• 29 Μαρτίου, 2016

Η ατζέντα του «Λαού» του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 26/3/2016

Η ατζέντα του «Λαού» του Αλμυρού – γράφει η Βιβή Τσιντσίνη – έκδοση 26/3/2016

Βαγγελίστρα, μάνα

Για τους πρόσφυγες της Νέας Ιωνίας, η Παναγιά μάνα, έχει το όνομα Βαγγελίστρα. Ξεχωριστή μέρα για τη Ρωμιοσύνη, εξαιρετική η ευκαιρία της διπλής γιορτής, να ποτίσουμε τις ρίζες των παιδιών μας, ώστε να τρανέψουν, ως  Έλληνες και Χριστιανοί.

Χρόνια Πολλά!

Ας χαρούν στην χαρά μας

Οι φίλοι μας, είναι καλεσμένοι στη χαρά μας. Εκεί τους μετράς τους φίλους. Στα δύσκολα, όλοι έρχονται θεατές… Οι φίλοι στη χαρά φαίνονται. Καλούμε λοιπόν, στην διπλή μας εθνική γιορτή, εταίρους, συμμάχους, αλλόφυλους και αλλόθρησκους, να χαρούν μαζί μας, με αλληλεγγύη και τιμώντας την ανεξιθρησκία που η Ευρώπη πρεσβεύει. Κάποιων η ψυχή «το λέει» και θα ανταμώσουμε στη γιορτή μας. Οι υπόλοιποι, καλά να πάθουν. Εξάλλου ιστορικά, όποιος απομονώνεται «τον τρών’ οι λύκ’».

 

Τρομοκρατία, αγάπη μου

Κάποιοι περίμεναν τα πρόσφατα γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων για να αγαπηθούν και να αισθανθούν αλληλέγγυοι, κάποιοι περίμεναν τα ίδια γεγονότα, για να ξεράσουν μίσος. Τελικά και στις ακραίες καταστάσεις, ό,τι έχεις μπολιάσει μέσα σου θα βγάλεις. Ή όπως το λένε στο Πήλιο… «του ‘χες και του ‘παθες».

 

Καταγγελίες

Δυο περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι πολίτες ετοιμάζουν φάκελο για τον Εισαγγελέα, έχουν πέσει στην αντίληψή μας. Η πρώτη αφορά την καταλληλότητα του νερού σε περιοχές της Σούρπης και του Πτελεού, όπου πολίτες και με τη συνεργασία πιστοποιημένων εργαστήριων, διενεργούν ελέγχους της ποιότητας του νερού, με σκοπό αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες και ολοκληρωθεί ο φάκελος και η συλλογή των υπογραφών να προχωρήσουν σε επόμενα βήματα διεκδίκησης.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά τα αδέσποτα και τα περιστατικά που προκύπτουν από τη σημερινή κατάσταση. Η εν λόγω ομάδα πολιτών, επισημαίνει την αμέλεια των υπευθύνων και διερευνά νόμιμες οδούς διεκδίκησης. Επίσης δημιουργείται ταμείο, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι πολίτες που θέλουν να καταγγείλουν τον βασανισμό ζώων ή την εγκατάλειψη οικόσιτου ζώου συντροφιάς.

 

Προ, euro pro

Αλήθεια, πως «την πάλευαν» οι Σαρακατσάνες μάνες, προ euro pro. Μισή ώρα τη σιδέρωνα στη φουστανέλα. Την ήθελα και παραδοσιακή βλέπετε, με όλες τις πτυχές και τα διπλώματα. Χαλάλι. Τιμή μας που την φορέσαμε. Και του χρόνου!

 

 

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ Ο Τζίμας Ζέρβας και ο Αλή Πασάς

Ο Αλή Πασάς αντιμετώπιζε τη σθεναρή άρνηση των αγωνιστών Σουλιωτών, ακόμη και στις πλέον δελεαστικές του προτάσεις. Ήθελε με κάθε τρόπο να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα και να τους καθυποτάξει. Προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του, προσπάθησε να διαφθείρει ακόμη και τον φλογερό πατριώτη Τζίμα Ζέρβα, σθεναρό αγωνιστή για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Εάν αυτό το επιτύγχανε, θα κατόρθωνε να καθυποτάξει όλους τούς Σουλιώτες.

Με πρεσβευτές του, ο Αλή Πασάς υπόσχεται στο Ζέρβα ιδιαίτερες τιμές. Επιπλέον, τον διαβεβαιώνει ότι θα του προσφέρει περίπου οκτακόσια πουγκιά, χρηματικό ποσό πολύ μεγάλο.

Ο Ζέρβας, χωρίς να επηρεασθεί από τα καμώματα του Αλή Πασά, του αποστέλλει την ακόλουθη επιστολή στις 4 Μαΐου 1801:

«Σ’ ευχαριστώ, Βεζύρη μου, δια την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά, παρακαλώ, μη μου τα στείλης, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, κι αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν τής πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι· την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα όποια φυλάττω και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ’ όνομά μου».

 

 

 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Άσκηση αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μεγάλης έκτασης με την κωδική ονομασία “ΝΩΕ 2024” πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Συντονισμού…
Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Ο Δ. Κουρέτας ζητά στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη

Στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων της  Περιφέρειας Θεσσαλίας από την πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, ζητά με επιστολή …
Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Επιμελητήριο Μαγνησίας: Ανοίγει τις πύλες της η Πανθεσσαλική Πολυκλαδική Έκθεση 2024

Μετά από πολύχρονη απουσία από τις εκθεσιακές δραστηριότητες το Επιμελητήριο Μαγνησίας επανέρχεται με τη διοργάνωση της…