• 4 Αυγούστου, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 30-7-2016

 

Μούφα φωτό οι ηγέτιδες,

να έλκουν στα γεμάτα.

Εμάς μας …ικανοποιεί

Τσίπρας χωρίς …γραβάτα.

 

«Ανίερες» συγκρίσεις

Σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο του ίντερνετ, η μούφα επιμένει να πηγαίνει …σύννεφο.

Χαρήκαμε -φερ’ ειπείν- με τις σέξι φωτογραφίες της ….Προεδρίνας της Κροατίας, οι οποίες όμως ήταν κλεμμένες από τις πραγματικές του …μοντέλου Coco Austin.

Πάντως, ωραία και γοητευτική και η προεδρίνα Κολίνα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, με το ταγεράκι της. Άντε τώρα να βάλεις δίπλα της (κι όχι απαραίτητα με μαγιό) τον …Προκόπη Παυλόπουλο.

Καλού – κακού βέβαια, οι έφηβοί μας (αντί να γλαρώνουν με τα κάλλη της Προεδρίνας τους) νίκησαν τους Κροάτες στο …μπάσκετ και έτσι πήραμε το «αίμα» μας πίσω κι ανεβήκαμε κατηγορία.

Προκόψαμε, δηλαδή, χωρίς Προκόπη…

 

Όλοι αυτοί οι τακτικισμοί, από πλευράς Κυβέρνησης και κυρίως το timing, σχετικά με τον εκλογικό νόμο που ήδη ψηφίστηκε, αλλά και την κουβέντα που άρχισε (κατακαλόκαιρα) για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μου θυμίζουν περισσότερο …ποδοσφαιριστές που θέλουν να κάνουν καθυστέρηση και πετούν διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα, παρά Κυβερνήτες. Άχνα δεν βγαίνει για το πετσόκομμα των συντάξεων, την ολική σχεδόν κατάργηση του ΕΚΑΣ, το στραγγαλισμό των επικουρικών, την άγρια φορολόγηση και τον επερχόμενο πέλεκυ του ΕΝΦΙΑ, την επιδεινούμενη διαρκώς κατάσταση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, τον απηνή διωγμό του ιδιωτικού τομέα και των μικρών επιχειρήσεων, τον επιθανάτιο ρόγχο των Ασφαλιστικών Ταμείων και τόσα άλλα. ΟΙ μόνιμοι διαπραγματευτάδες με τους δανειστές, που έκαναν ελάχιστα για το λαό, ακόμη και σαν απλοί διαχειριστές της εξουσίας, ενώ κατάπιαν αμάσητα και υπέγραψαν τα επαχθέστερα μνημόνια, δείχνουν να νοιάζονται μόνο για το πώς θα μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία, όσο πιο πολύ γίνεται. Η μπάλα στην εξέδρα λοιπόν, το βόλεμα των ημετέρων αδιάπτωτο και, ως προς την Πατρίδα και το λαό της; Γαία, πυρί μειχθήτω.

 

Τα ίδια περίπου αναφέρει και η «Καθημερινή», όπως και πολλές άλλες εφημερίδες, επισημαίνοντας συγκεκριμένα, ότι «η κυβερνητική πρωτοβουλία για την αλλαγή του Συντάγματος απεδείχθη πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Υπηρετεί, επί της ουσίας, τους τακτικίστικους στόχους μιας ομάδας, η οποία θέλει να διατηρηθεί στην εξουσία πάση θυσία και όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι προφανές ότι αυτή η αναθεώρηση θα ναυαγήσει. Η χώρα χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να διορθώσει παθογένειες δεκαετιών και να ξεκινήσει η ανοικοδόμησή της πάνω σε υγιή θεμέλια.»

 

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει (κλιμακούμενη) η αδυναμία ή και η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πάλι η πικρή αλήθεια, ότι οι εκάστοτε ρυθμίσεις χρεών εξαγγέλλονται, αλλά δεν μπορούν να υπηρετηθούν, από μια αγορά που έχει ήδη στεγνώσει και αφυδατωθεί από τις ίδιες τις ανάγκες της καθημερινότητας και της επιβίωσης. Στις περισσότερες των περιπτώσεων του ιδιωτικού τομέα δεν περισσεύει κάτι, για να υπηρετηθούν χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Και αυτή η κατάσταση, όσο περνούν οι βδομάδες και οι μήνες- ολοένα και θα γίνεται χειρότερη.

