• 15 Ιουλίου, 2016

Κοκκωτοί: Το 5ο αφιέρωμα στο Νικόλαο Μιχόπουλο

Κοκκωτοί: Το 5ο αφιέρωμα στο Νικόλαο Μιχόπουλο

Με μπροστάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού – Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κοκκωτών «Η ΟΘΡΥΣ» έγινε το 5ο αφιέρωμα στον Κοκκωτιανό Νικόλαο Μιχόπουλο, Ιδρυτή του πρώτου Συνεταιρισμού στην Ελλάδα.

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε και φέτος 10η Ιουλίου του έτους 2016 ημέρα της εβδομάδος Κυριακή και ώρα 9 μ.μ. με μεγάλη επιτυχία στη γεμάτη από κόσμο πλατεία των Κοκκωτών και κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο το 5ο αφιέρωμα στον Κοκκωτιανό Νικόλαο Μιχόπουλο ιδρυτή του πρώτου Συνεταιρισμού στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κοκκωτων « Η ΟΘΡΥΣ»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασε η δεσποινίδα Δέσποινα Τσουκάρα νομικός.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κύριος Ευστάθιος Πολυμέρου απεύθυνε χαιρετισμό. Ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και λάμπρυναν την εκδήλωση. Ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού που βρίσκεται δίπλα στον πολιτιστικό Σύλλογο σε κάθε του προσπάθεια. Δεν αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου, αλλά στάθηκε λίγο στο Δημοτικό Σχολείο των Κοκκωτων το οποίο σταμάτησε τη λειτουργεία του το έτος 1998 ελλείψει μαθητών. Έκτοτε εχρησιμοποιείτο μόνο ως εκλογικό τμήμα. Εγκαταλείφθηκε και με το πέρασμα του χρόνου. Πέραν των άλλων η σκεπή του σε πολλά σημεία έβαζε νερό. Το έτος 2009 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού παραχωρήθηκε στον Πολιτιστικό Σ΄υλλογο για τη στέγαση και των άλλων δραστηριοτήτων του Συλλόγου, κατόπιν αιτήσεως αυτού. Με υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή Αλμυρού, με χρήματα του Συλλόγου και του πατριώτη μας Χρήστου Χειμαρά, εν ενεργεία Στρατιωτικού Ιατρού, αλλά και με προσωπική εργασία των μελών του Συλλόγου, σήμερα το Δημοτικό Σχολείο με το Αρχείο του τα οργάνα φυσικής και χημείας, πίνακες, βιβλία,χάρτες, σημαίες και άλλα σχολικά είδη είναι ένα επισκέψιμο μικρό Σχολικό Μουσείο και αποτελεί στολίδι όχι μόνο του χωριού μας και του Δήμου Αλμυρού, αλλά και της ευρύτερης πειοχής.

Αναφέρθηκε εν ολίγοις στον Κοκκωτιανό Νικόλαο Μιχόπουλο ιδρυτή του πρώτου Συνεταιρισμού στην Ελλάδα του οπίου η προτομή βρίσκεται στην Κεντρική πλατεία Αλμυρού.

Χαιρετισμό απεύθυναν:

Αιδεσιμότατος π. Δημήτριος Ζαρίφης Γενικός γραμματέας του Συλλόγου

Μαρίνα Χρυσοβελόνη Υφυπουργός Μεταφορών – Υποδομών και Δικτύων

Χρήστος Μπουκώρος Βουλευτής Ν.Δ Νομού Μαγνησίας

Παναγιώτης Ηλιόπουλος Βουλευτής Χρυσής Αυγής Νομού Μαγνησίας

Δωροθέα Κολυνδρίνη Αντιπεριφερειάρχης Νομού Μαγνησίας

Δημήτριος Εσερίδης Δήμαρχος Αλμμυρού

Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσιαμανή πρόερδος φιλάρχαιου Εταιρείας Αλμυρού «Η ΟΘΡΥΣ»

Κύριος ομιλητής της βραδυάς ήταν ο κύριος Γεώργιος Λασκαρίδης, συνταξιούχος δάσκαλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αρκετά χρόνια της Φιλαρχαίου Εταιρίας Αλμυρού, ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς για τον ιδρυτή του πρώτου Συνεταιρισμού στην Ελλάδα Νικόλαο Μιχόπουλο, τη μεγάλη αυτή φυσιογνωμία.

Στη συνέχεια ο πολιτιστικός Σύλλογος παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ από τη ζωή των κατοίκων τα παλαιότερα χρόνια.

Επί πλέον ο Πολιτιστικός Σύλλογος ανακύρηξε επίτιμα Μέλη του Συλλόγου μας τέσσερις εξαίρετους ανθρώπους που τιμούν τον τόπο τους και όχι μόνο και επένειμε στον καθένα τιμιτική πλακέτα.

