• 7 Απριλίου, 2016

ΟΕΒΕΜ για POS – Προμήθειες και για τον ΟΑΕΕ;

ΟΕΒΕΜ για POS – Προμήθειες και για τον ΟΑΕΕ;

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί τα παράπονα αρκετών μελών μας αναφορικά με τις προμήθειες των τραπεζικών ιδρυμάτων, με το φαινόμενο των POS και φυσικά τις δυσκολίες που προκύπτουν από το συνεχιζόμενο και διατηρούμενο εδώ και αρκετό διάστημα cash control. Επιπλέον υπάρχουν και αρκετά παράπονα για τα επιτόκια που επιβάλλονται ακόμα και κρίνονται ιδιαίτερα υψηλά στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα σωρεία παραπόνων έχει δεχτεί η γραμματεία της Ομοσπονδίας μας σχετικά με τις προμήθειες που επιβάλλονται στις περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι επαγγελματίες οι οποίοι επιχείρησαν μέσω e-banking να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές (ΟΑΕΕ) στο τέλος του προηγούμενου μήνα χρεώθηκαν με προμήθειες. Επιπλέον επιχειρηματίες οι οποίοι επέλεξαν μέσω της ιδίας οδού να πληρώσουν εισαγωγές πρώτων υλών, ημικατεργασμένων προϊόντων και τελικών προϊόντων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσαν ότι οι προμήθειες που επιβάλλονται τώρα, είναι πολύ περισσότερες από εκείνες που επιβάλλονταν πριν το καθεστώς των cash control.

Επίσης στην Ομοσπονδία έφτασε παράπονο από Σωματείο το οποίο επέλεξε να προμηθευτεί ομαδικά (για την πλειοψηφία των μελών του) POS. Το Σωματείο ήρθε σε αρχική επαφή με τον διευθυντή υποκαταστήματος τραπεζικού ιδρύματος ο οποίος  και υποσχέθηκε προφορικά να χορηγήσει δωρεάν τερματικά αποδοχής καρτών εφάπαξ και η προμήθεια θα κυμαίνεται γύρω στο 1,50 το επιτόκιο ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Στη συνέχεια όμως η αρχική πρόταση από πλευράς του ιδρύματος δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα η απόφαση του Σωματείου να ανακληθεί.

Πολύ μεγάλο θέμα υπάρχει και με τα δάνεια που έχουν αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάρα πολλές επιχειρήσεις λόγω μείωσης του τζίρου, των cash control και της μειωμένης καταναλωτικής δυνατότητας των ιδιωτών, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις (παράλληλα με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις). Θα πρέπει επιτακτικά να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία αφενός για τη μείωση των επιτοκίων και αφετέρου για το κούρεμα των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων. Είναι μακριά από κάθε λογική την στιγμή της πιο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που ακολουθεί τον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία 7 χρόνια, τα επιτόκια να βρίσκονται ακόμα σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναμένουμε τις άμεσες πρωτοβουλίες σας προς την κατεύθυνση της επίλυσης των πιο πάνω προβλημάτων προκειμένου να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να ανασάνει μέσα σ΄ ένα ασφυκτικό οικονομικά περιβάλλον, τη στιγμή μάλιστα που αρκετές γειτονικές χώρες λειτουργούν σαν «μαγνήτες» Ελλήνων ιδιωτικών επιχειρήσεων.


Σχετικά Άρθρα

Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Πλάκες – Αλμυρός: Καλλιεργούσε 2.000 δέντρα χασίς – Συλλήψεις

Σε συλλήψεις προχώρησε η Αστυνομική Αρχή, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών για φυτεία χασίς στην περιοχή της…
Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Πολύ πιθανή η προσθήκη 2ης πτήσης της Eurowings από Γερμανία στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Domotel Xenia…
Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Ζ. Μακρή: «Μέχρι και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου η υποβολή δικαιολογητικών για το 2%»

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή, παρακολουθώντας στενά την…