέσεις για κάποιες παροχούλες, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων κτλ. (οι περισσότερες στα λόγια, για το φόβο του μπαμπούλα των δανειστών), εγκαίνια δρόμων ή την …ανάπτυξη που ετοιμάζεται να μας ξανασερβίρει ο Τσίπρας, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όσο η κινητικότητα (πες το και …νευρικότητα) των Βουλευτών και πολιτευτών, που κάνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να μυρίζει πρόωρες εκλογές. Κάποιοι άλλοι σπεύδουν να αλλάξουν κομματικό «μαντρί» και οι αποχωρήσεις – προσχωρήσεις δίνουν και παίρνουν.

 

Φυσικά, αν επαληθευτεί η …μυρουδιά εκλογών είναι κάτι για το οποίο δεν μπορεί να στοιχηματίσει κανείς. Εκείνο για το οποίο όμως μπορώ να στοιχηματίσω προσωπικά είναι: Αν και όποτε γίνουν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους, λύση στο καθημερινό πρόβλημα του χειμαζόμενου Έλληνα δεν πρόκειται να δώσουν. Έχω ξαναγράψει, ότι «δεν γίνεται ανοικοδόμηση με «υλικά» κατεδάφισης». Οι περισσότεροι πολιτικοί σχηματισμοί μας είναι από καιρό σε τυμπανιαία σήψη. Εθνοπατέρες και εθνομητέρες εμφανίζονται ανήμποροι και …ανεπίδεκτοι μαθήσεως, προ των δραματικών καταστάσεων που έχουν φέρει -από καιρό- αυτή τη χώρα και το λαό της. Το πολιτικό μας σύστημα, λίαν επιεικώς, απαιτεί γενική «επισκευή» και …πέταμα.

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, με πενιχρά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος, έχασαν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) και καλούνται να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο. Ο λόγος είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων συμπεριέλαβε και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών και των ολικών απαλλαγών από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως οι αποζημιώσεις απολύσεων, καθώς επίσης και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Κανονικό οριζόντιο «κλάδεμα», δηλαδή, από τη …ρίζα.

 

Δεν θέλω να σχολιάσω πολλά για τις τηλεοπτικές άδειες, το πόσες και ποιες και με ποιο τρόπο δόθηκαν… Πρώτα θα βιώσουμε την αριστερή επικοινωνιακή δικτατορία που θα φέρουν και μετά ας τις σχολιάσουμε εκτενώς. Υπομονή και …αντίσταση.

 

Αξίζει ωστόσο να παραθέσω σχόλιο του Παντελή Καψή, που τονίζει: «Η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, που επέλεξε η Κυβέρνηση, ευνοεί όσους έχουν ισχυρά πορτοφόλια, όπως ομολόγησε ο κ. Παππάς και κυρίως όσους προσδοκούν παράπλευρα οφέλη, από την απόκτηση ενός καναλιού. Μοιάζει με συνταγή ενίσχυσης της διαπλοκής, όχι σύγκρουσης μαζί της.»

 

Με τη νέα σχολική χρονιά, το γυμνάσια της Γαλλίας αναμένεται να εφαρμόσουν ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που εισαγάγει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο -όπως ισχυρίζεται- την εξατομίκευση και την ελευθερία στην επιλογή των γνωστικών αντικειμένων από μαθητή, σε μαθητή. Ανάμεσα σε αυτά, δημιουργήθηκε και μια ξεχωριστή θεματική με τίτλο «Γλώσσες και πολιτισμός της Αρχαιότητας», στην οποία όπως είναι φυσικό δεσπόζει η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής και της λατινικής γλώσσας. Από το υπουργείο ανακοίνωσαν, σε κλίμα ευφορίας, πως το 92% των γυμνασίων της χώρας, καθώς και το 70% των μαθητών γυμνασίου επέλεξαν την παραπάνω θεματική. Τα στοιχεία δείχνουν πως τριπλάσιος αριθμός μαθητών -σε σχέση με την περασμένη χρονιά- θα μαθαίνουν τις αρχαίες γλώσσες στο Γαλλικό σχολείο.

 

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός α-Παιδείας στην Ελλάδα, δηλώνει, ότι «πότε δεν κατάλαβα τι χρειαζόμαστε στη γλώσσα μας τόσα πολλά …φωνήεντα». Ούτε θα καταλάβεις ποτέ, αγράμματε ινστρούχτορα της συμφοράς… Και σίγουρα πρέπει να δίνεις πραγματικό αγώνα με το χρόνο που θα σε κρατούν ακόμη στο Υπουργείο, για να προλάβεις να ολοκληρώσεις τις περίεργες ιδεοληψίες σου, οι οποίες -κατά πλειοψηφία- βλάπτουν καίρια το Ελληνικό σχολείο και την Παιδεία μας.

 

Ραντεβού στα δικαστήρια για τους πρώτους πλειστηριασμούς ακινήτων δίνουν οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες από τις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ανοίγουν τα δικαστήρια, σηματοδοτώντας την έναρξη των πλειστηριασμών έπειτα από μια μακρά περίοδο απραξίας, που κορυφώθηκε το 2016, λόγω της αποχής των δικηγόρων, αλλά και της απεργίας των συμβολαιογράφων. Σε σχετικό ρεπορτάζ η «Καθημερινή» αποκαλύπτει, ότι οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες. Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει. Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ορισμένοι εξ αυτών, όπως υποστηρίζουν οι τράπεζες, δηλώνουν με προκλητικό τρόπο την άρνησή τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς «παγώματος» των πλειστηριασμών από τις τράπεζες που ίσχυσε επί πολλά χρόνια και ήρθη μόλις πρόσφατα. Αρχίζουν τα όργανα…

 

Διαβάζω, ότι «το πρώτο βήμα για συμπράξεις της ΔΕΗ με τρίτους στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση επένδυσης ύψους 1 δισ. ευρώ, για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στη Φλώρινα, θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής εταιρείας CMEC, που προβλέπει τη σύσταση ανεξάρτητης εταιρείας, στην οποία θα μετέχουν η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες – ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων, από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός.» Μάθανε πως πουλιόμασταν, πλάκωσαν κι οι …Κινέζοι. (Λέγεται και προσέλκυση ξένων επενδύσεων).

 

Σε μια από τις πιο χαρούμενες ώρες της ζωής του προφανώς σταμάτησε πρόωρα η καρδιά του Στάθη Κοντοστάθη, βυθίζοντας στο πένθος, όχι μόνο τους οικείους του, αλλά και εκατοντάδες ανθρώπους του αθλητισμού -παλιούς και σημερινούς- στην περιοχή μας. Έναν τοπικό αθλητισμό, που ο αείμνηστος Στάθης υπηρέτησε από πολλά μετερίζια, αφήνοντας παντού καλές εντυπώσεις για το ήθος και το μέγεθος της προσφοράς του. Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του ήρθε δυο μέρες μετά από ένα άλλο χτύπημα στη Μαγνησία, την απώλεια του 57χρονου πρώην προέδρου του Ρήγα Φεραίου Γιώργου Καλόγηρου, επίσης τελείως ξαφνικά, πάλι από καρδιά. Τέτοιοι άνθρωποι δεν είναι μόνο πικρό που φεύγουν νέοι, αλλά θλίβει και «καίει» και το δυσαναπλήρωτο κενό προσφοράς που αφήνουν πίσω τους. Συλλυπούμαστε ειλικρινά όσους θα τους τιμούν πάντοτε και θα τους θυμούνται.

 

Για όσους δεν το έψαξαν ήδη: Επόμενη αργία η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα Παρασκευή φέτος, άρα και ψιλο-τριήμερο.

 

Δεν έχει σημασία πόσο αργά ένα παιδί μαθαίνει. Φτάνει να το ενθαρρύνουμε να μην σταματήσει.

 

Χθες καιγόταν μια εφορία. Ο κόσμος όμως βοηθούσε με ό,τι μπορούσε στην πυρκαγιά… Άλλος έφερνε ξύλα, άλλος βενζίνη, άλλος μπριζόλες και μπύρες.

 

Φήμες, που θέλουν συνεργεία του ΣΔΟΕ να ψάχνουν τον γνωστό αρχαίο κυνικό Διογένη, για να του επιδώσουν τον ΕΝΦΙΑ για το …πιθάρι του, ελέγχονται ως ανακριβείς και υπερβολικές.

 

Ένα πράγμα είναι χειρότερο από το να σε εξαπατούν: Το να το συνηθίζεις.

 

Το μόνο ελκυστικό που έχει η έρημος είναι ότι κάπου κρύβει ένα πηγάδι.

 

Μήπως ο κόσμος θα φάνταζε πιο αληθινός, αν ήμασταν πάντα λίγο μεθυσμένοι;

 

Όταν της είπα ότι είναι όμορφη, εκείνη δεν με πίστεψε. Μου είπε, ότι τα μαλλιά της δεν είναι φτιαγμένα, ότι δεν είναι κατάλληλα ντυμένη και δεν έχει βάλει καθόλου μέικ απ. Της απάντησα: «ακριβώς».


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…