- 1 Ιουνίου, 2016
Στατιστική Έρευνα του Κ.Υ. Αλμυρού για το κάπνισμα των εφήβων στον Αλμυρό – έκδοση 28-5-2016
Παρήγορα τα αποτελέσματα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια
Σύμφωνα με στατιστικές, η Ελλάδα παρουσιάζει την υψηλότερη αναλογία καπνιστών μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών (37,6%). Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μείωση του ποσοστού, αλλά παρόλα αυτά, παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης.
Παρά τη διαφαινόμενη μείωση των καπνιστών, ο μέσος ετήσιος αριθμός τσιγάρων κατ’ άτομο παρουσιάζει αύξηση. Για τους λόγους αυτούς συμπεραίνουμε πως για να μειώσουμε τον αριθμό των καπνιστών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους εφήβους.
Προς αυτή την προσπάθεια επικεντρώθηκε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας με θέμα το «Κάπνισμα» που υλοποιείται στα Γυμνάσια του Αλμυρού από τις επισκέπτριες Υγείας του τμήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ζαχαράκη Ελένη – Κεσμετζή Ειρήνη, υπό την αιγίδα του Διευθυντή Παναγιώτη Γεωργιάδη.
Τη φετινή χρονιά μετά το τέλος της παρουσίασης για το κάπνισμα δόθηκαν στους μαθητές «Ερωτηματολόγια» προκειμένου να δούμε, επιλέγοντας αυτή τη μέθοδο έρευνας, κατά πόσο και σε ποιο ποσοστό – βαθμό οι προσπάθειες των επισκεπτριών Υγείας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού έφεραν κάποια αποτελέσματα.
Το πρόγραμμα για το «κάπνισμα» υλοποιείται στα σχολεία Γυμνάσια Αλμυρού από το 2005. Τα φετινά αποτελέσματα της έρευνας – απαντήσεις που συλλέχθηκαν από τα παιδία είναι αισιόδοξα και πολύ ενθαρρυντικά. Η πλειοψηφία των εφήβων θεωρεί το κάπνισμα κίνδυνο για την υγεία και το ποσοστό που καπνίζει έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Τη διετία 2005-2006 κάπνιζε το 20% των ερωτηθέντων μαθητών το 2013 κάπνιζε μόλις το 15%. Το 2016 το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν είναι 15%.
Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα στατιστική εργασία ειδικεύουμε την έρευνα για τους καπνιστές και εξετάζουμε τους μαθητές Γυμνασίου του Δήμου Αλμυρού. Για την υλοποίηση αυτής της έρευνας θεωρήσαμε ως κατάλληλη μέθοδο τη χρήση Ερωτηματολογίων, τα οποία προωθήσαμε σε όλα τα Γυμνάσια του Δήμου Αλμυρού.
Όλες οι απαντήσεις που συλλέχθηκαν ήταν έγκυρες και χρήσιμες, έχοντας άκυρα μόνο 12 ερωτηματολόγια, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν στην ανάλυση του ερευνητικού μας μοντέλου. Το δείγμα μας αποτελείται από 332 μαθητές, αγόρια κορίτσια ηλικίας 13-16.
Σκοπός μας ήταν η συλλογή των απόψεων των μαθητών ώστε να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα των νέων ως προς το κάπνισμα.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά μας δεδομένα, παρατηρούμε πως το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών με ποσοστό 73 % δεν καπνίζουν σε αντίθεση με το 15% των μαθητών που καπνίζουν και ενώ μόνο το 12% το έχουν δοκιμάσει.
Αθροιστικά οι μαθητές που καπνίζουν και το έχουν δοκιμάσει αποτελούν το 27% του συνόλου, βάση των ερωτηματολογίων, όπως βλέπουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές το ξεκίνησαν ή το δοκίμασαν στην ηλικία των 15, ήτοι Γ’ Γυμνασίου.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών παρατηρούμε πως οι λόγοι που δεν καπνίζουν οι έφηβοι είναι για λόγους Υγείας, για λόγους Οικονομικούς, δεν το βρίσκουν απαραίτητο, για ηθικούς λόγους και φόβος από αντίδραση των γονιών.
Η πλειοψηφία των εφήβων θεωρεί το κάπνισμα ως Κίνδυνο για την υγεία τους και αποτελεί μια κακή συνήθεια για αυτούς, μάλιστα ότι επικίνδυνο για τον οργανισμό τους είτε καπνίζουν είτε εισπνέουν το καπνό των άλλων. Για τον λόγο αυτό συμφωνούν στην απαγόρευση του καπνίσματος σε Δημόσιου χώρους.
Επομένως, η πλειοψηφία των μαθητών – εφήβων συμφωνούν σε μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να μειωθεί ο αριθμός των καπνιζόντων μαθητών όπως να υπάρχει προειδοποίηση για την υγεία πάνω στα πακέτα των τσιγάρων, να υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά τσιγάρων από παιδιά καθώς και να υπάρχουν ποινές στους μαθητές που καπνίζουν στο σχολείο.