- 6 Σεπτεμβρίου, 2016
Συζητήθηκε ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας – Θέματα που «καίνε» στην Επιτροπή Διαβούλευσης – έκδοση 3-9-2016
Αρνητικοί σε Πτελεό και Πλάτανο για επεκτάσεις και ίδρυση βιομηχανικής μονάδας
Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, εξ αναβολής, αφού δεν υπήρχε απαρτία στην προγραμματισμένη διαβούλευση της Τετάρτης.
Τρία θέματα τέθηκαν από τη Δημοτική αρχή, δηλαδή οι γνωμοδοτήσεις για το νέο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου Αλμυρού, για τη μελέτη επέκτασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη θέση Όρμος Λαδικού στις Νηές και για τη μελέτη εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από αεριοποίηση φυτικών ξυλωδών πρώτων υλών ισχύος 500 kw στο Νέο Πλάτανο.
Νέος Κανονισμός Καθαριότητας Δήμου Αλμυρού
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Αλμυρού, αναφέρθηκε σε βασικά θέματα και αλλαγές του κανονισμού και ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ενώ από τη σύμβουλο του Δημάρχου και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σημειώθηκαν όλες οι παρατηρήσεις. Μεταξύ άλλων ανέγνωσε από τον κανονισμό και τόνισε:
- Η καθαριότητα και η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικά αγαθά και επιτυγχάνονται με τη συνεχή συνεργασία δημοτών – κατοίκων και του Δήμου και διέπονται από διατάξεις που ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά της.
Όλοι οι χώροι όπως προσδιορίζονται στην Υγειονομική Διάταξη και ειδικότερα οποιοσδήποτε κλειστός και ανοιχτός χώρος, οικοδομές, αυλές, οικόπεδα, δρόμοι, πεζοδρόμια, άλση, πλατείες, τόποι συγκέντρωσης ή αναψυχής κ.λπ., θα πρέπει πάντα να διατηρούνται καθαροί.
Ο παρών κανονισμός έχει ως αντικείμενο:
- την τήρηση της καθαριότητας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε όλη την εδαφική περιφέρεια του Καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού
- την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων – στερεών αποβλήτων (συσκευασία, συλλογή, αποκομιδή, ανακύκλωση, διάθεση)
- τη γνωστοποίηση και συμμόρφωση στις σχετικές δημοτικές διατάξεις
Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού δε θίγουν τις ισχύουσες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
- Η αποκομιδή, μεταφορά και διάθεση των ογκωδών δημοτικών (αστικών) απορριμμάτων (παλαιά έπιπλα, άχρηστες οικιακές συσκευές, στρώματα κ.λ.π.) γίνεται, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, μετά από ειδοποίηση προς το κέντρο επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των δημοτών της αρμόδιας υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου (τηλ. 24223 50225). Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν πριν από την αποκομιδή των ογκωδών δημοτικών απορριμμάτων, να προκαταβάλουν το προβλεπόμενο τέλος αποκομιδής ανά ογκώδες αντικείμενο (ανάλογα με το βάρος, τον όγκο του κ.λπ.).
- Οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να μετακινούν κάδους, οφείλουν να τηρούν το πρόγραμμα αποκομιδής, να διατηρούν το πεζοδρόμιο της οικίας τους καθαρό, να συσκευάζουν και τοποθετούν σωστά τα μέσα προσωρινής αποθήκευσης των σκουπιδιών, να μην εμποδίζουν την προσβασιμότητα του πεζοδρομίου.
- Οι επιχειρήσεις να ελαχιστοποιούν τον όγκο των απορριμμάτων και να διατηρούν τα δικά τους μέσα προσωρινής αποθήκευσής τους.