 

Πληθαίνουν τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης και κυρίως στην Ευρώπη, ενώ ολοένα και περισσότερες ζωές αθώων και ανύποπτων πολιτών χάνονται. Οι περισσότερες απεχθείς τέτοιες ενέργειες χρεώνονται στο Ισλαμικό Κράτος, την πιο σύγχρονη έκφανση του θρησκευτικού φανατισμού, που διαχρονικά και ιστορικά ήταν ο αίτιος πολλών από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τις τελευταίες 10 μέρες περισσότεροι από 250 άνθρωποι σφαγιάστηκαν, σε διάφορα σημεία της Γηραιάς Ηπείρου. Αν ο Ευρωπαϊκός χώρος δεν λέγεται πια «εμπόλεμη ζώνη», τότε πώς λέγεται;

 

Κάποτε θα γινόταν κι αυτό, έτσι κάτι σαν «θεία δίκη»… «Ένα κύμα μίσους για τη Γερμανία κατακλύζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, η οποία βλέπει -με αφορμή την Ελλάδα- το μίσος απέναντι στη Γερμανία να παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. «Πριν από έναν χρόνο όλα ήταν διαφορετικά», γράφει η εφημερίδα. «Ο γερμανικός λαός παρουσιαζόταν στον αμερικανικό, τον ιταλικό ακόμη και στον αυστριακό Τύπο ως αυτός που έλυνε προβλήματα, έκανε μακροπρόθεσμα σχέδια, ως το πρότυπο που θα έπρεπε να ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες», παρατηρεί η εφημερίδα. Μετά την καταλυτική ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική κρίση όμως, το προφίλ της Γερμανίας φαίνεται να περνάει τη δική του κρίση. «Τώρα πια όμως, προωθείται η εικόνα του μισητού Γερμανού, ο οποίος δεν διστάζει να υποτάξει μικρά κράτη, ο οποίος αψηφά τις ειρηνευτικές συνθήκες με τον εθνικισμό του και γεμίζει ανυπεράσπιστες οικονομίες με τον στρατιωτικό του εξοπλισμό», συνεχίζει το δημοσίευμα. Στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για βασανιστές κρατών, για τη μανία της Γερμανίας να υπερισχύσει «όλων». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μίλησε για την «αφάνταστη ταπείνωση» των Ελλήνων από τη Γερμανία. Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Πορτογαλία, όπου μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας παρουσιάζουν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ήπειρο, «πολύ μεγαλύτερη από την τρομοκρατία και τον λαϊκισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Η φλαμανδική εφημερίδα De Standaard γράφει για τη «Γερμανία και τους 18 νάνους», επισημαίνοντας ότι πλέον δεν πρόκειται «για τη συμπαθητική χώρα της επανένωσης». Η αντιπάθεια της Ευρώπης στη σύγχρονη ηγεμονία της Γερμανίας φαίνεται άλλωστε και στη διαδικτυακή εκστρατεία μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων #BoycottGermany, που ξεκίνησε από την Ισπανία, σημειώνει η εφημερίδα.

 

Όλοι είχαν να κάνουν με την απουσία γραβάτας, πάλι από τον Τσίπρα, στα ….κρύα καλαμπούρια του ηγετικού παρασκηνίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Αν έχει πολλές γραβάτες ο Αλέξης, αν ξέρει να τις δένει κ.ο.κ. Εδώ, δηλαδή, ο κόσμος χάνεται και η …Βουλή χτενίζεται.

 

Κυρίως χάρη στη βελτίωση της διατροφής (μεταπολεμική καλοφαγία), οι Έλληνες ψήλωσαν περισσότερο από 11 εκατοστά σε διάστημα ενός αιώνα, υπολογίζει διεθνής μελέτη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάντως, πρώτο μπόι παραμένουν οι άνδρες της Ολλανδίας και οι γυναίκες της Λετονίας. Εκατοντάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για να καταγράψουν τις τάσεις αυξομείωσης του ανθρώπινου αναστήματος σε 187 χώρες τον τελευταίο αιώνα. Το 1914, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση eLife, ο μέσος άνδρας στην Ελλάδα είχε ύψος 162,5 εκατοστά και βρισκόταν στην 88η θέση της κατάταξης. Σήμερα έχει ύψος 177,3 εκατοστά και βρίσκεται πλέον στην 35η θέση της λίστας. Όχι… Η έρευνα δεν αναφέρει για την Ελλάδα, πόσο -εν τω μεταξύ- κύρτωσαν οι ώμοι μας, πόσο μεγάλωσαν οι …καμπούρες μας από τα βάσανα…

 

Οι παλιοί αγρότες έλεγαν ότι «αν δεις πολλά στάρια στον κάμπο, ετοιμάσου για φτώχεια» και μάλλον δεν έχουν άδικο, αφού ο φετινός χειμώνας προβλέπεται αρκετά βαρύς για την τοπική οικονομία. Πολλοί παραγωγοί …παραμιλάνε από τις νέες φορολογικές και ασφαλιστικές «κεραμίδες» που έχουν πέσει στο κεφάλι τους, ενώ αρκετοί ομολογούν, ότι με επαχθές το κόστος παραγωγής σε πολλές καλλιέργειες, προτιμούν ν’ αφήσουν τα χωράφια τους να γίνουν …μπαΐρια, παρά να ξοδεύουν π.χ. 10 για να τα καλλιεργούν και να εσοδεύουν μόνο …5.

 

Καταστρέφουν περιβόλια, κήπους, περιφράξεις, καλλιέργειες, τ’ αγριογούρουνα στο Τρίκερι. Οι κάτοικοι και οι κτηματίες διαμαρτύρονται διαρκώς και το Δασαρχείο του Βόλου αναγκάστηκε να τροποποιήσει τοπικά τη Ρυθμιστική για το κυνήγι και επιτρέπεται ελεύθερα πλέον το κυνήγι αγριόχοιρου, μέχρι το έτος 2021. Βλέπω κάποιους γουρουνο-κυνηγούς της περιοχής Αλμυρού να γίνονται …Τρικεριώτες.

 

Εγώ ήξερα ότι η Αγία Παρασκευή είναι η προστάτιδα των ματιών… Με το εθιμικό …ξεσάλωμα των πανηγυριών στη χάρη Της, μάλλον πρέπει να αναγορευτεί και σε προστάτιδα των …κλαρίνων ή ίσως και του …οφθαλμόλουτρου. Και (άλλο θέμα): Πόσο αισχρά εκμεταλλεύεται το ΣΔΟΕ και η Αστυνομία (ηχορύπανση) το έντονο …θρησκευτικό μας συναίσθημα, στα …κλαρίνα. Τς, τς, τς… Ιερόσυλοι …σταυρωτήδες.

 

Κάποιος (Φιλοποίμην) απευθύνθηκε στο Μαντείο των Δελφών, λίγο πριν οι Ρωμαίοι εισβάλουν στον Ελληνικό χώρο, για να ρωτήσει την Πυθία ποιο θα είναι το μέλλον της Ελλάδας. Ο χρησμός της, για την περίπτωση, ήταν: «Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος». Που προφανώς ερμηνεύεται, ότι η Ελλάδα μοιάζει με φουσκωμένο ασκί στο φουρτουνιασμένο πέλαγος, που κλυδωνίζεται μεν λόγω των κυμάτων, αλλά που δεν πρόκειται να βυθιστεί ποτέ. Περίπου 22 αιώνες που μεσολάβησαν από τότε, με τόσους εισβολείς και δεινά, το επιβεβαιώνουν. Θα μου πείτε, εκεί φτάσαμε; Για να πάρουμε κουράγιο στον τωρινό χαμό, να ανασκαλεύουμε τους χρησμούς της Πυθίας; Ε, καμιά φορά, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται. Αυτή η Πατρίδα δεν βυθίζεται ποτέ. Το θέλουμε, το ελπίζουμε και το πιστεύουμε…

 

Να θυμίσω σε όσους ή όσες παίζουν «κρυφτό», σε όλη τους τη ζωή, ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι τελειώνει με …φτύσιμο.

 

«Έλα να πάμε στο νησί, ο Πικατσού, εγώ κι εσύ…»

 

Έχουν βγει κάτι συνταξιούχοι με τα κινητά και ψάχνουν μανιωδώς σπάνιο …ΕΚΑΣ, στις πλατείες. (το «πόκεμ…ωχ» της πείνας).


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …