• 18 Ιουλίου, 2016

Σε συναγερμό οι ελαιοπαραγωγοί – Δάκος και ακαρπία απειλούν την ελιά έκδοση 16-7-2016

Σε συναγερμό οι ελαιοπαραγωγοί – Δάκος και ακαρπία απειλούν την ελιά έκδοση 16-7-2016

Πληθαίνουν οι φόβοι για μικρότερη σοδειά – Με ίδια μέσα και κόστος οι ψεκασμοί;

 

Τόσο το πρόβλημα της ακαρπίας όσο και ο δάκος είναι δύο ζητήματα που κάνουν τους ελαιοπαραγωγούς να ανησυχούν για τη φετινή σοδειά τους.

Ο Αντιδήμαρχος Μιχαήλ Μακρής εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στο Δήμο Αλμυρού, στην οποία αναφέρει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στις καλλιέργειες της ελιάς και πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς κατά κύριο λόγο η πλειοψηφία της  περιοχής στηρίζεται στην παραγωγή λαδιού.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Περιφέρεια Μαγνησίας στην οποία αναφέρει πως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχει αυξηθεί η εμφάνιση του δάκου, προκαλώντας ζημιές σε πολλούς καρπούς ελιάς.

Σε επαφή που είχαμε με αρμόδιους φορείς της περιοχής για το θέμα μας είπαν πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Πτελεού Κων/νος Παπαδογιάννης ανέφερε πως υπάρχει αυξημένος δάκος σε αρκετές περιοχές, ενώ -όπως λέει- πρέπει να διαθέσουν δικά τους μέσα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ενώ θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί για τον δάκο την επόμενη εβδομάδα.

Ο Κων/νος Τσουβαλιάς ο οποίος έχει ελαιοκαλλιέργειες δήλωσε πως ενώ πληρώνουν σε κάθε τιμολόγιο το 2% κανείς δεν έχει πάρει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζητήμα αυτό και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο.

O Πρόεδρος του Συνεταιρισμού των Αγίων Θεοδώρων Στέργιος  Κραβαρίτης, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε πως ο δάκος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και έχει «χτυπήσει» πολύ τις ελαιοκαλλιέργειες, οι οποίες είχαν υποστεί και αρκετές ζημιές λόγω της χαλαζόπτωσης. Επίσης επισημαίνει πως δεν έχουν γίνει ψεκασμοί για το δάκο, εδώ και δύο μήνες. Σε κάθε περίπτωση περιμένουν πτώση της παραγωγής -σε σχέση με πέρυσι- της τάξης 50-60%, ενώ τονίζει πως εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η παραγωγή, θα «πέσει» στο 30 με 40%.

 

ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ

«Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών με τοπωνύμιο «Απόσκιο», «Καραβοτσάκι» και «Πουρναρέϊκο» της Τ.Κ. Πτελεού του Δήμου Αλμυρού ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση του μεγέθους του ενεργού δακοπληθυσμού στις ανωτέρω περιοχές, σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση του αριθμού, της αναλογίας φύλου και ωριμότητας των θηλυκών ακμαίων του δάκου, που συλλήφθησαν στο δίκτυο δακοπαγίδων από 6-7-2016 μέχρι την 11-7-2016. Συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς να προβούν στην άμεση καταπολέμηση του δάκου με δικά τους μέσα, τρόπους και δαπάνες για την προστασία του ελαιοκάρπου με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή «Απόσκιο».

Επιπλέον, πληροφορούμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι έχει προκηρυχθεί από 12/07/2016 πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχων διενέργειας δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδέντρων στις ελαιοκομικές περιοχές της Δ.Κ. Σούρπης, Τ.Κ. Πτελεού, Τ.Κ. Αχιλλείου και Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου της Π.Ε. Μαγνησίας, για τις οποίες απέβηκε άγονος ο ανοικτός διεθνής ηλεκτρονικός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός παροχής υπηρεσιών, για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016 στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, για τον οποίο καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στην Υπηρεσία μας είναι η Δευτέρα 18/07/2016 ώρα 09:00. Ως εκ τούτου αναμένεται μετά την αποσφράγιση των υποβληθέντων προσφορών να αναδειχθούν προσωρινοί ανάδοχοι για την ανάθεση διεξαγωγής του έργου με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.»

-Αύξηση του Δακοπληθυσμού στον Αλμυρό – Ενημέρωση της Π.Ε. Μαγνησίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των περιοχών με τοπωνύμιο «Απόσκιο», «Καραβοτσάκι» και «Πουρναρέϊκο» της Τ.Κ. Πτελεού του Δήμου Αλμυρού ότι παρατηρείται σημαντική αύξηση του μεγέθους του ενεργού δακοπληθυσμού στις ανωτέρω περιοχές, σύμφωνα με την εργαστηριακή εξέταση του αριθμού, της αναλογίας φύλου και ωριμότητας των θηλυκών ακμαίων του δάκου, που συλλήφθησαν στο δίκτυο δακοπαγίδων από 6-7-2016 μέχρι την 11-7-2016. Συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς να προβούν στην άμεση καταπολέμηση του δάκου με δικά τους μέσα, τρόπους και δαπάνες για την προστασία του ελαιοκάρπου με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή «Απόσκιο».

 

Επιπλέον, πληροφορούμε τους ελαιοπαραγωγούς ότι έχει προκηρυχθεί από 12/07/2016 πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχων διενέργειας δολωματικών ψεκασμών των ελαιοδέντρων στις ελαιοκομικές περιοχές της Δ.Κ. Σούρπης, Τ.Κ. Πτελεού, Τ.Κ. Αχιλλείου και Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου της Π.Ε. Μαγνησίας, για τις οποίες απέβηκε άγονος ο ανοικτός διεθνής ηλεκτρονικός δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός παροχής υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016 στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, για τον οποίο καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στην Υπηρεσία μας είναι η Δευτέρα 18/07/2016 ώρα 09:00. Ως εκ τούτου αναμένεται μετά την αποσφράγιση των υποβληθέντων προσφορών να αναδειχθούν προσωρινοί ανάδοχοι για την ανάθεση διεξαγωγής του έργου με απόφαση της Οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Ο   Προϊστάμενος Δ/νσης

Δρ Νικόλαος Λιάνος

Γεωπόνος

-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Αντιδημάρχου Μ. Μακρή για την ακαρπία των ελαιόδενδρων

O Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχαήλ Μακρής απευθύνθηκε με έγγραφό του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές του Ν. Μαγνησίας, στον ΕΛ.Γ.Α. και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σχετικά με την ακαρπία των ελαιόδεντρων, που παρατηρείται κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

 

Πιο συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί μειωμένη καρπόδεση των ελαιόδεντρων πιθανώς λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες χειμερινής περιόδου, παρατεταμένα διαστήματα ανομβρίας κατά τις κρίσιμες περιόδους, άκαιρες βροχοπτώσεις την άνοιξη, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων) που ενδεχομένως να είχαν σαν συνέπεια να παρεμποδιστεί η διαδικασία της γονιμοποίησης.

 

To ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται κατά μέσο όρο περίπου στο 20-30% μιας πλήρους εσοδείας – ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται πλήρης ακαρπία – και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με δεδομένο ότι η παραγωγή την περυσινή χρονιά ήταν σχεδόν μηδενική, οι ενέργειες δε που έγιναν για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα.

 

Ενδεικτικά, για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, αναφέρουμε ότι η τελευταία ικανοποιητική παραγωγή στην περιοχή μας σημειώθηκε την ελαιοκομική περίοδο 2012-2013, γεγονός που ενδεχομένως να καταδεικνύει ότι το φαινόμενο οφείλεται σε παράγοντες πέραν των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να διερευνηθούν και να ταυτοποιηθούν επιστημονικά.

 

Σημειώνουμε επίσης, ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί περίπου 2.000.000 δέντρα και ότι υπάρχουν αποκλειστικά ελαιοκομικές περιοχές (Αμαλιάπολη, Πτελεός, Αχίλλειο, Άγιοι Θεόδωροι), όπου το εισόδημα των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτή. Όπως είναι φυσικό, οι ελαιοκαλλιεργητές μετά τις μειωμένες σε μεγάλο βαθμό παραγωγές των ελαιοκομικών περιόδων 2013-2014 και 2014-2015 και τη μηδενική παραγωγή της περιόδου 2015-2016, ενόψει της διαφαινόμενης μειωμένης παραγωγής της τρέχουσας περιόδου, βρίσκονται σε απόγνωση.

 

Για τους ανωτέρω λόγους και με δεδομένη την γενικότερη δυσμενή οικονομική συγκυρία, αιτούμαστε στους αρμόδιους φορείς, αφού εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς, να ληφθεί μέριμνα για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της περιοχής μας, κατά τον σχεδιασμό προγραμμάτων αποζημιώσεων στο άμεσο μέλλον, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μειωμένης παραγωγής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική δραστηριότητα.

Ο   Αντιδήμαρχος

Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Μιχαήλ Γ. Μακρής

-Μέτρα για την αντιμετώπιση

της αφορίας των ελαιόδεντρων

Ζητά με αναφορά ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος επισημαίνοντας τη μεγάλη ζημιά στην παραγωγή που υφίστανται οι ελαιοκαλλιεργητές, λόγω του φαινομένου της παρατεταμένης ακαρπίας στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού.

Ο βουλευτής Μαγνησίας, έχοντας λάβει σχετικό υπόμνημα από το Δήμο Αλμυρού, αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου και ελαίων κατά τα τελευταία έτη, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής μόνο το 2012 αποτέλεσε χρονιά ικανοποιητικής παραγωγής. Έκτοτε, οι παραγωγοί του Αλμυρού και των ευρύτερων περιοχών του Δήμου βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μην αποδίδουν τα προσδοκώμενα και οι ίδιοι να οδηγούνται σε οικονομικό αφανισμό.

Τέλος, ο Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει ενδελεχώς  το φαινόμενο της μειωμένης καρπόδεσης των ελαιόδεντρων και της συνεχιζόμενης αφορίας καθώς και να μεριμνήσει για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών της περιοχής που πλήττονται από τη μειωμένη παραγωγή.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Περισσότερα από 6,5 στρ. η χασισοφυτεία στις Πλάκες – Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Περισσότερα από 6,5 στρ. η χασισοφυτεία στις Πλάκες – Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πατρών εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων …
Συνεδρίαση της Δ.Ε. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Η Μαγνησία στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Συνεδρίαση της Δ.Ε. Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Η Μαγνησία στη δίνη της κλιματικής κρίσης

Παρουσία του Γεν. Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρου Καμπούρη πραγματοποιήθηκαν το πρωί…
Διακοπές ρεύματος την Κυριακή 22/9 σε περιοχές του Αλμυρού – Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή 22/9 σε περιοχές του Αλμυρού – Η ανακοίνωση της ΔΕΔΔΗΕ

ΔΕΔΔΗΕ Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδος Περιοχή Βόλου Λαρίσης – Τζαβέλα, ΤΚ 38334, Βόλος Πληροφορίες: Α. Ταγγούλης…