• 12 Απριλίου, 2016

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΑΛ για τα παράπονα των χρεώσεων ύδρευσης / αποχέτευσης

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΑΛ για τα παράπονα των χρεώσεων ύδρευσης / αποχέτευσης

 

ΔΕΥΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

& ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ

ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 27 – ΑΛΜΥΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΤΗΛ. & ΦΑΞ: 2422025897

 

Ανακοίνωση της ΔΕΥΑΑΛ για τα παράπονα των χρεώσεων ύδρευσης / αποχέτευσης

 

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΑΛ στις 6/4/2016 εκτός των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης εξέτασε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις χρεώσεις ύδρευσης/ αποχέτευσης από την ΔΕΥΑΛ οι οποίες έχουν εγείρει έντονα παράπονα των δημοτών που σε αρκετές των περιπτώσεων είναι δικαιολογημένα αλλά και σε πολλές δεν ευσταθούν.

Ενημερώνει τους δημότες υπεύθυνα ότι:

1.Τα τιμολόγια ύδρευσης/αποχέτευσης για το 2015 δεν αυξήθηκαν αλλά υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μειώθηκαν επιδιώκοντας ταυτόχρονα ορθολογισμό στην πολιτική των χρεώσεων.

2.Είναι εμφανής η έλλειψη προσωπικού της ΔΕΥΑΑΛ κυρίως σε καταμετρητές, τεχνικό προσωπικό, αλλά και στην οργανωτική, λογιστική υποστήριξη λόγω εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων, όταν ταυτόχρονα από 1/1/2015 στην δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΑΛ πέρασαν οι πρώην δήμοι Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας διπλασιάζοντας τις παροχές ύδρευσης. Το δεδομένο αυτό ανάγκασε το ΔΣ της ΔΕΥΑΛ να αποφασίσει να γίνονται μετρήσεις ανά εξάμηνο οπότε σε κάθε δύο λογαριασμούς ο ένας είναι «έναντι» και ο άλλος «εκκαθαριστικός». Καλούμε τους δημότες πριν διατυπώσουν τα παράπονα τους να εξετάζουν δύο διαδοχικούς λογαριασμούς και όχι μόνο τον «εκκαθαριστικό».

3.Ιδιαίτερα στους πρώην Δήμους Σούρπης, Πτελεού και Ανάβρας τα τελευταία χρόνια (πριν ενταχθούν στην ΔΕΥΑΑΛ από 1/1/2015, υποχρεωτικά λόγω νομικού πλαισίου) συνήθως δεν γινόταν μετρήσεις και οι κάτοικοι είχαν συνηθίσει να πληρώνουν μόνο το πάγιο. Οπότε η εφαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΥΑΑΛ αν και είναι χαμηλότερα αυτών που υποτίθεται ότι υπήρχαν εγείρει δικαιολογημένα παράπονα που σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι αβάσιμα. Ταυτόχρονα οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι η ένταξη όλων των υπηρεσιών ύδρευσης/ αποχέτευσης στην ΔΕΥΑΑΛ είναι υποχρεωτική από την εφαρμογή του νομικού πλαισίου του «Καλλικρατικού Νόμου» για την τοπική αυτοδιοίκηση και δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις των τοπικών δημοτικών διοικητικών οργάνων.

4.Η εφαρμογή στην πράξη της απόφασης να γίνονται μετρήσεις ανά εξάμηνο οπότε σε κάθε δύο λογαριασμούς ο ένας είναι «έναντι» και ο άλλος «εκκαθαριστικός» έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές περιπτώσεις που υπάρχουν καταναλώσεις άνω του μέσου όρου αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα των τιμολογίων.

 

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΑΛ για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατέληξε στα παρακάτω μέτρα τα οποία θα γίνει προσπάθεια να υλοποιηθούν άμεσα.

α) Ανάκληση των πολύ υψηλών λογαριασμών με συγκεκριμένη κλίμακα κατά περίπτωση στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες των πρώην δήμων Σούρπης και Πτελεού. Ταυτόχρονα καλεί όλους τους δημότες με εμπιστοσύνη να ανταποκριθούν άμεσα στις υποχρεώσεις τους προς την ΔΕΥΑΑΛ γιατί είναι έτοιμες οι ονομαστικές καταστάσεις των ανακλήσεων και δεν πρόκειται να εισπραχθούν χρήματα αδίκως χρεωθέντα.

β) Να εξεταστεί το θέμα της πλέον έκπτωσης 15% της κατανάλωσης στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό, σε όλους τους λογαριασμούς των κοινοτήτων των πρώην δήμων Σούρπης και Πτελεού που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, αλλά και στις κοινότητες του Δήμου Αλμυρού που εκκρεμεί παρόμοια απόφαση του ΔΣ από το φθινόπωρο του 2015 και δεν έχει υλοποιηθεί λόγο φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού.

γ) Σε συνεργασία με τον δήμο Αλμυρού, του οποίου τμήμα αποτελεί η ΔΕΥΑΑΛ, να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού με προσλήψεις ή την διάθεση του απαραίτητου προσωπικού.

δ) Να εξετασθεί στο επόμενο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. πιθανή τροποποίηση των τιμολογίων του 2016 αυστηρά κατά περίπτωση ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν στην εφαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης/ αποχέτευσης τα ίδια προβλήματα.

ε) Έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών μέσω των τοπικών συμβουλίων και των προέδρων για τις ανακλήσεις – διορθώσεις λογαριασμών. Επίσης αναλυτική ενημέρωση για τα τιμολόγια χρεώσεων της ΔΕΥΑΑΛ και τον τρόπο έκδοσης λογαριασμών σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα με παραδείγματα καταναλώσεων.

 

Τέλος καλεί όλους τους δημότες να περιφρουρήσουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ΔΕΥΑΑΛ γιατί αυτή αποτελεί περιουσία του συνόλου της τοπικής μας κοινωνίας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΕΥΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΗΛΙΑΣ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑΣ


Σχετικά Άρθρα

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…
Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εγκαίνια μουσειακών χώρων από το Επιμελητήριο Μαγνησίας

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας μετά τον επιτυχή εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, προχώρησε, σε…
Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Η καρδιά της επιμελητηριακής κοινότητας «χτυπά» το Σαββατοκύριακο 21-22 Σεπτεμβρίου στο Βόλο

Με αφορμή τα εγκαίνια της Πανθεσσαλικής Πολυκλαδικής Έκθεσης και των μουσειακών χώρων του Επιμελητηρίου Μαγνησίας θα…