Ητοι:

1.Χρυσούλα Κοντογεωργάκη – Τσιμανή Πρόεδρος Φιλαρχιού Εταιρίας Αλμυρόυ « Η ΟΘΡΥΣ»

2.Βίκτωρα Κοντονάτσιο πρώην πρόεδρο Φιλαρχαίου Εταιρίας Αλμυρόυ « Η ΟΘΡΥΣ»

3.Χρήστο Χειμαρά Στρατιωτικό ιατρό εν ενεργεία (Κοκκωτιανός)

4.Γεώργιος Νικοβιώτη ιατρό ψυχίατρο συνταξιούχο (Κοκκωτιανό)

Οι δύο πρώτοι από την έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου, μας στήριξαν και στηρίζουν το Σύλλογο μας σε κάθε του προσπάθεια. Αρκεί να ανεφέρουμε τούτο. Τα πέντε αφιερώματα που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος κεντρικοί ομιλητές των αφιερωμάτων ήσαν πρόεδροι και μέλη του Δ.Σ της Φιλαρχαίου Εταιρίας Αλμυρού «Η ΟΘΡΥΣ».

Οι άλλοι δύο ιατροί σττήριξαν και στηρίζουν το Σύλλογο μας οικονομικά και ηθικά. Εγκατέλειψαν το χωριό. Διέπρεψαν ως επιστήμονες. Ζουν μακριά μας, αλλά την ιδιαίτερη πατρίδα τους ποτέ σεν την λησμόνησαν.

Αντίστοιχα η Φιλάρχαιος Εταιρίας Αλμυρού απένειμε στον Εξωραϊστικό – Εκπολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Κοκκωτών «Η ΟΘΡΥΣ» δελτίο τιμής για την άοκνον και πολύτιμον προσφορά του εις την πολιτιστικήν ανάπτυξιν των Κοκκωτών.

Ακόμη ο πολιτιστικός Σύλλογος με έγκριση της Δημοτικής Αρχής θα τοποθετήσει στην Τοπική Κοινότητα πλάκα με την προτομή του Νικόλαου Μιχόπουλο χαραγμένη ανάγλυφα.

Στην συνέχεια ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων «Η Στάνη» χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Η όμορφη βραδυά αφιέρωμα έκλεισε με την Λαρισαϊκή κομπανία και το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρωϊνές ώρες.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας ευχαριστεί:

Το Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και περιχώρων «Η Στάνη» για τους παραδοσιακούς χορούς που χορέψανε.

Ευχαριστεί τους παρακάτω που προσέφεραν δώρα τα οποία τέθηκαν στη λαχειοφόρο, για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου:

π. Δημήτριο Ζαρίφη, Κρεοπωλείο Δήμου, Κιάκο Σπύρο, Ανδρωνά Μιχάλη, την Κάβα Ράπτη, Δαλακούρα Βασίλειο, Καρμάλη Αθανάσιο, Κρεοπωλείο Στέλιος, Μαρία και Δημήτριο Ράπτη, Θεοδοσίου Μαρία, Φαρμακείο Τσιατσιάνης Θεόδωρος, Φαρμακείο Κοντούρη, το κατάστημα ρούχων Βαζούρα και το κατάστημα παιδικών ενδυμάτων Γιάννα.

Ευχαριστεί τον πατριώτη μας κ. Χρήστο Τσαντήλα για τα βαζάκια μέλι που μας χορήγησε και τα προσφέραμε στους παρευρισκόμενους.

Ευχαριστεί το Ζαχαροπλαστείο Ελληνικό για τα γλυκά που μας προσέφερε τον Γεώργιο Καλτσά (catering) για την άψογη εξυπηρέτηση όλων και για τα ωραία αιδέσματα που προσέφερε. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους: Μαρίνα Χρυσοβελόνη Υφυπουργός Μεταφορών – Υποδομών και Δικτύων, Χρήστος Μπουκώρος Βουλευτής Ν.Δ Νομού Μαγνησίας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος Βουλευτής Χρυσής Αυγής Νομού Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη Αντιπεριφερειάρχης Νομού Μαγνησίας, Δημήτριος Εσερίδης Δήμαρχος Αλμμυρού, Νικόλαος Καλλές Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, Κωνσταντίνος Βαλαμούτης Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κωνσταντίνος Νικοβιώτης Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλμυρού, Ηλίας Δαλακούρας πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Λ., Δημήτριος Κουρκούμπας Πρόεδρος Ερυθρού Σταυρού Αλμυρού,       Άννα Παντελοδήμου πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Η πρόοδος», Κωνσταντίνος Γιανίτσης πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εξωραϊστικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Κωφών «Στέφανος Κομητάς» και η εφημερίδα «Λαός του Αλμυρού» και το e-almyros.gr.

 

 


Σχετικά Άρθρα

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

“Άνοιξαν” σπίτια στον Αλμυρό κατά την περίοδο του παζαριού

Δεν έλειψαν και φέτος οι παραβιάσεις σε σπίτια στον Αλμυρό τις ημέρες του παζαριού. Σε μία…
32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

32 φιάλες συγκεντρώθηκαν στην αιμοδοσία της Σούρπης!

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η 4 εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου…
Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Οι ημερομηνίες των αγωνιστικών στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΘ

Η Α’ Τοπική αρχίζει στις 21-22 Σεπτεμβρίου, η Β’ στις 28-29 Σεπτεμβρίου και η Γ’ στις…