• 2 Ιουνίου, 2016

Η Δημοτική Αντιπολίτευση κατά της είσπραξης τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Αλμυρού – video

Η Δημοτική Αντιπολίτευση κατά της είσπραξης τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς Αλμυρού – video

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε ο καθορισμός των τροφείων των Παιδικών Σταθμών Αλμυρού και Ευξεινούπολης και τα κριτήρια επιβολής τους.

Η Αντιπολίτευση, σχεδόν στο σύνολό της αντέδρασε στην επιβολή των τροφείων. Να σημειώσουμε ότι τα τροφεία μένουν ίδια με τα περσινά και υπάρχουν ελαφρύνσεις, για πολλές περιπτώσεις. Σήμερα από τα 45 παιδιά που απέμειναν, τα 30 καλύπτονται από το ΕΣΠΑ και τα 15 πληρώνουν τροφεία.

Ο Σάββας Τσόγκας υπέβαλε πρόταση κατάργησής τους, βρίσκοντας σύμφωνο το Σπύρο Ράππο, ο οποίος υπολόγισε ότι τα έξοδα λειτουργίας ανέρχονται στα 12.000 ευρώ, και ακολούθως ζήτησε από τον Δήμαρχο, εφόσον το ταμειακό πλεόνασμα του Δήμου ανέρχεται στα 2.000.000 ευρώ, να δωρίσει τα τροφεία στα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης αναφέρθηκε ότι επί των ημερών του ο ένας σταθμός είχε 80 παιδιά και σήμερα με τη συνένωση των σταθμών φοιτούν τα μισά.

Ο Νίκος Τσανής τόνισε, ότι οι παροχές εκπαίδευσης, κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα να προσφέρονται δωρεάν στους πολίτες και ζήτησε αν δεν μπορούν να καταργηθούν τα τροφεία (εφόσον όπως εξήγησε ο Αργύρης Ρούσσας υπάρχει περίπτωση να απενταχθούμε από το ΕΣΠΑ), τουλάχιστον να μειωθούν 40-50%.

Μάλιστα οι δυο κύριοι είχαν έντονο διάλογο, αφού ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δημάρχου Αργύρης Ρούσσας σχολίασε ότι “πρόκειται για 3 ευρώ τη μέρα μόνο”, με το Νίκο Τσανή να απαντά ότι “σήμερα κάποιοι ψάχνουν αυτά τα 3 ευρώ για το γάλα του παιδιού τους”.

Κλείνοντας τη μεταξύ τους ένταση ο κ. Ρούσσας, αποκρίθηκε, ότι “σίγουρα για κάποιους είναι σεβαστό το ποσό, όμως ο Δήμος επιβαρύνεται με πολλά έξοδα, όπως θέρμανσης, σίτισης και μίσθωσης προσωπικού… και ότι το θέμα θέλει προσοχή γιατί προσφέρεται για λαϊκισμό”.

Ο Βασίλης Μαμούρας, επεσήμανε “να σκεφτείτε όχι μόνο τις 15 οικογένειες που πληρώνουν με δυσκολία, αλλά ότι υπάρχουν μανάδες που θέλουν να φέρουν τα παιδιά τους και δεν μπορούν. Είναι άνισο γι’ αυτές; Δεν προτείνω να χαρίζουμε τα πάντα, αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε να πληρώνουν πιο λίγα”. Ο Ηλίας Τσαμπίρας, συμφωνώντας πρότεινε τη μείωση στο 40-50%.

Στην τοποθέτησή του ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, τόνισε: “Δεν είναι επιχείρηση ο Δήμος. Πρέπει να λειτουργεί υπέρ των Δημοτών. Ο Σταθμός της Ευξεινούπολης έκλεισε επί των ημερών μας και πρέπει να ξαναλειτουργήσει.”

Η κριτική του Νίκου Τσανή στην Δημοτική Αρχή περί “έλλειψης κοινωνικής πολιτικής, κλείσιμο του ΚΑΠΗ και του Σταθμού της Ευξεινούπολης”, έφερε την αντίδραση του Δημάρχου Δημήτρη Εσερίδη και ακολούθησε ένταση στην αίθουσα. Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος δήλωσε ότι “τα 2.000.000 ευρώ θα τα διαθέσουμε στους πολίτες όπως πρέπει”.

Δημοσιεύουμε το πλήρες video της συζήτησης για τον καθορισμό των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και τον πίνακα με τα ποσά που θα ισχύσουν τη νέα σχολική χρονιά.

 

 

Όλα τα νήπια ανεξαρτήτου εισοδήματος θα καταβάλλουν το ποσό των 80,00 ευρώ τον μήνα. (συμπεριλαμβάνεται η σίτιση, πρωϊνό και μεσημεριανό γεύμα, τα είδη ατομικής καθαριότητας των νηπίων καθώς και η θέρμανση του Σταθμού).
Όταν υπάρχουν αδέλφια (2 παιδιά ) οι γονείς θα καταβάλουν 140,00 ευρώ και για τα δύο νήπια.
Οι τρίτεκνες οικογένειες θα καταβάλλουν το ποσό των 60,00 ευρώ τον μήνα για κάθε νήπιο που είναι γραμμένο στην δύναμη του Σταθμού.
Οι πολύτεκνες οικογένειες θα καταβάλλουν το ποσό των 40,00 ευρώ τον μήνα για κάθε νήπιο που είναι γραμμένο στην δύναμη του Σταθμού.
Απαλλάσσονται από την καταβολή τροφείων γονείς στους οποίους ο ένας εκ των δύο γονέων έχει αναπηρία 67% ανεξαρτήτου εισοδήματος
Το προσωπικό που εργάζεται στον Παιδικό Σταθμό  θα καταβάλλει κανονικά τα ισχύοντα τροφεία για τα νήπια – τέκνα του που είναι γραμμένα στον Παιδικό Σταθμό.

Στις περιπτώσεις που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι αποδεδειγμένα με κάρτες ανεργίας σε ισχύ ή των οικονομικά αδυνάτων γονέων γίνεται ειδική ρύθμιση λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που  έχει ο Παιδικός Σταθμός.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται οι γονείς τους χορηγούν χρήματα για τα τροφεία των νηπίων τους, τότε θα καταβάλλεται όλο το ποσό των επιχορηγούμενων τροφείων ανεξάρτητα με τον αριθμό των νηπίων που είναι γραμμένα στο Σταθμό.

Τα τροφεία θα καταβάλλονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες των νηπίων στον Σταθμό το πρώτο 15νθήμερο του μήνα.

Τον μήνα Αύγουστο που οι Σταθμοί διακόπτουν την λειτουργία τους δεν καταβάλλονται τροφεία.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των νηπίων που δεν καταβάλλουν τροφεία δύο μηνών χωρίς σοβαρή αιτιολογία, θα υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής των νηπίων τους  από την δύναμη του Σταθμού.

Οι γονείς ή οι κηδεμόνες των νηπίων που δεν έχουν καταβάλλει τροφεία του προηγουμένου έτους, θα πρέπει να έχουν προβεί σε οικονομικό διακανονισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η φοίτηση των νηπίων στους Σταθμούς.

Εάν παρουσιαστεί περίπτωση κατά την οποία ένα νήπιο δεν έρχεται κάποιες μέρες στον Σταθμό ή ένα μήνα και συνεχίζει να είναι γραμμένο στην δύναμη του Σταθμού εφ’ όσον οι γονείς δεν διέγραψαν το νήπιο τα τροφεία για το διάστημα αυτό θα καταβάλλονται κανονικά.

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…