• 6 Ιουλίου, 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 2-7-2016

 

Το «όχι» και των Βρετανών,

σε τούτη την περίσταση,

σαν των Ελλήνων έμοιαζε

στην ίδια την Αντίσταση.

 

Οι Βρετανοί άρχισαν πρώτοι να ξηλώνουν το ανθυγιεινό και «τοξικό» «πουλόβερ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης…. Το κυρίαρχο ερώτημα (καθώς ενός κακού μύρια έπονται) τώρα είναι: Ποιος λαός θα συνεχίσει το ξήλωμα;

 

Για την ιστορική αλήθεια πάντως, που διαστρέβλωσε πέρσι απροκάλυπτα ο Τσίπρας, το πρώτο «όχι» το είπαν οι Έλληνες. Οι Βρετανοί έπονται…

 

Αν δεν ήταν κρίσιμο ιστορικά, οικονομικά κτλ. θα είχε πλάκα πάντως να παρακολουθείς αυτές τις μέρες, πώς ξεροκαταπίνουν οι Μέρκελ, οι οικονομικοί δολοφόνοι και τα τσιράκια τους ή πώς προσπαθούν να κάνουν …γαργάρα το «χαστούκι» των Βρετανών. Επίσης, το πώς προσπαθούν να μαζέψουν τα …βρακιά τους κάποιοι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες, εραστές των μνημονίων.

 

Η πιθανότητα αποσταθεροποιητικών επιπτώσεων του Brexit στην Ελληνική οικονομία προβληματίζει την Αθήνα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην Ευρώπη όσον αφορά στην υλοποίηση του προγράμματος. Για την κυβερνητική ηγεσία η αποτυχία του Podemos επίσης αποτέλεσε «σαφώς διάψευση προσδοκιών».

 

Είναι περισσότερο επείγον από κάθε άλλη φορά να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, γράφει η «Καθημερινή». «Η Ευρώπη εισέρχεται σε μεγάλη κρίση. Αν χρειασθούμε πάλι …δανεικά, είναι πολύ πιθανόν να βρούμε κλειστές πόρτες στις χώρες όπου ο ευρωσκεπτικισμός και ο απομονωτισμός έχουν πάρει το πάνω χέρι. Οι σειρήνες του λαϊκισμού θα εντείνουν τη γοητεία τους και στην Ελλάδα, λόγω του γενικότερου κλίματος. Δεν πρέπει να τις ακούσουμε, αλλά να πορευθούμε με σοβαρότητα και σύστημα στην αντίθετη κατεύθυνση. Η χώρα είναι αναγκαίο να θωρακισθεί έναντι όσων συμβαίνουν και εκείνων που έρχονται.» Τι έχεις, Γιάννη – τι είχα πάντα, μ’ άλλα λόγια.

 

Όπως θα διαπιστώσετε και τα τρία υποθετικά σενάρια για τους λόγους που επέτρεψαν ένα BREXIT, έχουν ένα κοινό παρανομαστή: τη Ρωσία, γράφει ο Γιάννης Αθανασιάδης. Διότι κάθε πιθανό σενάριο δεν θα είχε λόγο ύπαρξης, αν ζούσαμε σε ένα μονοπολικό παγκόσμιο σύστημα. Όλα δείχνουν ότι το πείραμα Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε και βρισκόμαστε στις παραμονές ενός καθαρά ενδοκαπιταλιστικού πολέμου, ο οποίος αυτή την φορά δεν θα αφήσει τίποτα στην τύχη. Θα είναι ολοκληρωτικός.

 

Ένα από τα δραματικότερα 24ωρα, στη μετά Lehman Brothers εποχή, φαίνεται ότι πέρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια, με το κλείσιμο της κάλπης που έβγαλε Brexit: Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που βάφονταν κόκκινοι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση, υπολογίζεται ότι έχασαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών. Ε, δεν θα κλάψω κιόλας…

 

