• 3 Ιουλίου, 2016

ΕΝαρμονία! Το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών από τα Μουσικά Εργαστήρια « Ήχος και Φως» – έκδοση 2-7-2016

ΕΝαρμονία! Το πρωτοποριακό Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών από τα Μουσικά Εργαστήρια « Ήχος και Φως» – έκδοση 2-7-2016

Η φίλη μουσικός, Σταυρούλα Μαυρομμάτη, πριν λίγα χρόνια πέρασε από τα γραφεία μας της εφημερίδας, να ρωτήσει για διαφήμιση. Η πρώτη αυτή συνάντησή μας ήταν αρκετή για να καταλάβω, ότι είχα να αντιμετωπίσω έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, μακριά από ταμπού, μακριά από όλα αυτά που φυλακίζουν τη δημιουργικότητά μας, την επαφή μας με την τέχνη, με το φως της ζωής, με το φως που δίνει αξία στο «είναι».

Απίστευτη πεισματάρα, προσηλωμένη στο έργο της, δεν έβλεπε τίποτε και δεν καταλάβαινε τίποτε άλλο, παρά να κατορθώσει να ελευθερωθεί από τον πρώτο μεγάλο στόχο και να προχωρήσει στον δεύτερο. Ο πρώτος μεγάλος στόχος, ήταν να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με αφετηρία τη μουσική, μέσα από διαδρομές σε όλες τις τέχνες και τερματισμό στην αρμονία όλων. Το δύσκολο ήταν να μπορέσει να παρασύρει εκπαιδευτικά, γονείς και παιδιά, σε ένα Φεστιβάλ πρωτόγνωρο για τα τοπικά εκπαιδευτικά δεδομένα. Η Άρτεμις Μουρατίδου, εικαστικός, αδερφή ψυχή, φιλικά και καλλιτεχνικά, υπήρξε βασικό συστατικό της επιτυχίας.

Ε, λοιπόν το κατάφερε και πάμε για άλλα…!!! Την Τετάρτη 29 Ιουνίου παρακολουθήσαμε το αρτιότατο… -μιούσικαλ θα λέγαμε- που παρουσίασαν τα Εργαστήρια ολοκληρώνοντας το 1ο Φεστιβάλ. Η μαγιά πέτυχε, φούσκωσε και πάμε για επόμενους στόχους, με τη Σταυρούλα Μαυρομμάτη και τους πολύτιμους συνεργάτες της. Ας δούμε όμως πως περιγράφει η ίδια το ταξίδι:

Ο δεύτερος χρόνος  λειτουργίας των Μουσικών Εργαστηρίων Ήχος και Φως έκλεισε με το 1ο Φεστιβάλ Τεχνών και Επιστημών για Παιδιά ΕΝαρμονία. Επί μια εβδομάδα τα παιδιά είχαν την μοναδική ευκαιρία να συμμετέχουν σε 18 εργαστήρια (Μουσικής, Εικαστικών, Θεάτρου, Φωτογραφίας και Επιστημών), τα οποία καθοδήγησαν αξιόλογοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και εκλεκτοί συνεργάτες. Συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της πραγματοποίησης μιας ιδέας μέχρι την παρουσίασή της στο κοινό και μέσα από αυτήν τη διαδικασία βίωσαν πολύτιμες εμπειρίες, που διεύρυναν την δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθησή τους και την συνεργασία.

Όλα τα εργαστήρια συνδέονταν θεματικά μεταξύ τους και είχαν ως σκοπό να πλαισιώσουν και να στηρίξουν την προετοιμασία της παράστασης, δίνοντας στα παιδιά μια πλήρη  προσέγγιση του θεάτρου. Το θέμα του ήχου το προσεγγίσαμε μέσα από την Μουσική και το Θέατρο, το θέμα του φωτός μέσα από τα Εικαστικά, την Φωτογραφία και τις Επιστήμες. Για τα σκηνικά αντικείμενα επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο χαρτόνι χρώμα και φαντασία, ώστε να αντιληφθούν τα παιδιά ότι με ένα μόνο υλικό μπορείς να κάνεις πραγματικά τα πάντα. Την μουσική που αποτελούσε και την βάση της παράστασης, την έπαιξαν τα ίδια τα παιδιά, έχοντας στη διάθεσή τους 65 διαφορετικά όργανα. Ο ρόλος τους λοιπόν ήταν διπλός: γίνονταν ταυτόχρονα και μουσικοί και ηθοποιοί.

Για εμάς, που παρακολουθούσαμε από κοντά την πορεία τους ήταν πραγματικά μαγικό το να παρατηρούμε την  εξέλιξή τους  μέχρι το στάδιο της ολοκληρωτικής τους μεταμόρφωσης. Το αποτέλεσμα και η επιτυχία της παράστασής μας πραγματικά μας αντάμειψε ηθικά και συναισθηματικά.

Φυσικά, όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν χωρίς την συμβολή μιας ξεχωριστής ομάδας ανθρώπων, που από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και των ενθουσιασμό αυτήν την ιδέα. Άρτεμι Μουρατίδου (Εικαστικός), Στέργιο Μπαρέ (Σκηνοθέτης-Ηθοποιός), Νίκο Μεταξιώτη (Φωτογράφος), Αργυρώ Γεωργακοπούλου (Βιολόγος) και Αποστόλη Καραΐσκο (Χημικός Μηχανικός), Έφη Μαλέκα (Εισηγήτρια Γιογκα), όσα ευχαριστώ και να σας απευθύνω για τις γνώσεις, την ενέργεια και την αφιλοκερδή συμμετοχή σας στο Φεστιβάλ είναι λίγα! Σας ευχαριστώ πολύ!

Σταυρούλα Μαυρομμάτη, Μουσικός

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …