• 23 Απριλίου, 2016

Σεμινάρια αντιμετώπισης της ανακοπής και χρήσης απινιδωτών – έκδοση 23-4-2016

Σεμινάρια αντιμετώπισης της ανακοπής και χρήσης απινιδωτών – έκδοση 23-4-2016

Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, το σεμινάριο ανακοπής και χρήσης απινιδωτών με 47 συμπολίτες μας ακόμη να προστίθενται στους εκπαιδευμένους του Αλμυρού. Δημοσιεύουμε το σχετικό δελτίο τύπου της εκπαιδευτικής ομάδας:

Μετά την ολοκλήρωση ακόμη  δυο σεμιναρίων αντιμετώπισης της ανακοπής  (BLS/AED) με την πιστοποίηση του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) θα ήθελα να ευχαριστήσω την εκπαιδευτική ομάδα που συγκεντρώθηκε για να προσφέρει αφιλοκερδώς την  εκπαίδευση στους 47 κατοίκους του Αλμυρού που τελικά παρακολούθησαν τα σεμινάρια. Πρόκειται για νέους φοιτητές,  ιατρούς , νοσηλευτές , στρατιωτικούς,  που συγκεντρώθηκαν από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα για να  μας διδάξουν οτι η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, παρά μόνο μια απλή εκπαίδευση  5 ωρών.  Με τιμά ιδιαίτερα η παρουσία τους στον Αλμυρό και τους ευχαριστώ θερμά!

Στη διάρκεια του διημέρου εκπαιδεύτηκαν άτομα από διαφορετικές επαγγελματικές (εκπαιδευτικοί, γυμναστές, στρατιωτικοί, αγρότες, τραπεζικοί υπάλληλοι κ.α) αλλά και ηλικιακές ομάδες. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές παραδοσιακά αποδεικνύονται οι καλύτεροι εκπαιδευόμενοι και     γι ΄αυτό άλλωστε σε αρκετές  χώρες στον κόσμο το σεμινάριο αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος στα σχολεία.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι η επιβίωση ενός ανθρώπου που θα εκδηλώσει καρδιακή ανακοπή σε χώρους εκτός νοσοκομείων εξαρτάται από την αντίδραση των παρευρισκομένων στο σημείο της ανακοπής αλλά από την παρουσία και τη χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑΕD).  Η παρουσία  απινιδωτών εδώ και λίγους μήνες είναι γεγονός στον Αλμυρό  μετά την πρωτοβουλία των μαθητών και εκπαιδευτικών κοινότητας του Γυμνασίου Ευξεινούπολης και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απινιδωτές είναι τοποθετημένοι :

  1. Στο Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού
  2. Στο εθνικό στάδιο Αλμυρού
  3. Στην καφετερία ¨ΣΤΑΣΗ¨ στη Σούρπη.

 

Παράλληλα, με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια έχουν  εκπαιδευτεί  περίπου 140  άτομα και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια, εξάλλου μόνο όταν μια κοινωνία λειτουργεί αλληλέγγυα, μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Τέλος θα θέλαμε σαν εκπαιδευτική ομάδα, αλλά κι εγώ προσωπικά, να ευχαριστήσω την κα Νικολέτα Δήμου για την πολύτιμη βοήθεια  σε όλο το προηγούμενο διάστημα και κυρίως την κα Μαρία Σταυραντώνη, η οποία  βοήθησε τα μέγιστα στη διοργάνωση του σεμιναρίου τόσο με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας όσο και με τις διευκολύνσεις που μας παρείχε στη διάρκειας των σεμιναρίων.

 

Να σημειωθεί ότι η  δράσεις στον τομέα των σεμιναρίων της αναζωογόνησης αλλά και στη προμήθεια των απινιδωτών στην μικρή πόλη του Αλμυρού έχει αποσπάσει τα συγχαρητήρια και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

 

Ελπίζουμε και σε ανάλογη συνέχεια.

 

Εκ μέρους της εκπαιδευτικής ομάδας

Χαράλαμπος Ν. Παρίσης, Καρδιολόγος, Δντης Καρδιολογικού Τμήματος 404 ΓΣΝ Λάρισας, Εκπαιδευτής ERC

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…