Το τσουνάμι του λαϊκισμού σαρώνει το αμερικανικό πολιτικό σκηνικό και την Ευρώπη, γράφει στη στήλη του ο Παπαχελάς. «Οι πολίτες, που νιώθουν ανασφάλεια στο «τρελό τρένο» της παγκοσμιοποίησης, φωνάζουν στους ηγέτες τους «σταματήστε το να κατέβω». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έχουν δώσει βήμα έκφρασης, προσάναμμα για την οργή τους, βοήθησαν στο να μεγαλώσει απίστευτα το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς και τις ελίτ, τα μέσα ενημέρωσης, το όποιο κατεστημένο. Η μετανάστευση και η συζήτηση γύρω από το Ισλάμ τούς σπρώχνει στα άκρα.» Ζούμε παγκόσμια ιστορικές στιγμές και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πού θα μας βγάλουν, με ποιες ακόμη απώλειες, θύματα και ζημιές, μέχρι να καθίσει η …μπίλια σ’ ένα καινούργιο κόσμο, πιο ανθρωποκεντρικό, πιο δίκαιο, με σωστότερη κατανομή του πλούτου και των αγαθών. Και προκαλεί θλίψη, ότι σ’ αυτόν το νέο πόλεμο που ξεσπάει, η Ελλάδα προσέρχεται ακρωτηριασμένη, άβουλη και αδύναμη, με πολιτικούς ηγέτες (σε όλο το φάσμα του Κοινοβουλίου σχεδόν) κατώτερους των περιστάσεων ή -τινες εκ των οποίων- και πουλημένους.

 

Σοκ και δέος: Παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! «Καταλυτικές και απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Όπως γράφει και ο πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μεγάλος παράγοντας του ντόπιου τουρισμού Κώστας λεβέντης, «η ισχυρότερη του ευρώ στερλίνα έδινε διαχρονικά ακόμη και στους μη εύπορους Βρετανούς τη δυνατότητα να κάνουν πολυήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Πέρυσι το καλοκαίρι η ισοτιμία βρετανικής λίρας – ευρώ ήταν στα 1,43 και πλέον έχει υποχωρήσει στο 1,24, οδηγώντας σε μεγάλη μείωση την αγοραστική δύναμη των Βρετανών. Το 2015 οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,7% και διαμορφώθηκαν στους 2,39 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Επίσης, αύξηση κατά 30,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,027 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί θα ζήσουν με τη λάθος απόφαση. Και εμείς οι Έλληνες, που δυστυχώς έχουμε καταντήσει να θεωρούμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, το επόμενο χρονικό διάστημα σ αυτό το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον που ήδη επιχειρούμε. Εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουμε τα «απίθανα» και αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε πολιτικούς ηγέτες που αγαπούν την πατρίδα τους και αδιαφορούν για αυτό που βιώνεί ο λαός τους.»

 

Εντυπωσιάζει η σταράτη ανάρτηση νεαρού Βρετανού, που ψήφισε την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, έτσι όπως διατρέχει το διαδίκτυο και αναφέρει: «Τζάθαν Σμιθ. Είμαι 29, με ΙQ πάνω από 145. Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου κανένα πολιτικό κόμμα, δεν είμαι θρησκευόμενος και αγαπώ κάθε άνθρωπο στον πλανήτη εκτός κελιού φυλακής. Τώρα, μετά που ψήφισα ΕΚΤΟΣ, έγινα 30 ετών, το IQ μου έπεσε κατακόρυφα, έγινα δεξιός εθνικιστής, χριστιανός και ξενοφοβικός ρατσιστής, σύμφωνα με κάποιους που ψήφισαν την παραμονή. Δεν ψήφισα επειδή πιστεύω στη μία πλευρά ή στην άλλη. Δεν ψήφισα επειδή μισώ τον Ντέιβιντ Κάμερον ή γιατί θέλω να δω τον Μπόρις Τζόνσον ή τον Νάιτζελ Φάρατζ ή οποιονδήποτε άλλο να γίνεται πρωθυπουργός. Δεν ψήφισα επειδή θέλω να διώξω τους εκπληκτικούς και σκληρά εργαζόμενους μετανάστες από αυτή τη χώρα. Δεν ψήφισα για να μπορέσουμε να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο και στην Ευρώπη να πάει να γα–θεί. Ψήφισα επειδή πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει το δικαίωμα για μια εκλεγμένη, υπεύθυνη και υπόλογη εκπροσώπηση για τη χώρα του. Ψήφισα για την ελπίδα ότι η Ευρώπη και η Βρετανία μπορούν, με ό,τι απέμεινε από τις εθνικές τους ταυτότητες και ιδιαιτερότητες, να εργαστούν από κοινού, ως μεγάλα αυτόνομα έθνη, αντί να είναι μια ομογενοποιημένη ομάδα όμοιων ανθρώπων, των οποίων η μόνη διαφορά μεταξύ τους θα είναι ποιος έχει χρήματα και ποιος θα ικετεύει για ψίχουλα, από τους μη εκλεγμένους, τζάμπα μάγκες, υποκριτές δικτάτορες που κάνουν κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Νομίζω, ότι μέσα σε λίγες λέξεις, τα είπε όλα ο νεαρός…

 

Αλλά και επίσημα, άρχισαν τα …όργανα. Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο σε δήλωσή της, την περασμένη Τρίτη, αμφισβήτησε ευθέως την ηγεσία του γαλλογερμανικού άξονα, υποστηρίζοντας ότι «το γαλλογερμανικό ντουέτο» δεν έχει πλέον αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. «Δεν πιστεύω πια ότι το γαλλογερμανικό ντουέτο μπορεί να κάνει κάτι καινούριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Σίντλο. «Η Γαλλία και η Γερμανία λένε: ας εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της ΕΕ. Εμείς, λέμε: όχι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον δρόμο. Αυτή η ΕΕ δεν υπάρχει πια. Οι Βρετανοί απέρριψαν αυτό το όραμα της ΕΕ στο δημοψήφισμα». Άρα; Όχι μόνο οι λαοί, αλλά και κάποιοι ηγέτες τους αρχίζουν να υψώνουν το ανάστημά τους στη νέα δικτατορία των τραπεζών και των οικονομικών δολοφόνων, που στραγγαλίζουν τους φτωχούς λαούς, χωρίς καν μια επίφαση δημοκρατίας.

 

Η πληροφορία, ότι τάχα ο Κάμερον -πριν παραιτηθεί- επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τσίπρα, προκειμένου να τον συμβουλευτεί, πώς μπορεί να γίνει το «όχι» των Βρετανών «ναι», ελέγχεται ως ανακριβής και υποβολιμαία.

 

Από τα πιο ευρηματικά σχόλια στο διαδίκτυο, μετά το Brexit: «Υπάρχει λύση. Αγοράζει η Βρετανία την Κύπρο. Μετονομάζει τη νέα χώρα σε Νέο Ηνωμένο Βασίλειο και παίζει Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έχει κάνει και ο Ολυμπιακός Βόλου.»

 

Σαν πας στο πηγαιμό για την Καράγκιορη, κατέβασε ταχύτητα, για το καλό σου. Είναι βαθιές οι …γούρνες στο οδόστρωμα κι οι αρμόδιοι φτωχοί, για λίγη άσφαλτο και πίσσα.

 

Γράφει από το Αμέρικα ένα ξενιτεμένο Αλμυριωτάκι: «Τελικά, υπάρχουν δυο είδη Ελλήνων. Οι υπερήφανοι και οι αληθινοί. Το ένα γεννιέσαι αναπόφευκτα και δίχως να το διαλέξεις. Στο άλλο αποφοιτείς.» Άρα το καλύτερο είναι να γεννιέσαι όπως γεννιέσαι (περήφανος) και να πάρεις και το …πτυχίο σου.

 

Ποιός είπε ότι οι Έλληνες δεν αντιστέκονται; Πηγαίνετε π.χ. μέχρι την «ταπεινή» Καράγκιορη να δείτε πόσα μοδάτα μπικίνι, πόσα φιρμάτα γυαλιά ηλίου κι άλλα αξεσουάρ κυκλοφορούν και με πόσα (πανάκριβα) λάδια προστασίας πασαλείβουμε την …κυτταρίτιδά μας.

 

Άσε δε τα κινητά, τάμπλετ, iphon κτλ. Αν δεν διαθέτεις το πιο σύγχρονο, που μόλις χθες κυκλοφόρησε, πήγαινε καλύτερα να κολυμπήσεις μόνος στα …βαθιά.

 

Τέλος Ιουνίου με χαλαζόπτωση… Άρα, καλά γράφω εγώ, ότι τα πάντα αλλάζουν στην …Ευρώπη.


Σχετικά Άρθρα

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού

Κατατέθηκε την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με…
Κλοπή αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο

Κλοπή αυτοκινήτου σε κεντρικό δρόμο

Καταγγελία για κλοπή αυτοκινήτου στη Νέα Αγχίαλο δέχθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού σήμερα το πρωί, Σάββατο…
Παρουσιάστηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή

Παρουσιάστηκε ο πρώτος ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στην Αγροδιατροφή

Σε συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Πανεπιστημίου  Δημ. Κουρέτας: Ο κόμβος μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη όχημα…