- 13 Απριλίου, 2016
Κ.Παπανάτσιου: για το γάλα το γιαούρτι, την κτηνοτροφία και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Δημοσιεύουμε δήλωση της βουλευτού Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Παπανάτσιου σχετικά με το γάλα το γιαούρτι, την κτηνοτροφία γενικότερα και τον ρόλο των Αγροτικών Συνεταιρισμών:
Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή το σχέδιο της ΚΥΑ όπου τροποποιείται το άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών που αφορά στην παρασκευή του γιαουρτιού, έχουν αναδυθεί τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία και κυρίως η αγελοδοτροφία.
Η αλήθεια είναι ότι οι μνημονιακές επιλογές έχουν πλήξει σημαντικά τον κλάδο της κτηνοτροφίας καθώς το κόστος παραγωγής έχει ανέβει ενώ η ταυτόχρονη αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος ευνοεί την εισαγωγή γάλακτος από τις γειτονικές χώρες με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές παραγωγού για τον έλληνα κτηνοτρόφο.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να θυμίσω ότι η δημιουργία και η υιοθεσία της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ στην οποία συμπεριλαμβάνεται τόσο η αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος όσο και η αλλαγή του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών για την παρασκευή του γιαουρτιού ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρα μας με τους δανειστές της. Επομένως όσοι κόπτονται για την δυσμενή θέση που έχει περιέλθει η αγελαδοτροφία και κατηγορούν την σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά είναι συνέπειες των δικών τους επιλογών και δεσμεύσεων πριν από 3 χρόνια.
Στην παρούσα κατάσταση η ελληνική κυβέρνηση έχει να χειριστεί αυτό το αρκετά σύνθετο θέμα και να βρει λύσεις για την προστασία της ελληνικής παραγωγής γάλακτος από την αθρόα εισαγωγή γάλακτος με χαμηλή τιμή από τις γειτονικές χώρες. Στο συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις 11/4/2016 η ελληνική κυβέρνηση έκανε προτάσεις για την προστασία των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, τον έλεγχο της υπερπαραγωγής γάλακτος στις χώρες της ΕΕ και ζήτησε την υποχρεωτική αναγραφή με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία των γαλακτοκομικών προϊόντων που κυκλοφορούν τόσο στην ελληνική όσο και στην αγορά του εξωτερικού της πληροφορίας για το είδος και την προέλευση του γάλακτος. Επιπλέον, τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος. Τέλος, ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή και διασύνδεση ειδικών ψηφιακών βάσεων από τις οποίες θα ελέγχεται η ιχνηλασιμότητα όλων των σταδίων διακίνησης και διάθεσης του εισαγόμενου γάλακτος ώστε να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις.
Εκείνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι πέρα από την προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι να «πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Το νομοσχέδιο για τους ΑΣ που έχει κατατεθεί και συζητείται στην Βουλή αυτή την περίοδο, δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθούν μικρά, ευέλικτα και υγιή συνεταιριστικά σχήματα ώστε οι ίδιοι παραγωγοί να διαχειριστούν, μεταποιήσουν και να εμπορευτούν τα δικά τους προϊόντα. Ταυτόχρονα μέσα από το ήδη εξαγγελθέν Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει σημαντική δυνατότητα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών σχημάτων για καθετοποίηση της παραγωγής τους. Όταν ο έλληνας αγρότης και κτηνοτρόφος μεταποιήσει και διακινήσει ο ίδιος το προϊόν του, μέσω των συνεταιριστικών σχημάτων , μόνο τότε τα προϊόντα του θα βρουν την αναγνώριση που τους αξίζει. Τα ελληνικά κτηνοτροφικά προϊόντα έχουν υψηλή διατροφική αξία και χαίρουν της αγάπης και της εκτίμησης του καταναλωτών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ελληνική κτηνοτροφία έχει πολλές δυνατότητες εξέλιξης αρκεί ο έλληνας κτηνοτρόφος να περάσει από το στάδιο της παραγωγής δυναμικά και στο στάδιο της επεξεργασίας, μεταποίησης και εμπορίας επώνυμων ποιοτικών ελληνικών προϊόντων.