• 18 Μαΐου, 2016

Ένταση στο Δ.Σ. για τις δεσμεύσεις λογαριασμών και τις σχέσεις Δημοτικής Αρχής – υπαλλήλων στο Δήμο – Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης

Ένταση στο Δ.Σ. για τις δεσμεύσεις λογαριασμών και τις σχέσεις Δημοτικής Αρχής – υπαλλήλων στο Δήμο – Δριμεία κριτική της αντιπολίτευσης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 17 Μαΐου, ο πρόεδρος του Δ.Σ., εισηγούμενος την ανάκληση της αναγκαστικής κατάσχεσης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΑΛ, έδωσε τον λόγο στον Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Χρήστο Καραζούπη και στον δικηγόρο του Δήμου.

Ο Χρήστος Καραζούπης, εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο επί της διαδικασίας, ότι «σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, στους ΟΤΑ ο Διευθυντής είναι υπεύθυνος για τα καταναγκαστικά μέτρα, μετά παρέλευσης δυο μηνών της οφειλής. Οι οφειλέτες άνω των 300 ευρώ προς τον Δήμο είναι 4.125 και ισάριθμες ειδοποιήσεις απέστειλε η υπηρεσία. Υπόλογοι για τις διαδικασίες που πρέπει να ληφθούν είναι αρχικά οι υπάλληλοι και έπειτα ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Δεν εξαιρούνται οι επιχειρήσεις όπως η ΔΕΥΑΑΛ, ούτε κάποιο συλλογικό όργανο, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο.»

Ο Δικηγόρος του Δήμου, εισηγήθηκε, ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για εξαίρεση της ΔΕΥΑΑΛ από τις διαδικασίες είσπραξης, αλλά θεωρεί νόμιμο το μεταξύ Δήμου – ΔΕΥΑΑΛ διακανονισμό, εφόσον ο Δήμος είναι κύριος μέτοχος της ΔΕΥΑΑΛ. Σ’ αυτή την περίπτωση, οι λογαριασμοί θα λειτουργήσουν εφεξής…

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Σπύρος Ράππος ρώτησε αν έχει γίνει η δέσμευση λογαριασμών σε όλους ή σε μερικούς και ακολούθησε ο Βαγγέλης Χατζηκυριάκος με την παρατήρηση, ότι «ο κ. Δαλακούρας θα έπρεπε να κάνει επανάσταση γι’ αυτό που του έκαναν, επίσης έπρεπε να πάρει θέση η Διοίκηση του Δήμου και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι στις υπηρεσίες. Με την κατάσταση αυτή, στοχοποιούμε τη μεγαλύτερη υπηρεσία του Δήμου, τη ΔΕΥΑΑΛ.»

Δριμεία κριτική άσκησε ο Νίκος Τσανής ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: Γελιοποιήσαμε τον Δήμο. Καταφέραμε να κατασχέσουμε τον εαυτό μας. Δαγκώσαμε την ουρά μας. Γιατί οι υπηρεσίες δεν έκαναν τα πρώτα βήματα στέρησης της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας; Γιατί δεν ενημερώθηκε ο Δήμαρχος από τις υπηρεσίες για τις δεσμεύσεις λογαριασμών; Από τις 850 κατασχέσεις που είχαν ετοιμάσει, έκαναν τις 241και χωρίς να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή.

Δηλαδή έρχεται η γραφειοκρατία και τι λέει; Καταργώ τη θέληση των δημοτών, καταργώ τον εκλεγμένο Δήμαρχο και θα κάνω ό,τι θέλω. Γιατί το δέχεται αυτό ο Δήμαρχος; Δέχεται τον κάθε Καραζούπη, να βγει να πει ότι εγώ καταργώ τον Δήμαρχο, επειδή είμαι υπηρεσία. Μπορεί να μην υπογράφει το χαρτί ο Δήμαρχος, αλλά ο πολιτικός προϊστάμενος έπρεπε να το γνωρίζει. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου όμως. Ήδη έχουμε διαπιστώσει στις 241 δεσμεύσεις, ότι έχουν γίνει άνισες χρεώσεις. Έστω για ένα ευρώ, χρέωσης σε δημότη, πρέπει να πάει για πλημμελή άσκηση καθηκόντων. Με ποιο κριτήριο έγιναν οι δεσμεύσεις;…  Στην Καρδίτσα π.χ. κυνήγησαν μόνο τις οφειλές πριν το 2010 και όσες κινδύνευαν να παραγραφούν… Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε εφαρμογή των νόμων ή πλημμελή άσκηση καθηκόντων δημοτικού υπαλλήλου;… Είμαι ο πρώτος που θα στηρίξει τα συμφέροντα των εργαζομένων, όμως θα είμαι καταγγελτικός και ανυποχώρητος όταν λειτουργούν εις βάρος δημοτών.»

Η Ενωτική Δημοτική Κίνηση, έφερε πρόταση σχετική στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να αρθούν όλες οι δεσμεύσεις των λογαριασμών, όχι μόνο της ΔΕΥΑΑΛ αλλά και των δημοτών,  εφόσον δεν έγιναν με κριτήριο παραγραφής οφειλών, αλλά με καθορισμό ενός ποσού.

Επίσης, ο Νίκος Τσανής πρότεινε στον Δήμαρχο Αλμυρού, αντί να αναλώνεται σε μηνύσεις συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον υπαλλήλων, να κάνει τώρα ΕΔΕ για πλημμελή άσκηση καθηκόντων των εν λόγω υπαλλήλων, ώστε «να δείξει σε όλους ποιος διοικεί τον Δήμο».

Ο Κώστας Κρανάς επεσήμανε στην τοποθέτησή του, ότι ακολουθήθηκε λάθος τακτική στη συνεδρίαση, επιτρέποντας εισηγήσεις υπαλλήλων. Χαρακτηριστικά τόνισε: την οικονομική πολιτική του Δήμου την κάνει αποκλειστικά η οικονομική υπηρεσία;… Στρέφεται  Δήμος εναντίον Δήμου;

Ο Σάββας Τσόγκας στο ίδιο μήκος κύματος συμφώνησε ότι «ο δήμος δεσμεύει τους λογαριασμούς του παιδιού του… Επίσης επεσήμανε ότι «τώρα είναι η εποχή που πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, ο Δήμος προς τους πολίτες και να μη στρέφεται επί δικαίων και αδίκων».

Ο Ηλίας Δαλακούρας, Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΛ, αναφέρθηκε στην αιτία των οφειλών της υπηρεσίας και στην προσπάθεια που έγινε να καλυφθούν οι οφειλές και οι δόσεις δανείων, όπως και για τις λύσεις που εξετάζονται.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, κλείνοντας τη συζήτηση, μεταξύ άλλων είπε: Δεν ενημερώθηκα για τις πράξεις των υπηρεσιών, ούτε ο Αντιδήμαρχος… Το χρέος της ΔΕΥΑΑΛ μόνο ανεβαίνει, δεν έχουμε κάποιο δείγμα ότι μπορεί να μειωθεί… Έχει η ΔΕΥΑΑΛ κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για να δημιουργήσει ανταποδοτικά έσοδα; Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Πρέπει να γίνει καλύτερη διαχείριση και να γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για την υπηρεσία, αρχίζοντας με μια σύσκεψη των αρχηγών και έπειτα σε πιο ανοικτό επίπεδο.

Τέλος, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η άρση των δεσμεύσεων των λογαριασμών της ΔΕΥΑΑΛ.

 

Το video ολόκληρης της συζήτησης για το εν λόγω θέμα θα αναρτηθεί σήμερα το βράδυ, μέσα στο άρθρο και στη σελίδα μας στο facebook.

Θα ακολουθήσουν επιμέρους ρεπορτάζ στην εφημερίδα του Αλμυρού, για τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης.

 


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…