- Απαγορεύεται η κυκλοφορία κατοικίδιων ζώων στους κοινόχρηστους χώρους χωρίς τη συνοδεία και επιτήρηση του ιδιοκτήτη τους και κρατώντας τα με το σχετικό λουρί. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων υποχρεούνται να παίρνουν κατάλληλα μέτρα ώστε να είναι αδύνατη η ελεύθερη έξοδος από τις ιδιοκτησίες τους, να δηλώνουν το κατοικίδιό τους στον φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση σχετικών αρχείων και να μεριμνούν για την σήμανση και καταγραφή του ζώου μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία από την γέννησή του, να μεριμνούν για την ευζωία και την τακτική κτηνιατρική εξέταση του κατοικίδιου τους, να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες των ζώων τους. Στους παραβάτες της διάταξης αυτής επιβάλλεται κάθε φορά πρόστιμο.
- Δεν επιτρέπεται η εμπορική διαφήμιση εκτός πλαισίων και ειδικών θέσεων.
- Οι ιδιοκτήτες ή νομείς ή κάτοχοι των οικοπέδων, οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα, ακόμη και όταν αυτά προέρχονται από τρίτους. Προς τούτο οφείλουν να τα περιφράζουν και να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα και αποψίλωση.
- Η καθαριότητα των δημοσίων και δημοτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από διάφορους φορείς για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ανήκει στους διοργανωτές.
- Θα χρησιμοποιούνται μέσα όπως φωτογραφικής απεικόνισης πριν αποδοθούν τα πρόστιμα.
Τα μέλη της επιτροπής διαβούλευσης, με ισχυρή εκπροσώπηση Πτελεού, Σούρπης και ιδιαιτέρως Πλατάνου (Άννα Πατελοδήμου, Κ. Μαργέλου) όπου εφαρμόστηκε πρώτα το πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης), αναφέρθηκαν σε θέματα όπως:
- Αν έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για την προσπάθεια ανακύκλωσης σε Πλάτανο και Κρόκιο,
- Δυσαρέσκεια για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων, κάποιες φορές από απορριμματοφόρο που συλλέγει και τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια
- Το φαινόμενο καύσης των σκουπιδιών στα χωριά, λόγω μη συχνής αποκομιδής και των μικρών κάδων, αλλά και αυτό της δημιουργίας σκουπιδότοπων πέριξ των χωριών,
- Η αμέλεια καθαριότητας των κάδων (απαντήθηκε ότι συμβαίνει λόγω έλλειψης προσωπικού)
- Δεν υπάρχουν καπάκια κάδων
- Προβληματικό υλικό στον αρχικό μεντεσέ των κάδων
- Να χωροθετηθεί η εναπόθεση αδρανών υλικών
- Να δημιουργηθεί υπηρεσία στείρωσης αδέσποτων
- Να δοθεί στα σχολεία ο κανονισμός καθαριότητας του Δήμου
Επέκτασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας
Παρότι ο επιχειρηματίας παρευρέθη στη Διαβούλευση πρόθυμος να απαντήσει και να ενημερώσει τα μέλη, φαίνεται πως δεν έπεισε και η θέση των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης, αλλά και της Δημοτικής Αρχής, παρέμεινε αρνητική ως προς την επέκταση για λόγους περιβαλλοντικούς, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης.
Το Τοπικό Συμβούλιο της Σούρπης, υπήρξε ομόφωνα αρνητικό και στην πρώτη εγκατάσταση του ιχθυοτροφείου παλαιότερα, αλλά και στην επίκαιρη αίτηση επέκτασής του. Ο πρόεδρος της Σούρπης Σπύρος Γουρναρόπουλος ανέγνωσε την απόφαση, με τη στήριξη, σύμπνοια και παρουσία κατοίκων, μελών του Πολιτιστικού συλλόγου «Νήες» και αλιέων. Οι Φτελιανοί που παρευρέθηκαν, Κ. Ρούτσιας και Σ. Στίγκα, υπενθύμισαν και τη δική τους αρνητική στάση και ψήφιση, επίσης τότε και τώρα και ιδιαιτέρως όταν αιτήθηκαν την τοποθέτησή τους σε Φτελιανά ύδατα.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού, οι κ. Ζούπης και Ρούτσιας παρουσίασαν στοιχεία όπως συντεταγμένες GPS, φωτογραφίες και αερο-φωτογραφίες, επισημαίνοντας την αρνητική κατάσταση σε Αιγιαλό και θάλασσα και τη γειτνίαση, αν όχι τοποθέτηση, σε ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Οι Νήες παρατάχθηκαν επίσης πολύ καλά ενημερωμένοι για το θέμα και μαζί με τις αναφορές στους νόμους που και άλλοι σύμβουλοι έκαναν, έθεσαν το ερώτημα στον επιχειρηματία γιατί δεν μεταφέρεται το ιχθυοτροφείο σε χώρο που προβλέπει και οριοθετεί ο νόμος του 2011, όπου δεν θα ενοχλεί σε θέσεις φυσικού κάλλους και θα έχει και προνόμια.
Αίσθηση έκανε η αναφορά του κ. Ρούτσια ότι η ρύπανση μιας μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας 100 τόνων ισοδυναμεί με τη ρύπανση 6.900 κατοίκων, ενώ ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας αιτείται άδεια για συνολικά 300 τόνους ιχθυοκαλλιέργειας.
Ο κ. Γκρίνιας στάθηκε στην τουριστική αξιοποίηση και είπε χαρακτηριστικά: κάναμε το θησαυρό του Όρμου Λαδικού των Νηών, σκουπιδότοπο. Από τα 34m του Αιγιαλού θα τσιμεντώσουμε τα 20m; Ας μας απαντήσει κάποιος γιατί σήμερα απαγορεύεται η είσοδος στη συγκεκριμένη παραλία.
Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Πλάτανο
Εξ’ αρχής ο Δήμαρχος Αλμυρού, τοποθετήθηκε αιτιολογώντας, αρνητικά στη λειτουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από αεριοποίηση φυτικών ξυλωδών πρώτων υλών, ισχύος έως 500 kw, στη θέση Νέος Πλάτανος και μάλιστα μόλις 180 μ. από το χωριό.
Από θέση Συμβούλου Επιχειρήσεων ο Ευθύμης Ζιγγιρίδης ανέλαβε να ενημερώσει τα μέλη σχετικά με τη νομοθεσία και τις προδιαγραφές λειτουργίας τέτοιων μονάδων, για να καταλήξει ότι τουλάχιστον ο φάκελος είναι ελλιπής για να γίνει αποδεκτός. Δηλαδή δεν αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα και κάποια αντιμετωπίζονται μερικώς.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη μελέτης και δέσμευσης για τον τρόπο απομάκρυνσης της μονάδας εάν παύσει να λειτουργεί, της αντιμετώπισης αστάθειας στο τοπικό δίκτυο ρεύματος που παρατηρείται και σε άλλες εφαρμογές τέτοιων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το νόμιμο μεν αλλά επικίνδυνο όριο της απόστασης της μονάδας στην πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς κτλ.
Η Άννα Πατελοδήμου, σε έντονο ύφος τόνισε: δεν μένουμε μόνο στους κανονισμούς και τη νομιμότητα και οι υπόλοιπες βιομηχανίες στην περιοχή νόμιμες είναι. Ελάτε, όμως να μείνετε στον Πλάτανο, να δείτε πως ζούμε.
Η Σούλα Στίγκα συμφωνώντας τόνισε: όλες οι βιομηχανίες αρχίζουν με τις καλύτερες των προϋποθέσεων και φτάνουμε να μη μπορούμε να αναπνεύσουμε.
Κατά τα άλλα η συζήτηση άρχισε και τελείωσε στην ανάγκη της ενεργοποίησης της δεσμευμένης ζώνης για Βιομηχανική Περιοχή στον Αλμυρό, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα των διάσπαρτων μικρών άτυπων βιομηχανικών περιοχών.